Λίμνη Πλαστήρα: Διήμερη εκδρομή στο στολίδι της Θεσσαλίας

Τι θα κάνετε, πού να μείνετε, πώς θα πάτε

Εξερευνώντας την πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα / βίντεο action24

Η χώρα μας φημίζεται για την υπέροχη φύση της, ενώ προσφέρει όλες τις εποχές του χρόνου αμέτρητες προτάσεις για εξορμήσεις. Ένας υπέροχος καταπράσινος χειμερινός προορισμός για να επισκεφθείτε και να αλλάξετε παραστάσεις, είναι η εντυπωσιακή Λίμνη Πλαστήρα.

Μαγική Χριστουγεννιάτικη απόδραση στα επιβλητικά Μετέωρα

Η λίμνη Πλαστήρα, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «Μικρή Ελβετία» της Ελλάδας, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, ενώ αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα: Πρόκειται για έναν τόπο που δημιουργήθηκε με την ανθρώπινη παρέμβαση, μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το ανθρώπινο χέρι συνεργεί στη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος απαράμιλλης ομορφιάς.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λίμνη Πλαστήρα

Η εντυπωσιακή λίμνη Πλαστήρα σχηματίστηκε το 1959 μετά το πέρας της κατασκευής του φράγματος στο νότιο άκρο, στην αρχή του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, ενώ το όνομά της το πήρε από τον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος σκέφτηκε και θέλησε να υλοποιήσει αυτή την ιδέα, παρόλα αυτά δεν πρόλαβε να τη δει ολοκληρωμένη, καθότι απεβίωσε.

Το φράγμα, το οποίο έχει μήκος 220μ., συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού). Από τα νερά της λίμνης τροφοδοτείται ο υδροηλεκτρικός σταθμό της ΔΕΗ, από τον οποίο υδροδοτούνται η πόλη και ακόμη 38 κωμοπόλεις και χωριά της Θεσσαλίας.

Η λίμνη Πλαστήρα άρχισε να γίνεται γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού άρχισαν να ανακαλύπτουν την ομορφιά και τη μοναδικότητά της και έκτοτε έχει υψηλή επισκεψιμότητα όλες τις εποχές του χρόνου.  

Καρπενήσι: Πρωτοχρονιάτικες διακοπές στο διαμάντι της Ευρυτανίας

Πότε να πάτε, τι να δείτε, τι θα κάνετε

Ο καιρός αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά τον προορισμό που έχουμε επιλέξει για να κάνουμε διακοπές. Παρ' όλα αυτά, όλες οι εποχές έχουν τη μαγεία τους και σίγουρα η λίμνη Πλαστήρα θα σας εκπλήξει όποτε και εάν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε. Η θέα από τη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης είναι πολύ πιο εντυπωσιακή, γι'αυτό και εκείνη η μεριά είναι περισσότερο αναπτυγμένη.

Τα πιο σημαντικά χωριά που προσελκύουν τον περισσότερο τουρισμό είναι τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας.

Η περιοχή εκνδείκνυται για διήμερες εκδρομές του Σαββατοκύριακου, παρ' όλα αυτά, εάν αποφασίσετε να μείνετε περισσότερο, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και τα Μετέωρα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μίας ώρας.

Τριήμερη Πρωτοχρονιάτικη εκδρομή στα υπέροχα Ιωάννινα

Τα must see που δεν πρέπει να παραλείψετε όσο βρίσκεστε στην περιοχή είναι:

  • Το φράγμα, αποτελεί ένα πολύ όμορφο σημείο για να θαυμάσετε τη λίμνη. Ακόμη και η πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια, θα σας εντυπωσιάσει.
  • Επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο, όπου το βλέμμα σας θα χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, με τα φιορδ και το κατάφυτο νησάκι της, Νιάγκα. Aπό την άλλη μεριά, οι καταπράσινες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.
  • Επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Πελεκητής, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 1400 μέτρων, επάνω στο χείλος της απόκρημνης πλαγιάς των Αγράφων και αποτελεί ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα.
  • Εξερευνήστε τα 55 χιλιόμετρα από τις όχθες της λίμνης και περιηγηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό Μεσενικόλα, το λεγόμενο «μπαλκόνι Θεσσαλίας», αφού... ατενίζει τον Ολυμπο και το Πήλιο.

Δραστηριότητες

Για τους πιο δραστήριους, η περιοχή προσφέρει ποικίλες αθλητικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Πεζοπορία και ποδηλασία, έως ιππασία, πραγματοποιούνται κατά πλειονότητα από τους τουρίστες. Η εξερεύνηση της λίμνης γίνεται μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, ενώ εάν δεν είστε φαν της ιππασίας, τότε μπορείτε να εξερευνήσετε και τις ομορφιές της λίμνης με ενοικιαζόμενα υδροποδήλατα.

Μέτσοβο: Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο πέτρινο διαμάντι των Ιωαννίνων

Πού θα μείνετε - Τι θα φάτε

Η διαμονή σας στη λίμνη Πλαστήρα θα σας μείνει αξέχαστη, αφού η περιοχή προσφέρει δωμάτια και ενοικιαζόμενες κατοικίες για όλα τα βαλάντια, γραφικούς ξενώνες με τζάκι και πολυτελή ξενοδοχεία, ώστε να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας.

Όσον αφορά στο φαγητό: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σαλάτα καπνιστής πέστροφας, αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα, κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, κουκουνάρια και σταφίδες και γιουβετσάκι βαλκανικό. Επίσης, πολύ δημοφιλή είναι τα πιάτα με άγρια μανιτάρια, καθώς και τα χειροποίητα λουκάνικα, κότσι, ψαρονέφρι και πρόβεια παϊδάκια. 

Πώς θα πάτε στη λίμνη Πλαστήρα

Από την Αθήνα, η απόσταση για την Καρδίτσα είναι 300 χλμ, και ο χρόνος διαδρομής (με αυτοκίνητο), περίπου 3 - 3.30 ώρες, ενώ από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι 200 χλμ και ο χρόνος, περίπου 2 - 2.30 ώρες.

Με το τμήμα του Ε65 που δόθηκε επιτέλους στην κυκλοφορία η νέα διαδρομή Αθήνα - Καρδίτσα δεν περιλαμβάνει το κομμάτι Λαμία - Δομοκός και είναι πλέον πολύ πιο γρήγορη και άνετη, αλλά και η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Καρδίτσα, με τις σήραγγες των Τεμπών σε κυκλοφορία δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top