ΕΚΑΒ: «Στα νησιά δεν έχουμε διασώστες και στην Αττική ασθενοφόρα»

Μαθιόπουλος: «Ακινητοποιημένα για μήνες ασθενοφόρα, λόγω ανταλλακτικών»

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) 

Σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, με αφορμή τα δύο θλιβερά περιστατικά των τελευταίων ημερών, στην Κω και τη Νέα Μάκρη. Συγκεκριμένα, μία 63χρονη στην Κω ξεψύχησε στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να την μεταφέρει σε νοσοκομείο, ενώ στη Νέα Μάκρη μία 19χρονη έγκυος και το μωρό που είχε στην κοιλιά της πέθαναν γιατί καθυστέρησε το ασθενοφόρο.

«Η κατάσταση γενικότερα στο ΕΚΑΒ είναι πολύ δύσκολη. Στα νησιά δεν έχουμε διασώστες και στην Αττική δεν έχουμε ασθενοφόρα.
Θα πρέπει επομένως, η Πολιτεία να μεριμνήσει και για προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό διασωστών και να τρέξουν οι διαδικασίες που χρειάζονται για την αγορά νέων ασθενοφόρων», είπε στο star.gr ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Νέα Μάκρη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, στην Αττική υπάρχουν 45 ασθενοφόρα και αυτοκίνητες μονάδες στα επείγοντα, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 80 για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

«Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, θα έπρεπε ανά 35.000 να έχουμε ένα ασθενοφόρο και ανά 100.000 μία κινητή μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι (με βάση τα διεθνή πρότυπα) χρειαζόμαστε πάνω από 120 ασθενοφόρα. Τουλάχιστον θα πρέπει να γίνουν άμεσα προκηρύξεις για να βγάζουμε 80 ασθενοφόρα στα επείγοντα και να καλύπτουμε τις άμεσες ανάγκες και να μη συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, όπως αυτά των τελευταίων ημερών», σημείωσε. 

EKAB ασθενοφόρα

Στην Αττική υπάρχουν 45 ασθενοφόρα και αυτοκίνητες μονάδες στα επείγοντα, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 80 για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες - φωτ. eurokinissi

«Ως Σωματείο το έχουμε τονίσει σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, ότι αν δεν σκύψουν σοβαρά στο πρόβλημα, τέτοια περιστατικά θα τα βλέπουμε το επόμενο διάστημα. Εμείς περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει μετά τις εκλογές να δώσει προτεραιότητα στο κομμάτι της νοσοκομειακής φροντίδας, για να μπορούμε τουλάχιστον να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες», πρόσθεσε, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.

Νέα Μάκρη: Νεκρή 19χρονη έγκυος – Περίμενε για ώρες το ασθενοφόρο

Όπως συμπλήρωσε, μπορεί ένα νησί όπως η Κως να έχει 35.000 πληθυσμό τον χειμώνα, όμως αυτός το καλοκαίρι με τους τουρίστες, τετραπλασιάζεται. 

Άρα, θα πρέπει να έχουν και οι πολίτες τον χειμώνα ασθενοφόρα όταν τα χρειάζονται, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, να υπάρχουν ακόμα περισσότερα.

«Ακινητοποιημένα έως και 4 μήνες ασθενοφόρα, λόγω ανταλλακτικών»

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, αν και στην Αττική υπάρχουν 95 ασθενοφόρα από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και της ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ, ένας αριθμός 35- 40 ασθενοφόρων είναι ακινητοποιημένα στα πάρκινγκ των εταιρειών που έχουν διασκευάσει τα ασθενοφόρα.

«Υπάρχουν ασθενοφόρα που μπορεί να είναι ακινητοποιημένα για ένα ανταλλακτικό και δυο και τρεις και τέσσερις μήνες.Αυτό το πρόβλημα το έχουμε επισημάνει και στη διοίκηση και στο υπουργείο προκειμένου να λυθεί άμεσα. Ως σωματείο έχουμε στείλει 5 εξώδικα, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα της επισκευής των ασθενοφόρων. Ωστόσο, εδώ και ένα χρόνο περίπου, από πέρυσι το καλοκαίρι και μετά, αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται με πολλά ακινητοποιημένα, με βλάβες, ασθενοφόρα», είπε.

εκαβ ασθενοφόρο

 Το καλοκαίρι που τα νησιά «βουλιάζουν» από τουρίστες και ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται σε σχέση με τον χειμώνα, οι ανάγκες για διασώστες και ασθενοφόρα αυξάνονται κατακόρυφα - φωτ. eurokinissi

Όπως τόνισε, αν και τα ασθενοφόρα είναι σε καλή κατάσταση, (δεδομένου ότι οι δωρεές του ιδρύματος Νιάρχου και της ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ είναι του 2018 και πριν από ενάμιση χρόνο έφτασαν στο ΕΚΑΒ Αθηνών), είναι σημαντικό να υπάρχει και η ανάλογη συντήρησή τους.

Πρέπει να γίνεται συντήρηση, να υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση και να δίνεται από τις εταιρείες (που αναλαμβάνουν) προτεραιότητα στο ΕΚΑΒ, διαφορετικά κινδυνεύουν και χάνονται ανθρώπινες ζωές. 

«Έχουν να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού από το 2016»

Ερωτώμενος για τις ελλείψεις στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, ο κ. Μαθιόπουλος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια όσες προσλήψεις έχουν γίνει στο ΕΚΑΒ αφορούν μόνο σε επικουρικό προσωπικό

«Για μόνιμες προσλήψεις είχε βγει προκήρυξη το 2014 και το 2016 ανέλαβαν υπηρεσία 196 διασώστες. Ωστόσο, φανταστείτε ότι έχουν αποχωρήσει πάνω από 450 διασώστες, σε όλα αυτά τα έτη, από όλη τη χώρα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top