Πιροσκί με κιμά και σάλτσα από γιαούρτι

Η συνταγή για πιροσκί που θα λατρέψετε

Μία συνταγή για πιροσκί έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής breakfast@star ο Σταύρος Βαρθαλίτης.

Στριφτή πίτα με τυρί, μυρωδικά και φρέσκο κρεμμύδι

Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα, ετοίμασε πιροσκί με κιμά και σάλτσα από γιαούρτι και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία. 

Πανεύκολη συνταγή για ζυμαρόπιτα

Υλικά για τη ζύμη

· 220 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
· 1 κ.γ. φακελάκι ξηρή μαγιά
· 25 γρ. ηλιέλαιο
· 120 γρ. χλιαρό νερό
· ½ κ.γ. ζάχαρη
· 1 κ.γ. αλάτι
· Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη γέμιση
· 150 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
· ½ ξερό κρεμμύδι
· 1 κ.σ. βούτυρο
· 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
· 150 γρ. νερό ή ζωμό
· 30 γρ. κρασί λευκό
· 1 αυγό μόνο τον κρόκο
· 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
· ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
· 50 γρ. τυρί φέτα
· 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
· 2 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

· 200 γρ. γιαούρτι 5%
· 1 λάιμ χυμό και ξύσμα
· 1 κ.σ. δυόσμο
· 1 κ.γ. άνηθο
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση για τη γέμιση

· Αρχικά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
· Ρίχνουμε τον κιμά, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα και τον σοτάρουμε χωρίς να τον ανακατεύουμε για 2’.
· Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3’.
· Ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε για 1’.
· Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το νερό, τη πάπρικα, αλάτι, και πιπέρι.
· Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 12’ με 15’.
· Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τη φρυγανιά, τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια, τον κρόκο από το αυγό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
Εκτέλεση για τη ζύμη
· Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και αφήνουμε να ενεργήσει η μαγιά, για 10’.
· Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το αλάτι, και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι.
· Κάνουμε στο κέντρο από το αλεύρι μια λακκούβα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 8’.
· Αλευρώνουμε ελαφρώς το πάγκο μας, μεταφέρουμε το ζυμάρι εκεί, το ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο και μαλακό και το πλάθουμε σε μακρόστενο κύλινδρο.
· Χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια (45 γραμμάρια το κάθε ένα ) το κύλινδρο και τα ανοίγουμε σε μικρά στρογγυλά πιττάκια, με τα χέρια μας στην αλευρωμένη επιφάνια, έως 1 εκατοστό σε πάχος.
· Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση (25 γραμμάρια) στο κέντρο από κάθε πιττάκι, το διπλώνουμε στη μέση και πιέζουμε τις άκρες μεταξύ τους, πρώτα στο κέντρο και μετά προς τα δεξιά και αριστερά για να κλείσει.
· Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί (30*40), τα μεταφέρουμε εκεί με το σημείο που τα έχουμε κλείσει προς τα κάτω.
· Σκεπάζουμε τα πιροσκί με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε θερμό μέρος ,για να ξεκουραστεί το ζυμάρι, περίπου 30’.
· Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο για το τηγάνισμα σε μια μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
· Τηγανίζουμε σε δόσεις τα πιροσκί αφού κάψει καλά το λάδι, να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα, για περίπου 1’ από κάθε πλευρά.
· Τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα, σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Για το σερβίρισμα
· Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
· Σερβίρουμε τα πιροσκί με τη σάλτσα γιαουρτιού και απολαμβάνουμε.

Δείτε το breakfast@star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top