Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν έχουμε θετικό rapid test μετά τις 5 ημέρες

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Εξακολουθούν να ισχύουν τα πρωτόκολλα για όσους είναι θετικοί στον κορωνοϊό ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα παρά τη γενικότερη «χαλάρωση» των μέτρων.

Οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ τονίζουν πως αυτοί που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό παραμένουν σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.

Κορωνοϊός: Χωρίς καραντίνα οι τουρίστες με ήπια συμπτώματα

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης

Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

Σχετικά με την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργική και υφασμάτινη) για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση. Εφόσον το επιβεβαιωμένο κρούσμα κατοικεί ή εργάζεται στον ίδιο χώρο με το άτομο, η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου γίνεται τις ημέρες 0 και 5.

Τι κάνουμε αν έχουμε θετικό self-test

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Τι κάνω σε περίπτωση που έχω συμπτώματα ή θετικό τεστ μετά τις 5 ημέρες

Πάντως οι μεταλλάξεις αυτόν τον καιρό δίνουν μέτρια συμπτώματα στους περισσότερους σε σχέση με πριν που πολλοί έμεναν ασυμπτωματικοί, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να βγαίνουν θετικοί και να έχουν συμπτώματα και μετά την 5ημέρα που πρακτικά σημαίνει οτι συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό κανονικά.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής για να συνεχίσει να παραμένει στο σπίτι και μετά το πέρας της 5ημερης καραντίνας και να μην επιστρέψει στην εργασία του, θα πρέπει να ζητήσει σχετικά γνωμάτευση από τον γιατρό την οποία θα προσκομίσει στην εργασία του προκειμένου να αιτηθεί περισσότερες μέρες άδειας για τις οποίες θα πληρωθεί κανονικά.

Κορωνοϊός: Η «έκρηξη» κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία

Τι ισχύει για την εργασία του ασθενούς

Η ειδική άδεια ασθένειας δύναται να παρατείνεται ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σε περίπτωση χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ο εργαζόμενος υπάγεται για παροχές ασθένειας.

Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Κορωνοϊός: Γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Πόσα παιδιά νοσηλεύονται

Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Με το πέρας της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για χρονικό διάστημα εως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Τι ισχύει για τις εξόδους

Για να βγει κάποιος από το σπίτι του, όπως αναφέρει πιο πάνω ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να μην έχει καθόλου συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών και πάντα με μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top