Χριστούγεννα 2022: Πιο ακριβά φέτος τα χριστουγεννιάτικα έλατα

Πόσο κοστίζει το πιο φθηνό φυσικό έλατο

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Γιωρούδης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Ακριβότερα έως και 20% πωλούνται φέτος τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα, καθώς η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχουν ανεβάσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και τα μεταφορικά

«Οι τιμές είναι αυξημένες από 15% έως 20% σε σχέση με πέρυσι. Όλα ανέβηκαν... Αυξήθηκε το πετρέλαιο, τα εργατικά, αλλά και τα λιπάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον στα έλατα τα τελευταία χρόνια. Η τιμή των λιπασμάτων συγκεκριμένα έχει αυξηθεί 6 φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων: Πότε ξεκινάει

Τα μεταφορικά από τη Χαλκιδική πήραν μία αύξηση της τάξεως του 60% με 80% από τις περσινές τιμές», είπε στο star.gr ο ελατοπαραγωγός, Γιώργος Γιωρούδης.

Ακριβότερα έως και 20% πωλούνται φέτος τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα

Ακριβότερα έως και 20% πωλούνται φέτος τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα

Χριστούγεννα 2022: Οι τιμές των φυσικών ελάτων

Όπως σημείωσε, τα φυσικά έλατα ξεκινούν φέτος από τα 70- 80 ευρώ, ενώ τα πιο ψηλά δέντρα, 3 μέτρων, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 150 ευρώ.

«Μιλάμε κυρίως για δέντρα 2 μέτρων, αν και η τιμή τους δεν έχει μεγάλη απόκλιση από τα πιο χαμηλά. Τα δέντρα που κατεβαίνουν στην Αθήνα έχουν ήδη κόστος 52 ευρώ. Είτε είναι 2 μέτρα, είτε 1.5 μετρό είτε 5 μέτρα, πρέπει να υπολογίζουμε τα έξοδά μας. Μέσα σε αυτό το ποσό βρίσκονται τα μεταφορικά και η τιμή χονδρικής στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής», εξήγησε.

Ο κ. Γιωρούδης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, πήρε τη θέση του πατέρα του στην υπαίθρια αγορά στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα

Ο κ. Γιωρούδης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, πήρε τη θέση του πατέρα του στην υπαίθρια αγορά στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα

Ενόψει των εορτών, κάθε χρόνο, ο κ. Γιωρούδης κατεβάζει με φορτηγό τα δέντρα του από τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, το χωριό όπου το 95% των κατοίκων απασχολείται με την παραγωγή ελάτου και πιάνει το πόστο του στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι για τις γιορτές κόπηκαν συνολικά στον Χολομώντα περίπου 26.000- 28.000 δέντρα. 

Φέτος έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό και φτάσαμε κοντά στις 30.000 έλατα, αλλά δεν νομίζω να συνεχίσουμε να κόβουμε αν δεν δώσουμε αυτά.

«Υποτονική μέχρι στιγμής η κίνηση- Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο να δουλέψουμε»

Παραδοσιακά, η κίνηση στην αγορά του χριστουγεννιάτικου ελάτου κορυφώνεται τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου, ενώ είναι πιο αυξημένη μετά την καταβολή των μισθών, των συντάξεων και των δώρων. Μετά καταγράφεται μία κάμψη, ενώ στις 20- 22 του μηνός δίνονται και τα τελευταία δέντρα.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο βουνό - Μαγικοί χειμερινοί προορισμοί

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιωρούδη, η αγορά του φυσικού ελάτου κινήθηκε υποτονικά και οι ελατοπαραγωγοί περιμένουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για να δουλέψουν… 

«Κατεβήκαμε την ίδια ημερομηνία όπως πέρυσι, αλλά πέσαμε σε ατυχείς συγκυρίες. Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ως τώρα, ενώ η αγορά είναι πιο σφιγμένη από πέρυσι. Ο κόσμος έχει δυσκολία αφού ανέβηκε το ρεύμα, ανέβηκε η θέρμανση, πού να πρωτοδώσει; 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν μας άφησε ο καιρός να δουλέψουμε. Την Κυριακή είχε πάρα πολύ αέρα και κρύο, ενώ αν και η αγορά ήταν ανοιχτή και θα μπορούσαμε να δουλέψουμε, ο καιρός δεν μας βοήθησε...», είπε.

Σύνταγμα: Φωταγωγήθηκε το υπέρλαμπρο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Όπως σημείωσε τις καθημερινές πουλάει 15- 20 δέντρα, ενώ τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου από 50 έως 100 έλατα

Άλλοι κάνουν παζάρια, άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν το έλατο και φεύγουν, ενώ υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ένα καλό δέντρο και θα το πληρώσουν.

Όπως πρόσθεσε, τα πιο ψηλά δέντρα 3- 4- 5 μέτρα, προορίζονται για μεγάλα σαλόνια και επιλέγονται κυρίως από εταιρείες και μεγάλα καταστήματα.

έλατο

(φωτ. αρχείου unsplash)

Από την άλλη, οι οικογένειες φαίνεται να προτιμούν για το σπίτι τους δέντρα από 2,50 μέτρα, μέχρι και 2,80 μέτρα, που είναι και το ύψος ενός τυπικού διαμερίσματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top