Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης - Τι ισχυρίστηκε για το δυστύχημα

«Έδωσα εντολή για αλλαγή τροχιάς, αλλά δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα»

Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια την ώρα της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, καθώς θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για το τραγικό δυστύχημα.

O σταθμάρχης που είχε βάρδια συνελήφθη ως κύριος υπεύθυνος για την τραγωδία στα Τέμπη - Intimenews 

O σταθμάρχης που είχε βάρδια συνελήφθη ως κύριος υπεύθυνος για την τραγωδία στα Τέμπη - Intimenews 

Ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σταθμάρχης μεταφέρεται για να πάρουν αποτυπώματα και φωτογραφίες και αύριο το πρωί θα πάει στα δικαστήρια για να του ασκηθούν διώξεις. Πιθανόν να κατηγορηθεί για το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.

Τέμπη: «Παίρνω το παιδί μου τηλέφωνο και δεν απαντά»

Ο εισαγγελέας Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τη διερεύνηση του δυστυχήματος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ νωρίτερα πως ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Λάρισας που έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο - Intimenews

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Λάρισας που έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο - Intimenews

Τέμπη: «Βγείτε όλοι από το τρένο» - Βίντεο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο κλειδούχος έδωσε ανωμοτί κατάθεση για τα όσα συνέβησαν χθες πριν την τραγωδία στα Τέμπη - Intimenews

Ο κλειδούχος έδωσε ανωμοτί κατάθεση για τα όσα συνέβησαν χθες πριν την τραγωδία στα Τέμπη - Intimenews

Τέμπη: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Τέμπη: Τι κατέθεσε ο σταθμάρχης στην Τροχαία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε λάθος χειρισμό του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος φέρεται στο τμήμα Λάρισα – Ευαγγελισμός να κατηύθυνε το επιβατικό τρένο στη γραμμή καθόδου κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με τη εμπορική αμαξοστοιχία. 

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι τα δύο τρένα ήταν στην ίδια γραμμή θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν πριν προσεγγίσουν το ένα το άλλο. 

Κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας στα Τέμπη θεωρείται ο σταθμάρχης της Λάρισας - Intimenews

Κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας στα Τέμπη θεωρείται ο σταθμάρχης της Λάρισας - Intimenews

Από τον ΟΣΕ έχει ζητηθεί και αναμένεται η απομαγνητοφώνηση πιθανής συνομιλίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών.

Όσον αφορά στις φήμες ότι ήταν άπειρος, πηγές του ΟΣΕ αναφέρουν ότι είναι ηλικίας 59 ετών, και εργαζόταν για πολλά χρόνια στον οργανισμό. Ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά από εκπαίδευση ενός έτους και πιστοποίηση μαζί με άλλους 100 συναδέλφους του, που πέρασαν την ίδια διαδικασία. 

Στους 36 οι νεκροί στα Τέμπη - «Βρίσκαμε πτώματα στα χωράφια»

Όπως διευκρινίζουν η εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίησή των σταθμαρχών γίνεται από τον ΟΣΕ, ο οποίος και είναι ο διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής με πεδίο ευθύνης το δίκτυο και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών.

Όσο για την Hellenic Train σημειώνεται ότι είναι η Σιδηροδρομική Επιχείριση που εκτελεί σχεδόν το σύνολο των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη χώρα, έχει την ευθύνη εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, και έχει ως προσωπικό τους μηχανοδηγούς.

Τέμπη: «Στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη όλα γίνονται χειροκίνητα»

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών είναι 40, ενώ εκτιμάται ότι κάτω από τα βαγόνια υπάρχουν εγκλωβισμένα οχτώ με 15 άτομα τουλάχιστον.

Τέμπη: «Ήταν μέσα στα τούνελ και δεν έπιανε το ραδιοτηλέφωνο»

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας, οι δύο μηχανοδηγοί της επιβατικής αμαξοστοιχίας και τέσσερα άτομα προσωπικό κίνησης. 

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: «Πάμε κι όπου βγει», είπε ο μηχανοδηγός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών, Γιάννη Ντίτσα, η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μέσα σε τούνελ και δεν έπιανε το ραδιοτηλέφωνο. 

«Η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μπορούσε να κάνει κάτι γιατί ήταν μέσα στο τούνελ και δεν πιάνει το ραδιοτηλέφωνο, επομένως δεν μπορούσε να ακούσει ο συνάδελφος. Ο συνάδελφος αφού πήρε το “οκ” από τον σταθμάρχη έφυγε κανονικά. Για να βρεθούν στην ίδια γραμμή ανάποδα ή θα πρέπει να έγινε λάθος ή διαφορετικά θα πρέπει να έχουν σπάσει τα κλειδιά βγαίνοντας από το σταθμό της Λάρισας και θα είχε γίνει παραβίαση», είπε ο κ. Ντίτσας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top