Ζήρεια: Ταξίδι στα ομορφότερα χωριά της κοιλάδας του Φενεού

Εκδρομή μέσα στη φύση, τις υπέροχες λίμνες και τα γραφικά χωριουδάκια

Εκδρομή στα Τρίκαλα Κορινθίας / βίντεο ΕΡΤ

Η άνοιξη έκανε και επίσημα την εμφάνισή της και τι πιο όμορφο από το να οργανώσετε ένα μοναδικό διήμερο, σε εντυπωσιακές τοποθεσίες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Σας προτείνουμε μία εκδρομή στη Ζήρεια και τα γραφικά χωριουδάκια της κοιλάδας του Φενεού. Πρόκειται για έναν φαντασμαγορικό τόπο, με λουλουδιασμένες πεδιάδες, κρυστάλινες λίμνες και καταπράσινες από έλατα πλαγιές, που θα σας μείνει αξέχαστος.  

Ορεινή Αρκαδία: 3+1 παραμυθένια χωριά που πρέπει να επισκεφτείς!

Εξερευνώντας τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Φενεού

Οδηγήστε από το Κιάτο προς τη λίμνη Στυμφαλία και το πανέμορφο χωριουδάκι της Καστανιάς, το οποίο βρίσκεται στη νότια Ζήρεια και  θαυμάστε τη συγκλονιστική ανθισμένη φύση, με θέα την κοιλάδα του Φενεού. Κατηφορίζοντας προς την κοιλάδα, θα συναντήσετε το μικρό χωριουδάκι Μεσινό, χτισμένο γύρω από την πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, από τον κορμό του οποίου αναβλύζει τρεχούμενο νερό.

Συνεχίζοντας θα ανακαλύψετε την Γκούρα, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή χωριά της Ορεινής Κορινθίας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στα 900 μέτρα και τη χαρακτηρίζουν τα ατμοσφαιρικά δρομάκια με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, η μοναδική θέα που προσφέρει η πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, καθώς και η εντυπωσιακή μονή της Παναγιάς των Βράχων, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Κοιτώντας από την πλατεία της Γκούρας απέναντι στο βουνό, φαίνεται ένα χωριουδάκι που είναι χτισμένο εκεί ψηλά, ο Φενεός, ο οποίος λεγόταν πριν Συβίστα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, με εντυπωσιακά αξιοθέατα, όπως ο παλιός νερόμυλος με τη νεροτριβή στην είσοδό του, ένα μικρό -αλλά άκρως ενδιαφέρον- Λαογραφικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τρίκαλα Κορινθίας: Οκτώ ξεχωριστές δραστηριότητες σε μία εκδρομή!

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας υπέροχος προορισμός, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, που συνδυάζει άψογα χειμερινές δραστηριότητες, μοναδική εμπειρία διαμονής σε ξύλινα και πέτρινα σαλέ με τζάκι και καταπληκτικό φαγητό, ενώ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άλλους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότερες επιλογές διαμονής και φαγητού, ενώ θα θαυμάσετε την παραδοσιακή ορεινή αρχιτεκτονική της Ζήρειας.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας, αποτελούν τον πιο αρχαίο οικισμό της περιοχής και χωρίζονται σε τρεις φημισμένους οικισμούς: τα Κάτω Τρίκαλα (σε υψόμετρο 900 μέτρων), τα Μεσαία Τρίκαλα (σε υψόμετρο 1000 μέτρων) και τα Άνω Τρίκαλα (σε υψόμετρο 1100 μέτρων). Σε όποιον οικισμό και εάν αποφασίσετε να μείνετε, το σίγουρο είναι ότι θα ζήσετε υπέροχες στιγμές στη φύση, θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε υπέροχο φαγητό και ζεστή φιλοξενία!

Επτά χιχιόμετρα από τα Μεσαία Τρίκαλα θα συναντήσετε ένα από τα ορεινότερα χωριά της Πελοποννήσου, την Καρυά, η οποία είναι χτισμένη στα 1.300 μέτρα και είναι ένα πανέμορφο μέρος, ιδανικό για πολύωρες περιηγήσεις στα στενά δρομάκια που ελίσσονται ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια της.

Τέλος, αφήνοντας την Καρυά, μία ακόμη πρόταση που έχουμε για εσάς, είναι να επισκεφθείτε την πανέμορφη Ευρωστίνη, ένα γραφικό χωριό με τρεχούμενα νερά, λίμνες και καταρράκτες, που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν τη φύση. Μην αμελήσετε να θαυμάσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους, που χρονολογείται από το 1811 και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Πικ-νικ στη λίμνη Δόξα

Λίγα χιλιόμετρα μόνο από τον Φενεό βρίσκεται μία πό τις πιο όμορφες λίμνες της Πελοποννήσου, ο λόγος για τη Λίμνη Δόξα, την οποία χαρακτηρίζουν τα κρυστάλλινα νερά και το καταπράσινο δάσος που την αγκαλιάζει. Πρόκειται για ένα ιδανικό μέρος για βόλτες και πικ νικ στα ξύλινα τραπεζάκια στις όχθες της, ενώ υπέροχες φωτογραφίες θα βγάλετε στο εκκλησάκι που... εισβάλει στα νερά της λίμνης, τον Άγιο Φανούριο. 

Μεταξοχώρι Λάρισας: Εκδρομή στο ομορφότερο χωριό του Κισσάβου

Πεζοπορία στη Βόρεια Ζήρεια

Από τα Τρίκαλα ξεκινούν και μερικές από τις ωραιότερες (πεζοπορικές και μη) διαδρομές της Ορεινής Κορινθίας, για να σκαρφαλώσουν στις κορυφές της Ζήρειας, να διασχίσουν τα πυκνά της ελατοδάση και να ενώσουν τα χωριά μεταξύ τους. Αυτή που σας προτείνουμε να τολμήσετε, είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και καταλήγει έπειτα από μιάμιση περίπου ώρα (ή 5,8 χιλιόμετρα) στη Λίμνη Δασίου.

Έκπληξη, ναι, οι λίμνες της Ζήρειας δεν είναι όλο τον χρόνο δύο: Τον χειμώνα και την άνοιξη υπάρχει και μια τρίτη, η εποχιακή λίμνη Δασίου, σκαρφαλωμένη στα 1.460 μέτρα, μια από τις ελάχιστες λίμνες της Ελλάδας σε τόσο μεγάλο υψόμετρο

4+1 γραφικά χωριά κοντά στην Αθήνα για αξέχαστες διήμερες αποδράσεις!

Από τα Άνω Τρίκαλα ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος σας οδηγεί στο μικρό, αλλά ιδιαίτερα φροντισμένο, Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, το οποίο τα καλοκαίρια φιλοξενεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον, τριήμερο κατά κανόνα, Μουσικό Φεστιβάλ Ζήρειας.

Διαμονή και φαγητό

Η περιοχή της Ζήρειας προσφέρει υπέροχη διαμονή για όλα τα βαλάντια. Ξενοδοχεία και ξενώνες με τζάκι που συνδυάζουν την πέτρα και το ξύλο, τα οποία έχουν υπέροχη θέα και προσφέρουν πρωινό από τοπικά προϊόντα.

Όσο για το φαγητό: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κόκορα με χυλοπίτες, χωριάτικο λουκάνικο και μπιφτέκι από αγριογούρουνο, καραμελωμένο κότσι, γεμιστούς λουκουμάδες με τυρί, σπιτική κοτόσουπα. Και όσον αφορά στα επιδόρπια: Δοκιμάστε οπωσδήποτε πορτοκαλόπιτα με σιρόπι σοκολάτα και μωσαϊκό.

Διακοπές με τον σκύλο μας στα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας

Πώς θα πάτε στη Ζήρεια

Εάν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο: Ακολουθώντας την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου ή Αθηνών-Πατρών, θα στρίψετε στην έξοδο του Ξυλόκαστρου. Η συνολική διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Εάν ταξιδεύτε με ΚΤΕΛ: από το Σταθμό Κηφισού αναχωρούν λεωφορεία κάθε μία ώρα και φθάνουν στο Ξυλόκαστρο έπειτα από δύο ώρες. Από εκεί, πραγματοποιούνται δρομολόγια για Τρίκαλα Κορινθίας κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (08:15 και στις 14:00), διάρκειας 1 ώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top