Συνταγές για μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού ροδάκινο

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μοιράζεται τις αγαπημένες του γλυκιές συνταγές

Τα ροδάκινα είναι τώρα στην καλύτερη τους φάση. Πλούσια γεύση, φρέσκο άρωμα και φρουκτώδης αίσθηση στον ουρανίσκο. Ακολουθήστε τις συνταγές του Σταύρου Βαρθαλίτη για γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα ροδάκινο. 

Πάστα φλώρα με σπιτική μαρμελάδα

Υλικά για γλυκό του κουταλιού ροδάκινο

•    1 κιλό ροδάκινα σφιχτά 
•    1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
•    1 λεμόνι το χυμό 
•    2 βανίλιες σε σκόνη   
•    1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
•    500 γρ. νερό 
•    1 καθαρό γυάλινο βάζο (1 κιλού) 

Υλικά για μαρμελάδα ροδάκινο 

•    1 κιλό ροδάκινο 
•    1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη 
•    80 γρ. νερό 
•    2 γυάλινα βάζα  (600 ml.) 

Γρήγορα μακαρόν με ινδική καρύδα και μαρμελάδα βερύκοκο!

Εκτέλεση για γλυκό του κουταλιού ροδάκινο

•    Πλένουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι, μαζί με το κόκκινο μέρος που το περιβάλει, τα ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κάθε κομμάτι ξανά στη μέση και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
•    Ρίχνουμε το ½ χυμό λεμόνι στο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσουμε τα ροδάκινα και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 60’.
•    Παράλληλα, προσθέτουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό της συνταγής μαζί με τη ζάχαρη την αρμπαρόριζα και τις φλούδες λεμονιού. 
•    Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε ελάχιστα με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για 15΄. 
•    Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για 15’. 
•    Στραγγίζουμε τα ροδάκινα, τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν μια βράση. 
•    Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή τη φωτιά, ξαφρίζουμε συνεχώς την επιφάνεια του γλυκού με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να βράσουν, χωρίς καπάκι, για 20’.
•    Αφαιρούμε όσο αφρό έχει μείνει στην επιφάνεια του γλυκού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και την αφήνουμε στην άκρη, για 12 ώρες. 
•    Βάζουμε το βάζο ανοιχτό μαζί με το καπάκι σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, και το βράζουμε για 15’.
•    Αφήνουμε τα βάζα επάνω σε μια πετσέτα ανάποδα στο πάγκο μας ώστε να στραγγίξουν.
•    Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε από μέσα την αρμπαρόριζα, ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι, τη βανίλια, τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση το γλυκό μας. 
•    Σβήνουμε τη φωτιά, μεταφέρουμε τα ροδάκινα μέσα στο βάζο και το αφήνουμε στην άκρη. 
•    Βάζουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι να σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα αν βγάλει πάλι αφρό και το βράζουμε ώστε να δέσει, για περίπου 15’ με 20’.
•    Αφήνουμε να κρυώσει για 10’. 
•    Ρίχνουμε το σιρόπι στο βάζο με τα ροδάκινα, τα σφραγίζουμε με το καπάκι, τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα, επάνω στον πάγκο μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. 
•    Αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος. 

Μαρμελάδα βερίκοκο της γιαγιάς - Σου βρήκαμε την πιο νόστιμη συνταγή

Εκτέλεση για μαρμελάδα ροδάκινο 

•    Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα βάζουμε τμηματικά στο κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάμε ώστε να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. 
•    Μεταφέρουμε τα κομμάτια από τα ροδάκινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε. 
•    Βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση. 
•    Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε με μια κουτάλα συνεχώς το νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας για περίπου 45’. 
•    Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ τη μαρμελάδα όσο ακόμα είναι ζεστή μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να αποκτήσει λεία υφή. 
•    Τοποθετούμε τα βάζα ανοιχτά με τα καπάκια από δίπλα μέσα σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 100°C ώστε να αποστειρωθούν, για περίπου 20’ ή εναλλακτικά τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, για 15’.
•    Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα μέσα στα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι, τα παίρνουμε προσεκτικά για να μην καούμε και τα τοποθετούμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω επάνω σε μια πετσέτα που έχουμε στρώσει στον πάγκο μας.
•    Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
•    Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα βάζα με τη μαρμελάδα σε δροσερό, σκιερό μέρος ή στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top