Σοκολατένια βασιλόπιτα με βούτυρο αγελάδος

Η συνταγή για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό

Θέλετε να ξεφύγετε από την κλασική βασιλόπιτα;

Ο Λάμπρος Βακιάρος για άλλη μία φορά δίνει στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μία ξεχωριστή ιδέα.

Φτιάξτε τους πιο νόστιμους σοκολατένιους κουραμπιέδες

Ο σεφ προτείνει να φτιάξουμε σοκολατένια βασιλόπιτα με βούτυρο αγελάδος και μας δείχνει βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Υλικά 

Για τη βασιλόπιτα

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος 
  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. γάλα
  • 60 γρ. κονιάκ
  • 320 – 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. baking powder
  • 4 γρ. μαγειρική σόδα
  • 5 γρ. κανέλα
  • 80 γρ. αμύγδαλο τριμμένο

Για το mirrorglaze

  • 10 γρ. ζελατίνη
  • 125 γρ. νερό
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. κακάο
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

O Βακιάρος φτιάχνει μελομακάρονα με σοκολάτα και πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για τη βασιλόπιτα

Βήμα 1 

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και με το ‘Κ’ χτυπάμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Βήμα 3
 
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πρώτο αυγό και μόλις αυτό ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε το δεύτερο κοκ.
Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ και μόλις δούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα και το τριμμένο αμύγδαλο και με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κάνοντας απαλές κινήσεις, ομογενοποιούμε το μείγμα.

Βήμα 5

 Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 26 – 28 εκ. πολύ καλά (και περιμετρικά μέχρι πάνω) και το αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά.

Βήμα 6 

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και βάζουμε το φλουρί, το οποίο το έχουμε τυλίξει με ένα αλουμινόχαρτο.

Βήμα 7

 Ψήνουμε για 45 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγεί ‘καθαρή’ από το εσωτερικό της βασιλόπιτας.

Βήμα 8

Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ιδανικά μεταφέρουμε για 2 ώρες στη κατάψυξη.

Φτιάξε εύκολα παραδοσιακά μελομακάρονα
 

Για το mirrorglaze

Βήμα 1

Σε παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά. Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος στύβουμε καλά της μουλιασμένες ζελατίνες και της ομογενοποιούμε κι αυτές στο μείγμα.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε το γάσο σε μια μικρή κανάτα. Προαιρετικά με έναν πολτοποιητή χειρός χτυπάμε το μείγμα για 1’ και στη συνέχεια το σουρώνουμε από σε ένα ψιλό σουρωτήρι.

Βήμα 4

Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι να φτάσει περίπου στους 30 βαθμούς.
*Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο γλάσο το οποίο θα αγκαλιάσει το κέικ αν είναι πολύ ζεστό δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω στο κέικ, αντιθέτως αν κρυώσει πολύ δε θα μας δώσει ωραίο τελική εικόνα.

Βήμα 5

 Ξεφορμάρουμε την βασιλόπιτα και με ένα μαχαίρι κόβουμε παράλληλα την επιφάνεια της έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο σχήμα. Την αναποδογυρίζουμε και την μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία σχάρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα ένα μπολ το οποίο η επιφάνεια του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της βασιλόπιτας.

Βήμα 6

Περιχύνουμε με το γλάσο στο κεντρικά της βασιλόπιτας μέχρι το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μία σπάτουλα αφαιρούμε τις σταγόνες που θα έχουν δημιουργηθεί στο κάτω μέρος για να δώσουμε καλύτερη εμφάνιση. Μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή  «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top