Κεφτέδες όχι κλασικούς αλλά φουρνιστούς και κρασάτους έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».
Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.
Για τους κεφτέδες
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 250 γρ. λουκάνικο (χοιρινό ή μοσχάρι)
- 1 φλ. φρυγανιά
- ½ φλ. κόκκινο κρασί + 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλ. παρμεζάνα
- αλάτι / πιπέρι
- 1 αυγό
Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση
- 800 γρ. σάλτσα τομάτας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 φλ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
- 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
- 300 γρ φέτα
Εκτέλεση
Για τους κεφτέδες
Βήμα 1
Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία για 8’ – 10’.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, με ένα μαχαίρι ανοίγουμε το λουκάνικο από το έντερο και προσθέτουμε μόνο το ‘κιμά΄ στο μπολ.
Βήμα 3
Στο multi προσθέτουμε το κρασί και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην φρυγανιά και αφήνουμε να μουλιάσει καλά για 3’-4’.
Βήμα 4
Προσθέτουμε στο μπολ τη φρυγανιά με το κρασί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, 2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 h (προαιρετικά).
* καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα μπορούμε να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για 8 ώρες.
Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία(5-6) , προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 5’-6΄. Συνέχεια προσθέτουμε το κόκκινο κρασί δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε δυνατή (8-9) αφήνουμε το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα τομάτας, τη ρίγανη και το ζωμό, αλάτι πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και ίσως αν οι ντομάτες είναι όξινες προσθέτουμε λίγο μέλι η ζάχαρη.
Βήμα 2
Περιμένουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Βήμα 3
Για τους κεφτέδες, λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 12 μεγάλους κεφτέδες. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9), λαδώνουμε μόνο τους κεφτέδες (χωρίς έξτρα λάδι στο τηγάνι) και απλά τους θωρακίζουμε εξωτερικά για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. (λίγο πριν το τελείωμα προαιρετικά μπορούμε να σβήσουμε με 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί)
Βήμα 4
Μόλις την σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα ταψί 30 Χ 40. Συνέχεια προσθέτουμε τους κεφτέδες και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια την φέτα. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι οι κεφτέδες και τα ζυμαρικά να έχουν ψηθεί