Μία υπέροχη μαμαδίστικη συνταγή μας ετοιμάζει ο Σταύρος Βαρθαλίτης από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Τα κανελόνια γεμίζουν με σπανάκι και φέτα, μπαίνουν στο φούρνο και όλη η οικογένεια ανυπομονεί να το απολαύσει!
Υλικά:
• 250 γρ. κανελόνια
• 1,2 κιλά σπανάκι
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μεσαίο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 πράσα το λευκό μέρος
• 150 γρ. τυρί φέτα
• 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
• 120 γρ. φρέσκο γάλα 3,5%
• 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
• ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 190 βαθμούς.
• Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεσαία κατσαρόλα με πλατιά βάση και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος στη μέση, στη συνέχεια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε για 5 με 6’.
• Προσθέτουμε χοντροκομμένο τα φύλλα από το σπανάκι τμηματικά και τα σοτάρουμε καθώς ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τα υγρά τους, για 5’.
• Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και το σοτάρουμε για 1’.
• Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σπανάκι στην άκρη να κρυώσει για 10’ .
• Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα σε μικρά κομμάτια μέσα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ½ ποσότητα από την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρώς τα υλικά μεταξύ τους.
• Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί (25*33), γεμίζουμε ισόποσα τα κανελόνια με τη γέμιση από σπανάκι και τα τοποθετούμε στη βάση του ταψιού κολλητά το ένα στο άλλο ώστε να την καλύψουμε.
• Προσθέτουμε σε ένα μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους και περιχύνουμε τα κανελόνια.
• Πασπαλίζουμε από πάνω ομοιόμορφα με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 30 ‘.
• Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 και ψήνουμε ώστε να πάρει χρώμα για ακόμα 10’ με 15’.
• Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10’.
• Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε .