Ψητό κοτόπουλο στον φούρνο μαριναρισμένο με γιαούρτι

Μία λαχταριστή συνταγή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Μία απίθανη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι μας ετοιμάζει ο Σταύρος Βαρθαλίτης από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Ψητό κοτόπουλο στον φούρνο μαριναρισμένο με γιαούρτι και το εορταστικό τραπέζι δεν ήταν ποτέ πιο νόστιμο!

Σοκολατένιος κορμός: Το απόλυτο γλυκό για το γιορτινό τραπέζι

Υλικά:

Για τη μαρινάδα
•    200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 10% 
•    1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή 
•    1 κ.γ. κύμινο 
•    1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη 
•    1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 
•    2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 
•    2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο 
•    1 λεμόνι το ξύσμα
•    50 γρ. φρέσκο γάλα 
•    Αλάτι 
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κοτόπουλο 
•    1 ολόκληρο κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου με πέτσα 
•    100 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•    2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι 
•    2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο 
•    Αλάτι 
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τη γέμιση          
•    200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί            
•    250 γρ.  χοιρινος κιμας                        
•    25 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο 
•    ½  ξερό κρεμμύδι 
•    ½  στίκ σέλερι 
•    1 κ.γ. αποξηραμένο φασκόμηλο 
•    1 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι 
•    1 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο 
•    80 γρ. αποξηραμένα cranberries 
•    1/3 ματσάκι μαϊντανό

Αρνάκι με χυλοπίτες στη γάστρα - Το τέλειο «ζεστό» πιάτο

Εκτέλεση: 

Για τη μαρινάδα 
•    Αρχικά βάζουμε σε ένα μεσαίο μπολ το γιαούρτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός πάρα πολύ καλά, να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
•    Τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πλάτη να ακουμπάει στο ξύλο κοπής, φοράμε γάντια και ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα στο σημείο του στήθους με τα δάχτυλά μας.
•    Αλείφουμε το μείγμα με το γιαούρτι ανάμεσα από το δέρμα και το κρέας, εξωτερικά πάνω από την πέτσα, αλλά και εσωτερικά στο σημείο της κοιλίας
•    Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον. 

Για το κοτόπουλο 
•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
•    Βάζουμε σε ένα μεσαίο μπολ το βούτυρο μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και με ένα μεγάλο κουτάλι τα αναμειγνύουμε πολύ καλά.
•    Βγάζουμε το κοτόπουλο από το μπολ, το βάζουμε με την πλάτη να ακουμπάει στο ξύλο κοπής, , φοράμε γάντια και ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα στο σημείο του στήθους με τα δάχτυλά μας
•    Προσθέτουμε το βούτυρο με τα μυρωδικά και όσο βούτυρο μας έχει περισσέψει, το απλώνουμε εσωτερικά της κοιλίας.
•    Τοποθετούμε μια σχάρα φούρνου, σε ένα μεγάλο ταψί, μεταφέρουμε το κοτόπουλο με την πλάτη του να ακουμπάει στη σχάρα και ψήνουμε για 60’ στην χαμηλή θέση του φούρνου.

Για την γέμιση 
•    Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ψιλοκόβουμε το λουκάνικο και το σοτάρουμε για 3’ με 4’.
•    Παράλληλα χτυπάμε στο κάδο του μπλέντερ, σε δόσεις το ψωμί να γίνει τρίματα.
•    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σέλερι ,τα προσθέτουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 4’ με 5’. 
•    Προσθέτουμε στο τηγάνι το φασκόμηλο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί, το βούτυρο και σοτάρουμε για ακόμα 1’.
•    Βάζουμε τα cranberries, λίγο αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά, για 8’ με 10’
•    Αποσύρουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
•    Σερβίρουμε το κοτόπουλο με την γέμιση από διπλά και απολαμβάνουμε.  
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top