Αρνάκι με χυλοπίτες στη γάστρα - Το τέλειο «ζεστό» πιάτο

Μία απολαυστική συνταγή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Ένα υπέροχο και διαφορετικό κυρίως για το εορταστικό τραπέζι μας ετοιμάζει σήμερα ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Αρνάκι με χυλοπίτες στη γάστρα και το κρύο μόλις άρχισε να μειώνεται!

Τάρτα με γέμιση σοκολάτας και κροκάν φουντουκιού - Το απόλυτο γλυκό

Υλικά:

•    500 γρ. χωριάτικες χυλοπίτες μακριές
•    1.2 κιλά αρνί κομμένο σε μέτριες μερίδες 
•    1 μεσαίο καρότο 
•    1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι 
•    3 σκελίδες σκόρδο 
•    1 πιπεριά Φλωρίνης 
•    100 γρ. ελαιόλαδο 
•    100 γρ. λευκό κρασί
•    1 κ.γ. πελτέ ντομάτας 
•    500 γρ. ντομάτα κόν κασέ 
•    1 λίτρο ζωμός 
•    1 ξυλάκι κανέλας 
•    1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
•    ½ κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους  
•     2 φύλλα δάφνης 
•    3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη 
•    Αλάτι 
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Υλικά για το σερβίρισμα 
•    80 γρ. φέτα τυρί

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας ετοιμάζει βουτυράτους κουραμπιέδες

Εκτέλεση:

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C. 
•    Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με μεγάλη βάση τα 2/3 από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τμηματικά τις μερίδες του αρνιού, τις σοτάρουμε ώστε να τις θωρακίσουμε πολύ καλά και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ για λίγο. 
•    Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους, τα ρίχνουμε μέσα, ανακατεύουμε και το σοτάρουμε για 3. 
•    Αφαιρούμε το κοτσάνι μαζί με τα σπόρια από την πιπέρια, την κόβουμε σε μέτριες λωρίδες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2’. 
•    Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουμε για 1’.  
•    Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις μερίδες από το αρνί, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1’. 
•    Προσθέτουμε τη ντομάτα κόν κασέ, το ζωμό, την πάπρικα, βάζουμε σε δίχτυ την κανέλα, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. 
•    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10’. 
•    Μεταφέρουμε το αρνί μαζί με τα υγρά του στη γάστρα , ανακατεύουμε σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 110’- 120’.
•    Προσθέτουμε στη γάστρα τις χυλοπίτες, πιάνουμε τη γάστρα με προσοχή  και ανακατεύουμε το φαγητό μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις. 
•    Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για 12’.
•    Ανακατεύουμε τις χυλοπίτες, αν χρειαστεί προσθέτουμε ½ κούπα ζωμό, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 10’.
•    Αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο το φαγητό μας, προσθέτουμε , τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.    
•    Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τις χυλοπίτες, από πάνω το αρνάκι, πασπαλίζουμε με λίγη θρυμματισμένη φέτα  και απολαμβάνουμε. 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top