Πόρισμα για ΟΑΚΑ: «Ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο η στατική επάρκεια»

Ανησυχητικά τα συμπεράσματα της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ

Πού πήγαν τα χρήματα που δεσμεύτηκαν το 2009 για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ; - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, το οποίο θα μείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με αυτήν, τόσο η μεταλλική κατασκευή του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ, όσο και αυτή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. 

Φαραωνικά έργα σπατάλης κατέληξαν οι εγκαταστάσεις του 2004

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», τεχνικοί σύμβουλοι οι οποίοι ανέλαβαν την επιθεώρηση των στεγάστρων Καλατράβα, παρέδωσαν τη μελέτη στο ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει να «τρέξει» στους διαγωνισμούς για τη συντήρηση ολόκληρου του ΟΑΚΑ, συνολικού προϋπολογισμού 56,5 εκατ. ευρώ. 

Τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ δεν καλύπτουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο στατικής επάρκειας - Eurokinissi

Τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ δεν καλύπτουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο στατικής επάρκειας - Eurokinissi

Ωστόσο, πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα αναθεωρηθεί σίγουρα προς τα πάνω, ώστε να καλυφθούν και οι εργασίες συντήρησης και επισκευής στο κεντρικό στάδιο. 

OAKA: Πού πήγαν τα λεφτά που δεσμεύθηκαν το 2009 για συντήρηση στεγάστρων

Η διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες για το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει και στη συνέχεια να γίνουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης για την υλοποίηση των έργων.

To OAKA θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο - Eurokinissi

To OAKA θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο - Eurokinissi

Χθες ο κ. Βρούτσης είπε πως το Ποδηλατοδρόμιο πιθανόν να μπορέσει να παραδοθεί το 2024, ωστόσο δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για το κεντρικό στάδιο. 

ΟΑΚΑ-Καυτανζόγλειο: «Ρημάζουν» τα δύο βασικά στάδια της χώρας

ΟΑΚΑ: Τα συμπεράσματα της μελέτης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κι έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», «η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας (έλεγχος με ελαστική και πλαστική αντοχή των διατομών των τόξων). 

Βρούτσης: Κλειστό το ΟΑΚΑ όλο το 2024 και… βλέπουμε!  

Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκή σύνδεση των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της έβδομης έκδοσης της στατικής του μελέτης. 

Προβλήματα στατικότητας εμφανίζει και το στέγαστρο στο ποδηλατροδρόμιο - Eurokinissi

Προβλήματα στατικότητας εμφανίζει και το στέγαστρο στο ποδηλατροδρόμιο - Eurokinissi

Επιπλέον με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, προκύπτει πως η κατάσταση αυτή επιτείνεται από την ύπαρξη σημαντικών μη αποδεκτού χαρακτήρα αστοχιών συνδέσεων (δηλαδή ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, προεντεταμένοι κοχλίες χωρίς προένταση, κοχλιωτές συνδέσεις μη αποδεκτού τύπου), οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων. 

ΟΑΚΑ: Ξεκινά δεύτερη μελέτη για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

Όσον αφορά στην αξιολόγηση της στατικής επάρκειας του ποδηλατοδρομίου, το συμπέρασμα της μελέτης έχει ως εξής:

ΟΑΚΑ: Η «αμαρτωλή» ιστορία της στέγης Καλατράβα - Αποκλειστικό

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια. 

Ωστόσο, αν και με βάση την κατηγοριοποίηση των διατομών των τόξων είναι κανονιστικά αποδεκτή η χρήση πλαστικών αντοχών στους ελέγχους επάρκειας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ανάπτυξη σημαντικών πλαστικών παραμορφώσεων σε ένα έντονα θλιβόμενο μέλος όπως το τόξο ανάρτησης είναι αμφίβολη και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μη συντηρητική. Επιπλέον εντοπίστηκε ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων. 

Αποκαλυπτική αυτοψία Star στο ΟΑΚΑ - «Καμπανάκι» και για τη στοά Καλατράβα

Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Επίσης, με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση του εσωτερικού της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων. 

Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαίο για την επισκευή των προβληματικών σημείων τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top