Έκλεψαν «θησαυρό» από τη Θεατρική Βιβλιοθήκη

Εικόνες ντροπής από το μουσείο θεάτρου – Κλειστό εδώ και 6 χρόνια

Πίνακας του Γιώργου Γουναρόπουλου και πορτρέτο της Μαρίκας Κοτοπούλη, βιβλία και χειρόγραφα του 19ου αιώνα έκαναν φτερά από τη Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου. Ο σπάνιος θησαυρός είναι αφύλακτος εδώ και χρόνια.

Την Τρίτη το πρωί εκπρόσωπος του θεατρικού μουσείου άνοιξε την πόρτα της βιβλιοθήκης και άφωνος διαπίστωσε ότι είχε γίνει διάρρηξη του χώρου. Σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπήρξε παραβίαση της πόρτας. Το κτίριο δε φυλάσσεται και δεν έχει κάμερες ασφαλείας.

«Με αντικλείδι θα μπήκε κάποιος. Αυτό είναι εγκαταλειμμένο 5 χρόνια, πηγαίναμε εμείς και το καθαρίζαμε. Έγινε δικαστήριο και το κέρδισε ο ιδιοκτήτης για να φύγουν. Δύο  τρεις υπαλλήλους που είχε μέσα, έφυγαν κι αυτοί, γιατί δεν πληρωνόντουσαν γι’ αυτό και το εγκατέλειψαν, το έκλεισαν»  εξηγεί ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

Το διαμέρισμα της οδού Καραμανλάκη, δεν είχε καν ρεύμα και οι δράστες που φαίνεται ότι γνώριζαν πολλά, κινήθηκαν ανενόχλητοι.

Τι έκλεψαν από τη βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου:

-Δύο πίνακες, ο ένας του Γουναρόπουλου και ο δεύτερος πορτρέτο της Μαρίκας Κοτοπούλη

-βιβλία από την προσωπική συλλογή της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη

-χειρόγραφα του 19ου αιώνα

- πήραν και τα κλειδιά της βιβλιοθήκης που φυλάσσονται τα χιλιάδες πολύτιμα βιβλία από το ελληνικό και ξένο θέατρο

Ξεκίνησε η μεταφορά της θεατρικής βιβλιοθήκης

Το πρωί ξεκίνησε η μεταφορά της βιβλιοθήκης σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ, όπως μας λένε από το υπουργείο πολιτισμού και κάποια στιγμή στο μέλλον θα μεταφερθεί στο νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47.

Η μεταφορά επρόκειτο να ξεκινήσει χθες. Έτσι διαπιστώθηκε και η διάρρηξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Έχει κινηθεί η διαδικασία ούτως ώστε το Θεατρικό Μουσείο να περάσει στο Δημόσιο, αφού πρώτα διευκρινιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρεών του. Αναμένεται η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου»

Εικόνες ντροπής από το μουσείο θεάτρου – Κλειστό εδώ και 6 χρόνια

Δε ρημάζει μόνο η βιβλιοθήκη αλλά και το Μουσείο Θεάτρου στην Οδό Ακαδημίας, το οποίο είναι κλειστό και ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 6 χρόνια. Ακαθαρσίες ζώων, κατσαρίδες, ποντίκια, υγρασία και σκουπίδια.

Οι ανεκτίμητες συλλογές που υπάρχουν μέσα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το καμαρίνι της Μαρίας Κάλλας, κοστούμια και καμαρίνια της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Αλέξη Μινωτή, της Κατίνας Παξινού, της Ελένης Παπαδάκη, του Δημήτρη Χορν, της Αλίκης Βουγιουκλάκη και άλλων σπουδαίων ηθοποιών βρίσκονται στο έλεος της αδιαφορίας. Πολύτιμες μάσκες και κοστούμια από το 1927.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top