Κιβωτός του Κόσμου: «Φύλλο και φτερό» κάνουν ακίνητα, δωρεές και 15 πρόσωπα

Έρευνες σε όλες τις δομές ανά την επικράτεια

Μήνυμα αντεπίθεσης από τον πατέρα Αντώνιο / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Εντατικοί έλεγχοι γίνονται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με εντολή της οικονομικής αστυνομίας.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει οι μεζονέτες και τα πολυτελή ακίνητα της «Κιβωτού του κόσμου», οι «χρυσές» δωρεές και τα διαμερίσματα σε περιοχές-φιλέτα με υψηλή αγοραστική αξία αλλά και ενοίκια.

Σε Καλαμάτα και Ιωάννινα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας έκαναν «φύλλο και φτερό» τα αρχεία των δομών και τα λογιστικά τους βιβλία κατάσχοντας έγγραφα και τιμολόγια.

Ο πατήρ Αντώνιος απαντά: «Θα πέσετε απο τα σύννεφα με ό,τι βγει στο "φως"»

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο δομές στερούνταν αδειών και διατηρούσαν ένα «έωλο» -όπως καταγγέλλεται- καθεστώς λειτουργίας.

Στη δομή της Κιβωτού στην Καλαμάτα, οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έλεγχο βρήκαν κι ένα αδήλωτο περίστροφο προχωρώντας στη σύλληψη διοικητικής υπαλλήλου της δομής. Το όπλο εντοπίστηκε σε κλειδωμένο συρτάρι του γραφείου της υπαλλήλου, η οποία δήλωσε άγνοια για την ύπαρξή του ενώ στη συνέχεια φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν ξεχασμένο από την προηγούμενη διοίκηση. Με προφορική εντολή του εισαγγελέα το απόγευμα της Παρασκευής αφέθηκε ελεύθερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Τα 15 πρόσωπα που ελέγχονται

Έρευνα θα γίνει και στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Τι κατασχέθηκε από τον Κολωνό

Πρώτη υπό έλεγχο μπήκε η κεντρική δομή στον Κολωνό, όπου ο έλεγχος ξεκίμησε από την Τετάρτη. Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Τι βρέθηκε στο έλεγχο στη Χίο

Εντωμεταξύ, κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου πραγματοποίησε την Πέμπτη έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» στη Χίο, γνωστή ως «Κιβωτός του Αιγαίου».

Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση εντολής της Οικονομικής Αστυνομίας. Δύο οχήματα με συμβατικές πινακίδες πήγαν στις εγκαταστάσεις της δομής στην περιοχή του Αίπους, έξω από την πόλη της Χίου και πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατρός Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Αποδείξεις στα σκουπίδια, πανικός στους υπευθύνους

Επίσης, στα σκουπίδια στην Καλαμάτα βρέθηκαν αποδείξεις και τιμολόγια του μηνός Δεκεμβρίου της Κιβωτού.

Ανάλογα ευρήματα είχαν εντοπιστεί και στη δομή της Χίου, γεγονός, που μπορεί να αναδεικνύει τον πανικό των υπευθύνων, μετά τον ορυμαγδό αποκαλύψεων το τελευταίο διάστημα.

Τι καταγγέλουν για πατήρ Αντώνιο και πρεσβυτέρα που ήθελαν κυριότητα σε ακίνητο-χωριό

Ας σημειωθεί ότι η δομή «Κιβωτός του Αιγαίου» στεγάζεται σε κτίσματα (αθλητικές εγκαταστάσεις, σπιτάκια, διαμερίσματα και μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες) κατασκευασμένα μετά το 1990 ως τουριστική δημοτική επιχείρηση στη βάση του τότε αναπτυξιακού νόμου 1262/1982 από τον τότε Δήμο Βροντάδου και την Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία «Προμηθευτική Α.Ε». Η διαδικασία της παραχώρησης της ανενεργού δομής ξεκίνησε το 2013 και το 2014 υπογράφτηκε συμβόλαιο παραχώρησης στη ΜΚΟ την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρός της, πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή.

«Αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός» είπε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Χίο ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μάρκος Μενής και πρόεδρος σήμερα της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας «Προμηθευτική Α.Ε».

Και συνέχισε:

«Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο. Αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ και εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι έπρεπε να πληρώσουμε και πληρώνουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Κιβωτός: Οι μεζονέτες και τα σπίτια σε περιοχές «φιλέτα» αξίας 4 εκατ.

Μιλώντας πάντα στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος Χίου υποστήριξε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ τελικά έλαβε ένα εξώδικο από τη ΜΚΟ:

«Η πρώτη αντίδραση η δική μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο. Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο π. Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, και βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αρνιόταν η «Κιβωτός του κόσμου» να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό, ο κ. Μενής είπε: «Το μόνο που μας μεταφέρθηκε ήταν ότι ο π. Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ' όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον δήμο της Χίου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top