Σιροπιαστό καταΐφι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μια υπέροχη συνταγή από τον Λάμπρο Βακιάρο

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και ο Λάμπρος Βακιάρος αποφάσισε να μας «γλυκάνει» μπαίνοντας στην κουζίνα «στη Φωλιά των Κου Κου» και φτιάχνοντας ένα υπέροχο σιροπιαστό καταΐφι. 

Ο διάσημος σεφ έδειξε ολόκληρη τη διαδικασία στους τηλεθεατές

Πώς να φτιάξεις γλασαρισμένο χοιρινό μπούτι με ψητές πατάτες

Υλικά

Για το σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη
565 γρ. νερό
200 γρ. γλυκόζη

Για το κανταΐφι

1 συσκευασία καταΐφι 
150 γρ. καρύδια + 150 γρ. αμύγδαλα λευκά
ή 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης
1 κ.γ. κανέλα
200 γρ. λιωμένο βούτυρο
100 γρ. βούτυρο σε 20 κυβάκια

Σοκολατένια βασιλόπιτα με βούτυρο αγελάδος

Εκτέλεση

  • Για το σιρόπι προσθέτουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει μια βράση το αποσύρουμε από την εστία.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί ανοίγουμε το καταΐφι και το κάνουμε έτσι ώστε να το ανοίξουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για ένα πετυχημένο καταΐφι.
  • Στο μούλτι, χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια αναμειγνύουμε με την κανέλα.
  • Σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας χωρίζουμε το κανταΐφι στη μέση και το κάθε μισό σε 10 μέρη. Aπλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα και τοποθετούμε μια μεσαία κουταλιά στην άκρη του φύλλου και ένα κυβάκι παγωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια ρολάρουμε σε ένα μικρό ρολλάκι. Θέλουμε περίπου 18 με 20 μικρά κανταίφια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή μία στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 26 εκ. και στη συνέχεια τοποθετούμε όλα τα μικρά «καταιφάκια» ξεκινώντας περιμετρικά. Με το πινέλο βουτυρώνουμε όλο το κανταΐφι πάρα πολύ καλά χωρίς να το ακουμπάμε πολύ. Περιχύνουμε όλη την ποσότητα του βουτύρου. Ψήνουμε για 1.30 ώρα (αν χρησιμοποιήσουμε αποσπώμενο τσέρκι το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί και μετά αυτό στο φούρνο) . Περίπου στα 70 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και με προσοχή αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι όση περισσότερη ποσότητα βουτύρου μπορούμε από το ταψί ή την φόρμα. Επαναφέρουμε το ταψί στο φούρνο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο.
  • Μόλις το κανταΐφι είναι έτοιμο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι δίνουμε τουλάχιστον για 2 h να το απορροφήσει.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε έξτρα ξηρούς καρπούς στο κέντρο από το κάθε καταΐφι.
     
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top