ΟΑΚΑ: Ξεκινά δεύτερη μελέτη για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Νέες καταγγελίες – Έχασαν τις οδηγίες συντήρησης του Καλατράβα

Άγνωστο παραμένει για πόσο θα παραμείνει κλειστό το ΟΑΚΑ, μετά από τα προβλήματα στατικής επάρκειας που εντοπίστηκαν στα στέγαστρα Καλατράβα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ξεκινήσει και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ. 

«Λουκέτο» στο OAKA: Τι είπε στο Star ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Της Αθήνας μπορεί να μείνει κλειστό από δύο μήνες έως και έναν χρόνο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά προγραμματισμένα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα βρίσκονται στον… αέρα. 

Το ΟΑΚΑ έκλεισε μετά από τα προβλήματα στατικής επάρκειας που διαπιστώθηκαν μετά από τεχνική μελέτη - Eurokinissi

Το ΟΑΚΑ έκλεισε μετά από τα προβλήματα στατικής επάρκειας που διαπιστώθηκαν μετά από τεχνική μελέτη - Eurokinissi

ΟΑΚΑ: Νέες καταγγελίες για απουσία συντήρησης

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ολυμπιονίκη και πρώην προέδρου του ΟΑΚΑ, Πέτρου Γαλακτόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και κάθε είκοσι μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο.

ΟΑΚΑ: Η «αμαρτωλή» ιστορία της στέγης Καλατράβα - Αποκλειστικό

Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων έχει σταλεί στο ΤΕΕ, το οποίο και θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην εκπόνηση δεύτερης μελέτης, ώστε να ερευνηθούν διεξοδικότερα τα θέματα των στεγάστρων και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία που περιέχει η πρώτη μελέτη. 

Σύμφωνα με καταγγελίες τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ είχαν να συντηρηθούν από το 2004 - Eurokinissi

Σύμφωνα με καταγγελίες τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ είχαν να συντηρηθούν από το 2004 - Eurokinissi

Παράλληλα, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν ενδελεχείς μελέτες και για τα υπόλοιπα έργα του Καλατράβα, διότι θα παρουσιάσουν ίδια προβλήματα με το ΟΑΚΑ. Τόνισε μάλιστα ότι το ΟΑΚΑ θα πρέπει να μείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. 

Τι λέει στο Star ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κ. Χαλιορής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης από την πλευρά του έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών  του ΕΜΠ, δήλωσε ότι δεν υπήρχε εμπειρία στην κατασκευή του έργου, το οποίο θεωρείται μοναδικό στο είδος του. 

ΟΑΚΑ: Έχασαν τις οδηγίες συντήρησης του Καλατράβα

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Καλατράβα είχε αφήσει τρεις τόμους με οδηγίες συντήρησης των στεγάστρων, οι οποίοι χάθηκαν. 

Αποκαλυπτική αυτοψία Star στο ΟΑΚΑ - «Καμπανάκι» και για τη στοά Καλατράβα

Το 2004, όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και γι’ αυτό δεν μπορούσε να συντηρηθεί. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει. 

Νέα τεχνική μελέτη θα εκπονηθεί από το ΤΕΕ για να διαπιστώσει τα προβλήματα που εντόπισε η πρώτη μελέτη - Eurokinissi

Νέα τεχνική μελέτη θα εκπονηθεί από το ΤΕΕ για να διαπιστώσει τα προβλήματα που εντόπισε η πρώτη μελέτη - Eurokinissi

Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων, οι εργασίες συντήρησης δεν ολοκληρώθηκαν.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το ΟΑΚΑ

Το 2006 – 2007 υπογράφηκε σύμβαση με γερμανική εταιρεία για τη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που όμως εν μέρει υλοποιήθηκε και δεν συμπεριελάμβανε το ΟΑΚΑ. 

Στη συνέχει το 2008 – 2009 μια δεύτερη εταιρεία πραγματοποίησε έλεγχο και παρέδωσε αναλυτικές οδηγίες, με τη μορφή εγχειριδίου, στο οποίο προβλεπόταν η συντήρηση των στεγάστρων δύο φορές τον χρόνο. Οι συντηρήσεις αυτές έγιναν μόνο το 2014 και μόνο στο «Τείχος των Εθνών».

«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ: Καμία ουσιαστική συντήρηση από το 2004

Φτάσαμε έτσι στο 2021, όταν και το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής κι Ανθεκτικότητας και εγκρίνονται δαπάνες, ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 22,3 εκατ. αφορούν στη συντήρηση κι επισκευή της στέγης Καλατράβα.

Γερμανοί εναερίτες εντόπισαν τα προβλήματα στατικής επάρκειας των στεγάστρων Καλατράβα την περασμένη άνοιξη - Eurokinissi

Γερμανοί εναερίτες εντόπισαν τα προβλήματα στατικής επάρκειας των στεγάστρων Καλατράβα την περασμένη άνοιξη - Eurokinissi

Την περασμένη άνοιξη τελικά Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν και έκαναν αυτοψία στα έργα εντόπισαν τα προβλήματα, καθώς βρέθηκαν τα χρήματα για να πληρωθούν. 

ΟΑΚΑ: «Με ασφάλεια θα επαναλειτουργήσει»

Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στεγάστρου Καλατράβα για λόγους ασφαλείας

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο έλεγχος έγινε γιατί «προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του».

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μάς εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες» ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

«Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο», τόνισε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top