Τραγωδία Σέρρες: Τα λάθη που οδήγησαν στον θάνατο του 11χρονου μαθητή

«Είμαι έξαλλος με τον εργολάβο και τον διευθυντή του σχολείου»

Ρεπορτάζ για την έκρηξη στο δημοτικό σχολείο Σερρών - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Στο πένθος έχουν βυθιστεί από χθες όλες οι Σέρρες, μετά τον τραγικό θάνατο ενός 11χρονου μαθητή από έκρηξη στον λέβητα του σχολείου του, την ώρα του διαλείμματος. Δύο ακόμα παιδιά, έξι και δέκα χρόνων τραυματίστηκαν.

Όπως όλα δείχνουν, μια σειρά από λάθη οδήγησαν στην ανείπωτη αυτή τραγωδία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. 

Σέρρες: «Όταν άναψε ο καυστήρας έσκασε ο λέβητας»

Όλοι οι φορείς τονίζουν ότι το έργο της μετατροπής του καυστήρα πετρελαίου σε λέβητα με γεωθερμία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών θα έπρεπε να γίνει σε ώρες που δε λειτουργεί του σχολείο και δεν υπάρχουν παιδιά στον χώρο. 

Το λεβητοστάσιο όπου έγινε η έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Το λεβητοστάσιο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών - Eurokinissi

Ένα ακόμα λάθος φέρεται να είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του έργου, είχαν σε λειτουργία τον λέβητα, όσο έκαναν τη μετατροπή του.

Την ώρα μάλιστα των εργασιών, οι μικροί μαθητές όχι μόνο είχαν διάλειμμα, αλλά λόγω της βροχής βρίσκονταν στον χώρο έξω από το λεβητοστάσιο, όπου υπάρχει υπόστεγο. 

Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε μαθητή

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα, ότι την ώρα της έκρηξης, στο σχολείο, αλλά σε άλλο σημείο, βρισκόταν και το αδελφάκι του 11χρονου. 

Σέρρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τραγωδία

Την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί για τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή, οι υπεύθυνοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Το 9ι Δημοτικο Σχολείο Σερρών

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα του διαλείμματος του ολοημέρου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου μαθητή - Eurokinissi

Ο διευθυντής του σχολείου από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για ανευθυνότητα των ατόμων που είχαν αναλάβει το έργο της μετατροπής του λέβητα και φρόντισε να τονίσει ότι από την αρχή διαφωνούσε με το έργο. 

Σέρρες: Νεκρό ένα παιδί μετά από έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως είπε, απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. 

Μπαλάκι οι ευθύνες για την έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

«Μπαλάκι» έχουν γίνει οι ευθύνες για την έκρηξη στο 9ο Δημοτικο Σχολείο Σερρών - Eurokinissi

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Έρχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δε θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία», συνέχισε.

«Έξαλλος» δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών με τον εργολάβο και τον διευθυντή του σχολείου - ΣΚΑΪ

Από την άλλη, ο δήμαρχος Σερρών, Α. Χρυσάφης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ δήλωσε έξαλλος τόσο με τον εργολάβο, όσο και με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου. 

Έκρηξη σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες

Τα σχολεία στις Σέρρες θα μείνουν κλειστά έως την κηδεία του άτυχου μαθητή - Eurokinissi

«Όλοι είμαστε συντετριμμένοι, όλες οι Σέρρες πενθούν. Είμαι και έξαλλος με όλους αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτή την απώλεια. Με τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη σύμβαση. Είμαι έξαλλος και με τον διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα, χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου. Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Πώς τον άφησε να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη», είπε.

Σέρρες: Κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι την κηδεία του μικρού μαθητή

Για την τραγωδία που σημειώθηκε στο 9ο Δημοτικό της πόλης και στοίχισε τη ζωή σε έναν μαθητή της έκτης τάξης, ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών.

Ο δήμος Σερρών ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την κηδεία του παιδιού, ενώ το 9ο Δημοτικό Σχολείο, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, δε θα λειτουργήσει μέχρι νεωτέρας. 

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναστολή όλων των εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Σερρών: 

«Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας της απώλειας του μαθητή της Στ´ Τάξης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αυτού παιδιού, στην οποία εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο.

Στους δύο μαθητές μας, που τραυματίστηκαν ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος, που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά.

Ήδη, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εξαιτίας της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας. Το 9ο, δε, Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top