Πάτρα: Υπόνοιες Κούγια για Ηλιάδη ότι κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων

Οι αντιδράσεις της μητέρας και η χορήγηση κεταμίνης

Όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα με την κατάθεση του διευθυντή της ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη/ ρεπορτάζ της Τασούλας Παπανικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Εξελίξεις υπήρχαν σήμερα στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα. Καθηλωτική ήταν η μαρτυρία του διευθυντή της ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος παραδέχτηκε πως όταν δεν εντοπίστηκε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα στην Τζωρτζίνα, άρχισε να υποπτεύεται πως έχει να αντιμετωπίσει μια περίπτωση του Συνδρόμου Μινχάουζεν Δια Αντιπροσώπου. 

Πάτρα: Έφυγε η μητέρα από την αίθουσα όταν είπε ο Ηλιάδης για το Μινχάουζεν

Πάτρα: Ηλιάδης για τις αντιδράσεις της μητέρας και την κεταμίνη

Ο διευθυντής της ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου σχολίασε και τις αντιδράσεις της μητέρας και απάντησε για τη χορήγηση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα.

Πρόεδρος: Είπατε σας πήρε τηλέφωνο η κατηγορουμένη κατά τη διάρκεια δεύτερης ανακοπής. Πώς ήταν;
Μάρτυρας: Απλή διατύπωση, δε θυμάμαι έντονη συναισθηματική φόρτιση
Πρόεδρος : Σας είπε γιατί εστίαζε στο μόνιτορ και όχι στο παιδί;
Μάρτυρας : Όχι δεν το είχαμε συζητήσει

H κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα/ Eurokinissi Σωτήρης Δημτρόπουλος

H κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα/ Eurokinissi Σωτήρης Δημτρόπουλος

Πρόεδρος : Γνωρίζετε την κεταμίνη;
Μάρτυρας: Ναι είναι ένα φάρμακο, όπλο στη ΜΕΘ και έχει πολλές εφαρμογές. Πρόσφατα είχαμε ένα παιδάκι με βρογχικό άσθμα που του το χορηγήσαμε και σώθηκε η ζωή. Είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση.
Πρόεδρος: Χορηγήσατε στην Τζωρτζίνα κεταμίνη;
Μάρτυρας: Στην προσπάθεια να έχουμε καλύτερη καταστολή δοκιμάζουμε αρκετά φάρμακα, δώσαμε δεν τη φοβόμαστε. Στα χέρια τα δικά μας είναι ασφαλής. Έχει κάποιες παρενέργειες, είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια. Αν κάποιος δώσει κεταμίνη για να κάνει διασωλήνωση το στόμα του ασθενούς κάνει σάλια και πρέπει να προηγηθεί άλλο φάρμακο για να στεγνώσει το παιδί από το φάρμακο. Είναι καλό φάρμακο με καλά αποτελέσματα. Αρκετά ασφαλές. Μπορεί ο γιατρός ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει να χορηγήσει τη δόση. Αν τη χορηγήσει γρήγορα, μπορεί να έχει και αναπνευστική ανακοπή.

Μεταβολίζεται δεν παραμένει πολύ ώρα στον οργανισμό. Η κεταμίνη στην Ελλάδα είναι μία. Είναι συγκεκριμένο το φάρμακο είναι μόνο πρωτόκολλο από τον ΙΦΕΤ, δε μπορείς να το βρεις πουθενά, υπογράφει ο γιατρός όταν το παίρνει.

Ο μάρτυρας μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με την ανακοπή που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο και εάν υπήρχε καθυστέρηση από κάποιον επαγγελματία υγείας τόνισε: «Για μένα ο κρίσιμος χρόνος είναι η καθυστέρηση του φροντιστή προς τρίτα άτομα. Πιστεύω πως ο χρόνος ήταν μεγάλος. Σίγουρα πάνω από 4, κοντά στα δέκα λεπτά. Έτσι πιθανολογώ από τις γνώσεις και την εμπειρία μου» είπε ο μάρτυρας.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης/ Eurokinissi Σωτήρης Δημτρόπουλος

Ο διευθυντής της ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης/ Eurokinissi Σωτήρης Δημτρόπουλος

Εισαγγελέας: Είχε αγωνία κατηγορούμενη γιατί έπαθε ανακοπή η Τζωρτζίνα;
Μάρτυρας: Υπήρχε πάντα στις συζητήσεις αλλά όχι με έμφαση
Εισαγγελέας: Το παιδί είχε συναίσθηση, καταλάβαινε;
Μάρτυρας: Είναι κοριτσάκι με ιδιαίτερες δεξιότητες. Έχουμε επαφή με πολλά παιδάκια, όπως η Τζωρτζίνα αλλά το λέω ξανά πως μου έκανε εντύπωση που γελούσε. Ήθελα να το μοιραστώ αυτό με τη μητέρα.
Εισαγγελέας: Πώς αντέδρασε;
Μάρτυρας: Χάρηκε.
Εισαγγελέας: Είχε προσπαθήσει εκείνη να δημιουργήσει χαρά στο δωμάτιο με τη Τζωρτζίνα;
Μάρτυρας: Εμείς προσπαθούσαμε να τους φέρουμε κοντά. Είχαμε δώσει άδεια να κατέβουν στον έξω χώρο. Περίμενα όταν αποσωληνώθηκε… ήθελα μία κλειστή, ζεστή επαφή με το παιδί.
Σύνεδρος (εκ δεξιών ): Διαγνώσατε στο στάδιο αποσηλώνησης κάτι στη μητέρα;
Μάρτυρας: Όχι. Συνήθως σε αυτό το στάδιο η χαρά είναι τεράστια.

Σύνεδρος (εκ δεξιών) : Αυτή τη χαρά τη βιώσατε;
Μάρτυρας: Όχι.

Ένταση με τις ερωτήσεις Κούγια στον Ηλιάδη για τις μεταμοσχεύσεις

Οι τόνοι όμως, ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα όταν ο Αλέξης Κούγιας άρχισε να ρωτάει τον κ. Ηλιάδη, για το πόσες μεταμοσχεύσεις έχει πραγματοποιήσει και κυρίως στο εξωτερικό.

Πάτρα: «Η μητέρα μου έστειλε βίντεο, αλλά υπήρχαν ανεξήγητα φαινόμενα» 

Κούγιας: Φημίζεστε πως στέλνετε όργανα μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό.
Μάρτυρας: Είμαι περήφανος για αυτό. Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, προσβολή στους γονείς που έχουν χορηγήσει όργανα. Είναι ύψιστο αγαθό να δίνει η μητέρα την καρδιά του δικού της παιδιού για να ζήσει ένα άλλο.

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας/ Eurokinissi Στέλιος Στεφάνου

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας/ Eurokinissi Στέλιος Στεφάνου

Κούγιας : Είναι αλήθεια πως στέλνετε τα όργανα στο εξωτερικό στα νοσοκομεία που έχετε επαφή και μιλάνε μαζί σας και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο μάτια;
Μάρτυρας : Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας εκτός σύμπαντος
Κούγιας : Πόσες φορές έχετε στείλει όργανα;
Μάρτυρας: Είμαι περήφανος. Πάρα πολλές φορές.
Κούγιας: Πόσες φορές έχετε μιλήσει με γονείς και τους έχετε πείσει να δώσουν όργανα;
Μάρτυρας: Ο συντονιστής αυτών των ευαίσθητων θεμάτων, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ οργανισμός μεταμοσχεύσεων. Εμείς έχουμε υποχρέωση να προτείνουμε τη δωρεά οργάνων.
Κούγιας: Πόσες φορές έχετε κάνει αυτή τη διαδικασία;
Μάρτυρας: Τρεις στο εξωτερικό και 14 συνολικά.
Κούγιας: Ποια ήταν τελευταία;

Μάρτυρας : Προστατέψτε με...
Πρόεδρος : Πείτε μας για την τελευταία.
Μάρτυρας: Ο Θωμάς και η μικρή Ειρήνη. Αυτό δεν έχει σχέση με την υπόθεση και δε θέλω να απαντήσω.

«Θα τα πούμε στην επόμενη συνεδρίαση», είπε ο κ.Κούγιας. «Zητώ να παρέμβει το Υπουργείο Υγείας» απάντησε ο κ.Ηλιάδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη δίκη, ο Αλέξης Κούγιας εξήγησε στους δημοσιογράφους σχετικά με τις ερωτήσεις για τις μεταμοσχεύσεις. 

Όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σημερινής δικάσιμου

Όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σημερινής δικάσιμου

«Εκείνη την πληροφορία την οποία έχω από την εντολέα μου είναι ότι ο συγκεκριμένος λόγω της θέσης του, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι επίκειται ο θάνατος είτε μικρών παιδιών είτε μεγάλων και προσπαθεί να πείσει τους γονείς να γίνει μεταμόσχευση. Όπως μας είπε ο ίδιος σήμερα, στα 16 χρόνια που είναι εδώ, έχει συμμετάσχει σε 18 περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων. Υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού από τα Γρεβενά, που θα ακούσετε στην εξέταση που θα κάνω τι έχει συμβεί. Αυτό που είναι πολύ σοβαρό είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός, ενώ ήξερε ότι ήδη έχει υποστεί εγκεφαλοπάθεια, το πρώτο που τον ενδιέφερε ήταν να καταψύξει τον εγκέφαλό του» ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ.Κούγιας στους δημοσιογράφους για τις ερωτήσεις στον κ.Ηλιάδη.

Ο Αλέξης Κούγιας πάντως, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο, μετά τα όσα κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, προκειμένου να κληθούν και να καταθέσουν η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Μάλιστα ζήτησε την κατά αντιπαράσταση εξέτασης τους με τον κ. Ηλιάδη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top