Σου αρέσουν οι κεφτέδες; 5 συνταγές που θα θες να φτιάχνεις κάθε μέρα

Είτε τηγανητοί, είτε στον φούρνο οι κεφτέδες είναι το αγαπημένο μας έδεσμα

Τους απολαμβάνουμε ζεστούς, μόλις βγουν από το τηγάνι ή τον φούρνο. Με μοσχαρίσιο, αρνίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλου κιμά. Τους συνοδεύουμε με φρέσκες τηγανητές πατάτες και κανείς δεν σταματάει στους πρώτους που θα καταναλώσει. Περί κεφτέδων ο λόγος, τα μικρά κρεατοσφαιρίδια που αγαπάμε. Και ιδού οι αγαπημένες μας συνταγές!

Ζυμαρικά με εύκολη σάλτσα και κοτόπουλο

Κεφτεδάκια στο τηγάνι με κόκκινη σάλτσα και τσίλι

Υλικά:

Για τα κεφτεδάκια

  • 400 γρ. ανάμεικτο κιμά 50-50
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι περασμένο από τον τρίφτη
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 20 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 γρ. θυμάρι ξερό
  • 5 γρ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 400 γρ. Ντομάτα 
  • 100 γρ. νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδακια και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας. Να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Έπειτα πλάθουμε κεφτεδακια με τα χέρια μας και τα αφήνουμε ιδανικά για 15 λεπτά στο ψυγείο.
  • Σε ένα καυτό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε ηλιέλαιο και πανάρουμε τα κεφτεδακια μας με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Μόλις το ηλιέλαιο είναι ζεστό τηγανίζουμε τα κεφτεδακια μας μέσα για 5 λεπτά περίπου. 
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε μέσα το τσίλι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένο για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μέσα την ντομάτα κονκασε και το νερό.
  • Μόλις η σάλτσα μας πάρει μια βράση προσθέτουμε μέσα το μπούκοβο, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε τη σάλτσα μας σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Στα δέκα λεπτά λίγο πριν η σάλτσα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε μέσα τα κεφτεδακια και το φρέσκο θυμάρι να πάρουν κι αυτά μια βράση.
  • Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε!

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας ετοιμάζει απολαυστικό ραγού με παπαρδέλες

Κεφτεδάκια με ριγκατόνι στον φούρνο

Υλικά:

  • 500 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
  • 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
  • ½ κρεμμύδι
  • 100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. πελτές τομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κον-κασέ
  • 300 γρ. σπανάκι φύλλα
  • ½ φρέσκο μαϊντανό
  • 10 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • 200 γρ μοτσαρέλα μποκοντσίνι
  • 4 κ.σ. αλεύρι για το πανάρισμα
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα και βυθίζουμε μέσα το ψωμί να μουλιάσει , για 10’
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, 2’ λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Τα σουρώνουμε, ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο τα ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα για να μην κολλήσουν και τα μεταφέρουμε στο ταψί(26*34)
  • Αφαιρούμε το γάλα από το μπολ και στραγγίζουμε πολύ καλά το ψωμί, με τα χέρια μας.
  • Ρίχνουμε στο μπολ με το ψωμί, τον κιμά, το αυγό, το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένα, το μισό βασιλικό και μαϊντανό ψιλοκομμένα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους .
  • Πλάθουμε με τα χέρια μας σε κεφτεδάκια των 40 με 50 γραμμαρίων.
  • Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι για το πανάρισμα , ρίχνουμε μέσα ένα-ένα τα κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.
  • Τινάζουμε τα κεφτεδάκια για να φύγει το περιττό αλεύρι, τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές στο τηγάνι για 2’ με 3’.
  • Αφού πάρουν ωραίο χρώμα, ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας και τσιγαρίζουμε για 1’ με 2’.

Φουρνιστοί κρασάτοι κεφτέδες με κοφτό μακαρονάκι και φέτα

Υλικά:

Για τους κεφτέδες:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ. λουκάνικο (χοιρινό ή μοσχάρι)
  • 1 φλ. φρυγανιά
  • ½ φλ. κόκκινο κρασί + 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. παρμεζάνα
  • αλάτι / πιπέρι
  • 1 αυγό

Για τη σάλτσα:

  • 800 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 φλ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 300 γρ φέτα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία για 8’ – 10’.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, με ένα μαχαίρι ανοίγουμε το λουκάνικο από το έντερο και προσθέτουμε μόνο τον «κιμά» στο μπολ.
  • Στο multi προσθέτουμε το κρασί και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην φρυγανιά και αφήνουμε να μουλιάσει καλά για 3’-4’.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τη φρυγανιά με το κρασί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, 2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 h (προαιρετικά).
  • Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία(5-6) , προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 5’-6΄. Συνέχεια προσθέτουμε το κόκκινο κρασί δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε δυνατή (8-9) αφήνουμε το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα τομάτας, τη ρίγανη και το ζωμό, αλάτι πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και ίσως αν οι ντομάτες είναι όξινες προσθέτουμε λίγο μέλι η ζάχαρη.
  • Για τους κεφτέδες, λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 12 μεγάλους κεφτέδες. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9), λαδώνουμε μόνο τους κεφτέδες (χωρίς έξτρα λάδι στο τηγάνι) και απλά τους θωρακίζουμε εξωτερικά για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. (λίγο πριν το τελείωμα προαιρετικά μπορούμε να σβήσουμε με 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί).
  • Μόλις την σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα ταψί 30 Χ 40. Συνέχεια προσθέτουμε τους κεφτέδες και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια την φέτα. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι οι κεφτέδες και τα ζυμαρικά να έχουν ψηθεί.

Χονδρά μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο και ξινομυζήθρα

Γεμιστοί κεφτέδες κοτόπουλου με μοτσαρέλα και πατάτες σαν τηγανητές

Υλικά:

  • 800 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 αυγό + 1 ασπράδι
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 7 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 1.5 γρ. κύμινο
  • 3 γρ. σουμάκ
  • 10 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 400 γρ. μοτσαρέλα (σε ενιαίο κομμάτι)
  • 2 κιλά πατάτες
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 60 γρ. μουστάρδα
  • 40 γρ. δυόσμο

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό τηγάνι, το οποίο έχουμε προθερμάνει σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (6-7), προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε για 6 – 7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα αυγά, τη φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το δυόσμο και ομογενοποιούμε καλά με τα χέρια μας πλάθοντας τον κιμά.
  • Σε μια επιφάνεια εργασίας κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κύβους 4×4 εκ.
  • Παίρνουμε στην παλάμη μας ένα μέρος από τον κιμά, τον ανοίγουμε καλά πάνω σε αυτή και τοποθετούμε στη μέση ένα κομμάτι από τη μοτσαρέλα. Στη συνέχεια, κλείνουμε το τυρί με το κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πλάθοντας κεφτέδες σε μεγάλο μέγεθος.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε προσεκτικά τους κεφτέδες περιμετρικά για 2 – 3 λεπτά.
  • Τα αφαιρούμε και τα προσθέτουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Για τις πατάτες:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
  • Κόβουμε τις πατάτες στο σχήμα της τηγανητής πατάτας, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε καλά με νερό.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία(5-8).
  • Μόλις το νερό πάρει μια βράση βράζουμε τις πατάτες για 10’-15’ ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν τόσο που να τρώγονται ευχάριστα αλλά να μη σπάνε.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και στη συνέχεια ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
  • Ψήνουμε στο φούρνο ανακατεύοντας περιστασιακά για 25’-30’ ή έως ότου οι πατάτες πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Κεφτέδες σε σουβλάκι 

Υλικά:

  • 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 2 φέτες μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 σφηνάκια ξύδι
  • 1 κ.σ. ρίγανη,
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σουβλάκι:

  • πίτες
  • ντομάτα
  • κρεμμύδι
  • μαϊντανό
  • φέτα
  • ρίγανη
  • ξύδι
  • ελαιόλαδο
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top