Εύκολο κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο με επική σάλτσα γιαουρτιού

Η τέλεια συνταγή για την Τσικνοπέμπτη από τον Λάμπρο Βακιάρο

Τσικνοπέμπτη χωρίς συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου γίνεται; Δε γίνεται!

Ο αγαπημένος σεφ έφτιαξε στους «Κου Κου» εύκολο κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο με επική σάλτσα γιαουρτιού που αποθεώνει το συγκεκριμένο έθιμο.

Υλικά

Για το κοντοσούβλι κοτόπουλο

2 κιλά φιλέτο κοτόπουλο μπούτι
60 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. γιαούρτι
60 – 70 γρ. μουστάρδα
30 γρ. μέλι
7 γρ. σκόρδο σε σκόνη
15 γρ. πάπρικα γλυκιά
7 – 8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
Aλάτι – πιπέρι
180 γρ. κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά

Για το χοιρινό κοντοσούβλι

2 κιλά χοιρινός λαιμός χωρίς κόκκαλο ή σπάλα
60 γρ. ελαιόλαδο
60 – 70 γρ. κέτσαπ
15 γρ. ξύδι
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
10 γρ. αποξηραμένη ρίγανη
7 γρ. πάπρικα γλυκιά
180 γρ. κρεμμύδι
Αλάτι – πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

600 – 700 γρ. γιαούρτι
45 γρ. μουστάρδα
1/2 κρεμμύδι
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 κίτρινη πιπεριά

Εκτέλεση

Για το κοντοσούβλι κοτόπουλο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.

Σε μια επιφάνεια εργασίας, κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε το κάθε κομμάτι να μπορέσουμε να το περάσουμε 2 φορές από τη σούβλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και τα λαχανικά και ομογενοποιούμε καλά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε εώς ότου όλα τα μέρη του έχουν από τη μαρινάδα. Κλείνουμε με μια μεμβράνη και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 1 μέχρι 24 ώρες.

Κόβουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά σε μέγεθος τέτοιο ώστε να χωράει ενδιάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλο στη σούβλα.

Παράλληλα αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο, περίπου ένα μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά κιλό κρέατος.

Περνάμε εναλλάξ στη σούβλα κοτόπουλο και λαχανικά.

Ψήνουμε σε συμβατικό φούρνο στο γκριλ ή σε σχάρα εώς ότου το κοτόπουλο έχει ψηθεί εντελώς.

Για το χοιρινό κοντοσούβλι

Σε μια επιφάνεια εργασίας, κόβουμε το χοιρινό σε μεγάλους κύβους.

Σε ένα multi προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κέτσαπ, το ξύδι και τις πιπεριές Φλωρίνης και πολτοποιούμε σε λεία υφή.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την αποξηραμένη ρίγανη, την πάπρικα και το πιπέρι. Κλείνουμε με μια μεμβράνη και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 1 μέχρι 24 ώρες.

Κόβουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά σε μέγεθος τέτοιο ώστε να χωράει ενδιάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλο στη σούβλα.

Παράλληλα αλατίζουμε καλά το χοιρινό, περίπου ένα μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά κιλό κρέατος.

Περνάμε εναλλάξ στη σούβλα χοιρινό και λαχανικά. Ψήνουμε σε συμβατικό φούρνο στο γκριλ ή σε σχάρα εώς ότου το χοιρινό έχει ψηθεί εντελώς.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Σε μια επιφάνεια εργασίας, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα λαχανικά, μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και τα ψήνουμε με το τρόπο της αρεσκίας μας:

1. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

2. Τα ψήνουμε στη σχάρα για περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να είναι αρκετά μαλακά.

Σε ένα multi η στον κάδο ενός blender προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και όλα τα λαχανικά μαζί με τα υγρά τους. Πολτοποιούμε πολύ καλά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top