Οι μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα ΚΥ 13 νησιών

Υποστελεχωμένα ενόψει Πάσχα και έναρξης τουριστικής σεζόν

Υποστελεχωμένα Τα Δημόσια Νοσοκομεία Της Περιφέρειας / Βίντεο αρχείου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Υποστελεχωμένα είναι τα περισσότερα νοσοκομεία στα νησιά ενόψει Πάσχα και έναρξης τουριστικής περιόδου, καθώς οι ιατροί δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος ζωής και αρνούνται να καλύψουν τις θέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΕΔΗΝ που δημοσίευσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, αν και γίνονται προκηρύξεις, οι υγειονομικοί δεν ενδιαφέρονται να στελεχώσουν τις υγειονομικές μονάδες των νησιών καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δε βρίσκεις. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δε φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής  αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», τόνισε ο κ. Γιαννακός και συνέχισε:

«Τι διαφορά έχει να δουλεύεις σε νησί από την Κύπρο; Η απόσταση και τα έξοδα από  το τόπο οικογενειακής  κατοικίας ίδια. Ή μάλλον καλύτερα στnη Κύπρο γιατί εξασφαλίζεις αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν. Οι αμοιβές στη Κύπρο σχεδόν τριπλάσιες για γιατρούς και νοσηλευτές  συν κίνητρα. Εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων ένας ακόμη λόγος που οδηγεί σε παραιτήσεις από τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας».

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννακός απαρίθμησε τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία των νησιών: 

1) Νοσοκομείο Κυθήρων

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος. Δεν υπάρχει  κανένας αναισθησιολόγος, ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000.  Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν  προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

2) Νοσοκομείο Κω

Δεν  υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο  1 παιδίατρος  1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς, αλλά άγονες.

3) Νοσοκομείου Σύρου

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 
3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ.

Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει  παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

4) Νοσοκομείο Νάξου

Υπηρετεί  μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δε λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

5) Κέντρο Υγείας Τήνου

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

6) Κέντρο Υγείας Αμοργού

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

7) Νοσοκομείο Σαντορίνης

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς  μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος,.Υπηρετεί  1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος

8) Νοσοκομείο Λήμνου

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς.

Υπηρετούν  1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός  με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος , 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

9) Νοσοκομείο Λέρου

Ξεμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια.

Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση,  2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό  παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω αδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

10) Νοσοκομείο Κέρκυρας

Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. 

Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι.

Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι.

Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σοβαρες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

11) Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί  1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη  με μετακίνηση εκ των οποίων  1 από κέντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

12) Νοσοκομείο Ζακύνθου

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με  μετακίνηση από κέντρο υγείας.

Προκηρύξεις άγονες συνεχώς.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό  τεράστιο.

13) Νοσοκομείο Λευκάδας

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα.

Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες με μπλοκάκι  και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι  με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες.

Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στον χειρουργικό τομέα.

Υπηρετούν μόνο  1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ.

Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές,  χωρίς αναμόρφωση  του οργανισμού του  παλαιού νοσοκομείου.  

Παρότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν  τεράστιες ελλείψεις.

Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ΕΚΑΒ, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος, για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. 

«Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη κ την 24ωρη λειτουργία ενός κ μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος, Λέρος). Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος,  Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα  δεύτερο.  Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με  Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. 

Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.. Παράνομο και επικίνδυνο για διακομοζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα.
Στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό  μέτρο για να μεταταχθούν από  νησί χωρίς αντικατάσταση».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top