O Ιρανός πρόσφυγας με τα 18.250 μόρια στις Πανελλήνιες μίλησε στο star.gr

Οι δυσκολίες, το διάβασμα στο camp και το όνειρο για τη φοιτητική ζωή

Όλα όσα είπε ο Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε από τη Μαδρίτη, όπου και βρίσκεται, με τον Ιρανό πρόσφυγα που κατέφτασε με βάρκα στη Μυτιλήνη και τρία χρόνια μετά αρίστευσε στις Πανελλήνιες! Του είπε ότι «αποτελεί παράδειγμα και είναι πηγή αισιοδοξίας», ενώ τον κάλεσε να συναντηθούν από κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί μοιράστηκε την ιστορία του με το star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη.

Πανελλήνιες: Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον αριστούχο πρόσφυγα από το Ιράν

Πριν από τρία χρόνια πέρασε νύχτα με μία βάρκα από τα τουρκικά παράλια και έφτασε πρόσφυγας στη χώρα μας. Σήμερα ο 19χρονος Ιρανός, Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, από το Πρότυπο Λύκειο της Μυτιλήνης, έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες που συνάντησε και μετά από πολύ κόπο, αρίστευσε στις Πανελλήνιες. Συγκέντρωσε 18.250 μόρια. 

Μιλώντας στο star.gr, μοιράστηκε τη χαρά και τα όνειρά του για το μέλλον, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που συνάντησε φτάνοντας στη χώρα μας.

«Έγραψα 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση. Δε μιλάω πάρα πολύ καλά Ελληνικά, οπότε δυσκολεύτηκα αρκετά στη γλώσσα. Αυτός ήταν ένας λόγος που έγραψα τόσο χαμηλά στην Έκθεση. Φέτος υπήρχαν λέξεις που δεν τις γνώριζα, οπότε πώς μπορούσα να απαντήσω στα ερωτήματα, χωρίς να καταλαβαίνω τι σημαίνουν αυτές», είπε.

 Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες

Ο Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί στην Αθήνα

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα βγάλετε password για το Μηχανογραφικό

«Όνειρό μου είναι να περάσω στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη»

Ο ίδιος με τη βαθμολογία του  μπορεί να περάσει σε μία υψηλόβαθμη σχολή. Όνειρό του, όπως είπε στο star.gr, είναι να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών, στο Πολυτεχνείο.

«Έχω ακούσει ότι η Θεσσαλονίκη είναι ωραία πόλη και όπως μου έχουν πει, θα έχω μία πάρα πολύ καλή φοιτητική ζωή. Γενικότερα το συγκεκριμένο το πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ καλό», σημείωσε.

Ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες στην Αθήνα

Έχει έναν αδερφό μικρότερο, ο οποίος τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το Λύκειο, αλλά και μία μεγαλύτερη αδερφή η οποία ζει με την οικογένειά της στο Ιράν

Πανελλήνιες 2022: Πώς να υπολογίσετε τα μόρια - Οι συντελεστές βαρύτητας

«Υπήρξε φόβος. Θυμάμαι ακόμη το πρόσωπο του αστυνομικού στην Τουρκία»

Πριν περάσει στη χώρα μας ο 19χρονος έμεινε για 50 ημέρες στην Τουρκία, ενώ από τη διαμονή του εκεί και το πέρασμά του στην Ελλάδα θυμάται, όπως είπε, τα πάντα.

«Είναι πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Υπήρχε φόβος. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά την τουρκική αστυνομία, πώς μας φέρονταν, πώς αντιδρούσαν όταν μας έβλεπαν και τι άσχημη συμπεριφορά είχαν, με εμάς τους πρόσφυγες.

Κάποια στιγμή η Τουρκία μας έπιασε και μας έβαλε φυλακή για μια εβδομάδα. Η κατάσταση ήταν πολύ χάλια. Ήμασταν κλεισμένοι σε δωμάτια. Κάποια στιγμή ήθελα να πάρω νερό. Το είπα σε έναν αστυνομικό και αυτός άρχισε να φωνάζει σαν τρελός. Φοβήθηκα… Πήγα στο δωμάτιό μου και έκλεισα την πόρτα. Θυμάμαι ακόμη το πρόσωπο του αστυνομικού», είπε. 

Ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες βρέθηκε στην Αθήνα

Πέρασε νύχτα με βάρκα στην Ελλάδα

Στη Λέσβο, ο ίδιος και η οικογένειά του πέρασαν τον Αύγουστο του 2019 με μια βάρκα από τα παράλια της Τουρκίας. Είχαν προηγηθεί άλλες 5 ανεπιτυχείς φορές πριν τα καταφέρουν. 

Θυμάμαι τη θάλασσα και την ησυχία που υπήρχε εκείνο το βράδυ που περάσαμε με τη βάρκα... Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που η ησυχία δεν μου άρεσε.

«Ζούμε σε γενικές γραμμές μία κανονική ζωή- Δεν έχω παράπονα από την Ελλάδα»

Φτάνοντας στην Έλλάδα, το πρώτο διάστημα ο ίδιος και η οικογένειά του έζησαν στο μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στη Μόρια

«Εκεί η κατάσταση δεν ήταν πάρα πολύ καλή. Μετά μεταφερθήκαμε σε έναν άλλο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, στον δήμο Μυτιλήνης. Η κατάσταση εκεί ήταν πάρα πολύ καλή. Άρχισα το σχολείο και εντάχθηκα καλύτερα στην κοινωνία. Δεν έχω παράπονα από την Έλλάδα. Οι καθηγητές μου, οι φίλοι μου, όλοι οι άνθρωποι, εδώ μας βοήθησαν αρκετά...», είπε περιγράφοντας τα πρώτα τρία χρόνια στη χώρα μας.

Η ιστορία της Αρεζού που μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς

Σήμερα οι γονείς του δουλεύουν σε μία ΜΚΟ, ενώ τους τελευταίους μήνες, όπως πρόσθεσε, έχουν καταφέρει και έχουν νοικιάσει ένα δικό τους σπίτι.

«Μας βοήθησαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και πήραμε τα χαρτιά. Οι γονείς μου δουλεύουν κανονικά. Ζούμε σε γενικές γραμμές μία κανονική ζωή», συμπλήρωσε.

Ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες φωτογραφίζεται με φόντο την Ακρόπολη

«Δε γινόταν στο camp να κάτσω να διαβάσω»

Ο άθλος του 19χρονου να συγκεντρώσει 18.250 μόρια στις Πανελλήνιες φαντάζει ακόμη μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα παιδί που ζούσε για σχεδόν τρία χρόνια σε ένα προσφυγικό camp. 

«Δε γινόταν στο camp να κάτσω να διαβάσω. Επίσημα ζούσαμε στο camp, αλλά εγώ είχα βρει μία ΜΚΟ που είχε τη δυνατότητα να μου δώσει ένα δωμάτιο στην πόλη, ώστε να πηγαίνω να διαβάζω. Υπήρχαν νύχτες που διάβαζα και άλλες που κοιμόμουν και εκεί», είπε.

Φοιτητικά σπίτια: Πού θα βρεις ενοίκιο έως 300 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η επιλογή του να σπουδάσει μακριά από τη Μυτιλήνη, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να αλλάξει όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και όλης της οικογένειάς του, δεδομένου και του υψηλού κόστους διαβίωσης ενός φοιτητή σε ξένη πόλη.

«Όπου και να περάσω νομίζω ότι θα με ακολουθήσει η οικογένειά μου. Δεν γίνεται να έχουμε ένα σπίτι εδώ και ένα εκεί», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top