«Μη φύγεις!» - Καθηλωτική η κατάθεση του αναισθησιολόγου για την Τζωρτζίνα

Ξέσπασαν σε κλάματα οι γιατροί όταν επανήλθε στη ζωή το παιδί

Καθήλωσε τους πάντες η κατάθεση του αναισθησιολόγου του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει την Τζωρτζίνα μετά από την ανακοπή που υπέστη. 

Φορτισμένος συναισθηματικά, ο συνταξιούχος πλέον αναισθησιολόγος έκανε λόγο για «θαύμα» και περιέγραψε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ίδιου και των συναδέλφων του για να κρατήσουν στη ζωή τη μικρή. 

«Έτσι συμβαίνει με εμάς» - Ο διάλογος Δασκαλάκη με γιατρό για την Τζωρτζίνα

Είπε πως οι γιατροί ξέσπασαν σε κλάματα όταν μετά από 50 λεπτά η Τζωρτζίνα άρχισε να αναπνέει ξανά και τόνισε ότι η υπόθεση αυτή τον φορτίζει πολύ. 

Η κατηγορούμενη άκουγε τον μάρτυρα κλαίγοντας, χωρίς να μπορεί να σηκώσει το κεφάλι της. 

H μητέρα από την Πάτρα άκουγε κλαίγοντας τις περιγραφές του αναισθησιολόγου για το πώς κατάφερε να επαναφέρει την Τζωρτζίνα μετά την ανακοκοπή - Eurokinissi

H μητέρα από την Πάτρα άκουγε κλαίγοντας τις περιγραφές του αναισθησιολόγου για το πώς κατάφερε να επαναφέρει την Τζωρτζίνα μετά την ανακοκοπή - Eurokinissi

«Έγινε έκρηξη στον εγκέφαλο μου», είπε ο γιατρός αναφερόμενος στη στιγμή που οι συνάδελφοι του, την ώρα της ανάνηψης μετά την ανακοπή που οδήγησε στην παραπληγία, τον ενημέρωσαν ότι η Τζωρτζίνα ήταν παιδί της οικογένειας που έχει χάσει άλλα δυο παιδιά. Λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως είπε, είχαν υποδεχθεί στο νοσοκομείο νεκρή την 9 μηνών Ίριδα.

Πάτρα: Η μητέρα μηνύει γιατρούς του Καραμανδάνειου

«Είπα πρέπει να ζήσει . Έκανα τεράστια προσπάθεια εγώ και οι συνάδελφοι μου. Μου είπαν μετά πως την ώρα της ανάνηψης παρακαλούσα το παιδί “μη φύγεις , δε θα φύγεις και εσύ , δε θα πεθάνεις και εσύ”», είπε ο αναισθησιολόγος φορτισμένος συναισθηματικά.

Πρόσθεσε ότι στα 35 χρόνια του ως αναισθησιολόγος δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό. 

«Ήταν ένα υγιές παιδί που νοσηλευόταν για μικροπροβλήματα. Κάθε φορά που μιλώ για αυτό το περιστατικό φορτίζομαι γιατί είναι σαν να το ξαναζώ. Ζήσαμε ένα θαύμα μετά από υπερπροσπάθεια», τόνισε.

Πάτρα: «Βρήκα ένα παιδί χωρίς σφυγμό και αναπνοή»

Ο γιατρός περιέγραψε ότι όρμησε στον θάλαμο και είδε ένα παιδί που δεν είχε σφυγμό, ούτε αναπνοή. 

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή για 50 – 55 λεπτά»

«Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή. Από όταν πήγα ανέλαβα επικεφαλής, κάναμε αμέσως διασωλήνωση και ζήτησα απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ, δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης και κάνοντας απινιδώσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς… πολύ δύσκολο για έναν γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί», παραδέχθηκε και πρόσθεσε:

Όπως κατέθεσε ο αναισθησιολόγος την ώρα που η Τζωρτζίνα  έπαθε την ανακοπή μέσα στον θάλαμο βρισκόταν μόνο η μητέρα του - Eurokinissi

Όπως κατέθεσε ο αναισθησιολόγος την ώρα που η Τζωρτζίνα  έπαθε την ανακοπή μέσα στον θάλαμο βρισκόταν μόνο η μητέρα του - Eurokinissi

«Ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμούς και ότι η οικογένεια έχει χάσει αλλά δυο παιδιά. Εκείνη τη στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ίριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος καταταραγμένη. Το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιέσεις, αδρεναλίνες, αμπούλες, επαναλαμβανόμενα. Μου είπαν μετά πως έλεγα “μη φύγεις, μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και εσύ”.

Είχαν περάσει περίπου 50 λεπτά και ήμασταν απελπισμένοι ότι δε γίνεται τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι να την αφήσουμε. Ξαφνικά είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ. Λέμε συνεχίζουμε! Και μετά από λίγο το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ήταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή. Όταν είδαμε αυτό το θαύμα αποφασίσαμε να πάει στο Πανεπιστημιακό».

Πάτρα: «Δε γίνεται να πεθαίνει κάποιος χωρίς αιτία»

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως συνόδευσε με το ΕΚΑΒ το παιδί στο νοσοκομείο του Ρίου και ενημέρωσε τους γιατρούς, αλλά και τους γονείς στους οποίους είπε να κάνουν κουράγιο γιατί η κατάσταση είναι σοβαρή.

Ρωτήθηκε επίσης τι θα μπορούσε να έχει προηγηθεί της ανακοπής .

«Συνήθως πριν μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πώς αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει», απάντησε ο αναισθησιολόγος.

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα θα έπαιρνε εξιτήριο. Η μητέρα έλεγε ότι δεν είναι καλά»

Εισαγγελεας: Η ίδια στην ανακρίτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεία;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό.

Οι ερωτήσεις της έδρας επικεντρώθηκαν και στο θέμα της χορήγησης κεταμίνης σε ασθενείς.

Πρόεδρος: Έχει ακουστεί για ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Είχατε εσείς τέτοιο;

Μάρτυρας: Φυσικά όπως όλοι οι γιατροί, σε κάθε κλήση έχουμε μαζί ό, τι μπορεί να χρειαστεί.

Πρόεδρος: Τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Ό,τι μπορεί να χρειαστεί για την αναζωογόνηση. Καθετήρες, φάρμακα, όρους, διαλύτες…

Πρόεδρος: Τι φάρμακα έχετε;

Μάρτυρας: Κυρίως αδρεναλίνη αλλά μπορεί και άλλα φάρμακα, όπως ατροπίνη, ινότροπα, κορτιζόνη, κατασταλτικά, μυοχαλαρωτικά…

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρας : Φυσικά. Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και τους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως είναι ένα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό.

Πρόεδρος: Είχατε μέσα στο βαλιτσάκι σας κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Τη χρησιμοποιήσατε;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ήταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top