Τράπεζα θεμάτων: Πώς λειτούργησαν οι χάκερ και πώς θα τους εντοπίσουν

Εντός και εκτός συνόρων η έρευνα

Ειδική ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικου Εγκλήματος έχει πιάσει ήδη δουλειά, προκειμένου να διευρευνήσει πώς έγιναν τα 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες κατά της Τράπεζας Θεμάτων.

«165 εκατ. χτυπήματα από 114 χώρες στην Τράπεζα Θεμάτων»

Αρμόδιοι συλλέγουν στοιχεία από τη βάση δεδομένων στο σύστημα που «χτυπήθηκε», αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη που άφησαν πίσω τους οι δράστες.

Μόλις εντοπιστούν θα γίνει έρευνα για να βρεθεί σε ποια διεύθυνση βρίσκεται ο συγκεριμένος  υπολογιστής που έδωσε την εντολή.

Υπάρχει, όμως, ένας κίνδυνος: να πρόκειται για πολλούς χακαρισμένους υπολογιστές που δεν το γνωρίζουν και δίνουν αυτή την εντολή εν αγνοία τους. Όπως και να έχει όμως, πάντα υπάρχει ένας κεντρικός server πάνω από όλους που θα οδηγήσει στους δράστες ή τον δράστη που διέσπειρε το κακόβουλο λογισμικό.

Η έρευνα θα γίνει εντός και εκτός συνόρων.

Παρέμβαση Ντογιάκου για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε η δεύτερη, διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία. 

Η τράπεζα δέχτηκε 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες, με αποτέλεσμα να γίνει αγώνας δρόμου κυρίως για να προχωρήσουν ομαλά οι μαθητές της Γ' λυκείου στις πανελλήνιες την Πέμπτη. 

Λόγω της επίθεσης υπήρξαν και σήμερα καθυστερήσεις με τα θέματα, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, νωρίς το πρωί είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε 1.300 λύκεια από τα 1.900 σε όλη την επικράτεια.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας έρευνα σε βάθος. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις ευρημάτων προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες.

Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αφού τα θέματα διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top