Μαγειρεύουμε με λίγα ευρώ: Συνταγή για λαδένια με φέτα

Συνταγή για την πιο νόστιμη λαδένια με φέτα, ντομάτα και ρίγανη

Μία παραδοσιακή συνταγή από το νησί της Κιμώλου η λαδένια φαίνεται να έχει αντικαταστήσει το κλασσικό ψωμί καθώς είναι νόστιμη και χορταστική.

Tραγανή φοκάτσια πατάτας με δενδρολίβανο και τοματίνια

Αν θέλετε να τη φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι γλιτώνοντας αρκετά έξοδα, ακολουθήστε τη συνταγή που έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής breakfast@star ο Σταύρος Βαρθαλίτης.

Για τη ζύμη

● 500 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
● 250 γρ. Χλιαρό νερό
● 8 γρ. Ξηρή μαγιά
● 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
● 40 γρ. Ελαιόλαδο
● Αλάτι
● Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη λαδένια ( μπορεί να θέλει τα μισά για 1 ζυμάρι ) Τσεκ δοκιμή**
● 1 Ξερό κρεμμύδι μεσαίο
● 1 Ντομάτα ώριμη μεσαία
● 100 γρ. Τυρί φέτα
● 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
● 5 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
● Αλάτι
● Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση
● Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη, για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
● Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, με το γάντζο, για 1 λεπτό.
● Προσθέτουμε σιγά - σιγά το νερό με τη μαγιά μέσα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα σώμα, για περίπου 3 λεπτά.
● Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στην ίδια ταχύτητα για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
● Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα ενός μπολ, πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα το ζυμάρι, το μεταφέρουμε στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 60 λεπτά.
Για τη λαδένια
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
● Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια, στη συνέχεια σε χοντρές φέτες πάχους 0,5 εκ. και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
● Πλένουμε τη ντομάτα, τη στεγνώνουμε, την κόβουμε στη μέση σε 2 ίσα κομμάτια, στη συνέχεια σε φέτες, όπως τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε στο ίδιο μπολ.
● Προσθέτουμε στο μπολ τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
● Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού 33x25εκ. και μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι.
● Απλώνουμε το ζυμάρι ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας, ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού και να δημιουργήσουμε μικρές λακκούβες στην επιφάνειά του.
● Τοποθετούμε τις ντομάτες μαζί με τα κρεμμύδια ομοιόμορφα επάνω στο ζυμάρι σε διάφορα σημεία και πασπαλίζουμε με το λάδι που έχει μείνει στο μπολ.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για περίπου 20 λεπτά.
● Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια, πάνω από τη ντομάτα και το κρεμμύδι, τη φέτα με τα χέρια.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, να πάρει ωραίο χρώμα η φέτα, για ακόμα 15 λεπτά.
● Αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε τη λαδένια να κρυώσει επάνω σε ένα ξύλο κοπής, για 20 λεπτά.
● Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Δείτε το Breakfast@star 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top