Εκμέκ με σιμιγδαλένια κρέμα και άρωμα πορτοκαλιού

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει βήμα-βήμα πώς να τα φτιάξουμε

Ένα υπέροχο γλυκό για να φτιάξετε στους φίλους σας τώρα το καλοκαίρι έδειξε ο Λάμπρος Βακιάρος μέσα από τη στήλη μαγειρικής που διαθέτει στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Ο Παύλος Χάππιλος έφτιαξε το πιο νόστιμο γλυκό και μας έδωσε τη συνταγή

Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και ετοίμασε εκμέκ με σιμιγδαλένια κρέμα και άρωμα πορτοκαλιού.

Υλικά για το γλυκό


Για το φύλλο καταΐφι
400 γρ. φύλλο καταΐφι
200 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
450 γρ. νερό
φλούδες από 2 πορτοκάλια
150 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
1/2 φλ.  ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. βανίλια εσάνς ή 2 βανιλίνες
2 αυγά + 2 κρόκους
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. κορν φλάουρ
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
3 κ.σ + 1 κ.γ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (παγωμένη)
50 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Λαχταριστοί λουκουμάδες παραλίας!

Εκτέλεση Συνταγής

Για το σιρόπι

Βήμα 1

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη το νερό και τις φλούδες πορτοκαλιού.

Βήμα 2

 Μόλις πάρει μια βράση και η ζάχαρη έχει λιώσει, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τη γλυκόζη. Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να έρθει σε μια χλιαρή θερμοκρασία.

Για το κανταΐφι

Βήμα 1

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 2

Σε ένα ταψί ή πυρέξ 25×35 εκ. ή μικρό ταψί ξάνουμε το κανταΐφι πολύ καλά για τουλάχιστον 3 – 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να μην βλέπουμε χοντρές ίνες φύλλου.

Βήμα 3

 Το στρώνουμε καλά στο κάτω μέρος του ταψιού και περιχύνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου το λιωμένο βούτυρο.

Βήμα 4

Ψήνουμε για 60 λεπτά.

Βήμα 5

Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε γρήγορα με μια μικρή κουτάλα το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για να απορροφήσει το κανταΐφι το σιρόπι ιδανικά τουλάχιστον 4-6 ώρες.

Για τη κρέμα

Βήμα 1

Σε μία μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι λίγο πριν το βρασμό.

Βήμα 2

Παράλληλα σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ και τα ομογενοποιούμε με ένα αυγοδάρτη

Βήμα 3

Μόλις το γάλα έχει αρχίσει να αχνίζει ξεκινάμε σιγά σιγά να το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα αυγά, ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του μείγματος σταδιακά και να μην γίνουν ‘ομελέτα’ τα αυγά.

Βήμα 4

Επαναφέρουμε το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε ανακατεύοντας έντονα με ένα αυγοδάρτη, για να μην κολλήσει μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει αρκετά περίπου για 3’-5΄.

Βήμα 5

 Στη συνέχεια αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε.

Για τη σύνθεση και το γαρνίρισμα

Βήμα 1


 Περιχύνουμε την κρέμα με προσοχή πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι.

Βήμα 2

 Στο μίξερ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη για περίπου 4 με 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ωραία  και δεμένη σαντιγύ.

Βήμα 3

Στο μούλτι κόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης σε χοντροκομμένο μέγεθος. Πασπαλίζουμε πάνω από την κρέμα σχεδόν όλη την ποσότητα από το φυστίκι και στη συνέχεια από πάνω απλώνουμε την σαντιγύ και στρώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φιστίκι.

Βήμα 4

 Ιδανικά μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 h πριν σερβίρουμε έτσι ώστε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.

Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top