Ένα υπέροχο και διαφορετικό κυρίως για το εορταστικό τραπέζι μας ετοιμάζει σήμερα ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Αρνάκι με χυλοπίτες στη γάστρα και το κρύο μόλις άρχισε να μειώνεται!
Τάρτα με γέμιση σοκολάτας και κροκάν φουντουκιού - Το απόλυτο γλυκό
Υλικά:
• 500 γρ. χωριάτικες χυλοπίτες μακριές
• 1.2 κιλά αρνί κομμένο σε μέτριες μερίδες
• 1 μεσαίο καρότο
• 1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 πιπεριά Φλωρίνης
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• 100 γρ. λευκό κρασί
• 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
• 500 γρ. ντομάτα κόν κασέ
• 1 λίτρο ζωμός
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
• ½ κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
• 2 φύλλα δάφνης
• 3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
• 80 γρ. φέτα τυρί
Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας ετοιμάζει βουτυράτους κουραμπιέδες
Εκτέλεση:
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με μεγάλη βάση τα 2/3 από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τμηματικά τις μερίδες του αρνιού, τις σοτάρουμε ώστε να τις θωρακίσουμε πολύ καλά και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ για λίγο.
• Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους, τα ρίχνουμε μέσα, ανακατεύουμε και το σοτάρουμε για 3.
• Αφαιρούμε το κοτσάνι μαζί με τα σπόρια από την πιπέρια, την κόβουμε σε μέτριες λωρίδες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2’.
• Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουμε για 1’.
• Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις μερίδες από το αρνί, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1’.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα κόν κασέ, το ζωμό, την πάπρικα, βάζουμε σε δίχτυ την κανέλα, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
• Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10’.
• Μεταφέρουμε το αρνί μαζί με τα υγρά του στη γάστρα , ανακατεύουμε σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 110’- 120’.
• Προσθέτουμε στη γάστρα τις χυλοπίτες, πιάνουμε τη γάστρα με προσοχή και ανακατεύουμε το φαγητό μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
• Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για 12’.
• Ανακατεύουμε τις χυλοπίτες, αν χρειαστεί προσθέτουμε ½ κούπα ζωμό, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 10’.
• Αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο το φαγητό μας, προσθέτουμε , τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τις χυλοπίτες, από πάνω το αρνάκι, πασπαλίζουμε με λίγη θρυμματισμένη φέτα και απολαμβάνουμε.