Η ιστορία της Αρεζού που μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς

12χρονη Αφγανή από τη Μόρια με υποτροφία στη Βοστώνη - Τι λέει στο star.gr

Όλα όσα είπε η Αρεζού, η 12χρονη μαθήτρια από το Αφγανιστάν 

Στο Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε δεκτή με υποτροφία, θα συνεχίσει για τα επόμενα 5 χρόνια τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, η Αρεζού, μία 12χρονη Αφγανή μαθήτρια, κόρη προσφύγων, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στη Λέσβο.

Όπως εξήγησε στο star.gr, όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα της αποφάσισε να στείλει επιστολές σε ξένες πρεσβείες, ζητώντας πληροφορίες για τη δυνατότητα φοίτησης της ίδιας στο εξωτερικό.

«Στην αρχή η μητέρα μου έστειλε μία αίτηση, όπου διηγούταν την ιστορία μας και την περιπέτεια που περάσαμε σαν οικογένεια. Μετά από ημέρες έλαβα μία λίστα με πολλά ονόματα με σχολεία. Στο πρώτο σχολείο δεν μπόρεσα να πάω γιατί υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά μετά βρήκαμε ένα σχολείο που ονομάζεται International School Of Βoston», είπε. 

Η Αρεζού η 12χρονη μαθήτρια που πήρε υποτροφία στην Βοστώνη, κάνει ποδήλατο

Ενθουσιασμένη για το νέο σχολείο, όπου θα φοιτήσει σύντομα, είναι η Αρεζού

Στη συνέχεια σημείωσε ότι ακολούθησε μία συνέντευξη στο Ζoom με το σχολείο, η οποία θα έκρινε αν θα γίνει δεκτή ή όχι. 

«Με ρώτησαν γιατί θέλω να πάω στην Βοστώνη και δε θέλω να συνεχίσω το σχολείο στην Ελλάδα, πώς νιώθω, πόσο χρονών είμαι, σε ποια τάξη πάω στο σχολείο, δηλαδή μου έκαναν ερωτήσεις για την εκπαίδευσή μου και για εμένα», ανέφερε.

12χρονη Αφγανή από τη Μόρια πήρε υποτροφία για την Βοστώνη

Όπως πρόσθεσε, η ίδια τους απάντησε:

Η Ελλάδα είναι πολύ ωραία χώρα, είναι υπέροχη, με πολλούς μοναδικούς ανθρώπους και έχει και πολύ ωραία σχολεία. Αλλά αυτή είναι μία ευκαιρία για εμένα για να πάω σε κάποιο άλλο σχολείο.

To International School Of Boston 

Καθώς «ετοιμάζει τις βαλίτσες της» για την Αμερική, η Αρεζού μίλησε με ενθουσιασμό για το νέο της σχολείο, στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 500 μαθητές, από 43 διαφορετικές χώρες.

Το International School Of Boston

Το International School Of Boston (φωτογραφία από τη σελίδα του στο FB)

«Εκεί πηγαίνουν παιδιά από όλο τον κόσμο. Μπορούν να φοιτήσουν παιδιά από την Αφρική και από όλες τις χώρες. Νομίζω θα είναι πολύ ωραία εκεί, γιατί θα μπορούμε να μοιραστούμε τις ιδέες μας με άλλα παιδιά που έχουν άλλες ιδέες από τις χώρες τους, άλλη κουλτούρα και άλλη ιστορία», είπε.

Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2021: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα

«Θέλω να φτιάξω ένα νοσοκομείο που θα είναι δωρεάν για όλους»

Το όνομα Αρεζού, σημαίνει desire, δηλαδή επιθυμία. Ερωτώμενη για τη δική της επιθυμία, η ίδια αποκάλυψε, πως αυτή είναι να σπουδάσει προκειμένου να καταφέρει μια μέρα να γίνει γιατρός.

«Θέλω να γίνω γιατρός. Δε λέω ότι δεν μπορώ να γίνω και στην Ελλάδα γιατρός, αλλά είναι μία ευκαιρία που μου έδωσαν. Πέρασα πολλές περιπέτειες και πολλά πράγματα, γι’ αυτό θέλω να γίνω γιατρός, για να βοηθώ τους ανθρώπους. Θέλω να φτιάξω ένα νοσοκομείο που θα είναι δωρεάν για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να γίνουμε ό,τι θέλουμε», σημείωσε.

Πολιτογραφούνται Έλληνες στο Μαξίμου μητέρα και αδελφός Γ. Αντετοκούνμπο

«Μιλά ήδη 5 γλώσσες. Θα μάθει γαλλικά από τον υπολογιστή της»

Η Αρεζού, αν και δεν έχει κλείσει ακόμη τα 13, μιλάει είδη 5 γλώσσες, φαρσί, νταρί, αγγλικά, τουρκικά και ελληνικά, ενώ καθώς το σχολείο που θα φοιτήσει είναι δίγλωσσο (αγγλόφωνο και γαλλόφωνο), θα πρέπει να μάθει και τη γαλλική.

«Εκεί μιλάνε και Αγγλικά και Γαλλικά. Πρέπει να μάθω και Γαλλικά, γιατί ξέρω πολύ λίγα. Θα μάθω τη γλώσσα από το Zoom. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μου μέσα από το οποίο μπορείς να μάθεις γαλλικά και μέσα από τις φίλες μου…», είπε.

Η Αρεζού στο νησί της Λέσβου

«Φαρσί μιλάνε στο Ιράν, από όπου είναι η μητέρα μου, νταρί στο Αφγανιστάν από όπου είναι ο πατέρας μου»

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Σαν τα πουλιά να πετάμε μακριά»

Φτάνοντας στην Αμερική για να φοιτήσει στο σχολείο, η Αρεζού θα εγκατασταθεί στη Βοστώνη, όπου θα τη φιλοξενήσει μία γυναίκα. Όπως είπε, αυτό που θα της λείψει περισσότερο, είναι η οικογένειά της, που θα αφήσει πίσω. 

«Είναι πολύ δύσκολο να αφήσω πίσω την οικογένειά μου στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι μία ευκαιρία και πρέπει να είμαστε δυνατοί. Να είμαστε σαν πουλιά. Μπορεί να πέφτουμε, αλλά μπορούμε να μεγαλώσουμε και να πετάμε πολύ μακριά και πρέπει να στηριζόμαστε στα πόδια μας, για να είμαστε πολύ δυνατοί. Θα μου λείψει πολύ η οικογένειά μου, αλλά αυτή είναι μία ευκαιρία και έχω το δικαίωμα να μπορώ να εκπαιδευτώ», είπε.

Μαρτυρία συνοριοφύλακα στο Star: «Δεχόμαστε μεγάλη πίεση στα σύνορα»

«Οι δυσκολίες που συνάντησε φεύγοντας από το Αφγανιστάν»

Η Αρεζού, ήταν μόλις 6 ετών όταν εγκατέλειψε με τις γονείς της το Αφγανιστάν και πήρε τον δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης. Έζησε τρία χρόνια στην Τουρκία πριν εγκατασταθεί με την οικογένειά της στην Ελλάδα το 2019. Φτάνοντας στο νησί, το πρώτο διάστημα έζησε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, ενώ στη συνέχεια φιλοξενήθηκε με την οικογένειά της στα σπίτια που υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία στη Μυτιλήνη. 

«Στην Τουρκία και την Ελλάδα όλη η ζωή μου ήταν μία περιπέτεια. Περάσαμε πολλές δυσκολίες. Όταν πήγα σχολείο στην Τουρκία ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσω τουρκικά, αλλά τα κατάφερα. Μέσα σε λίγους μήνες έμαθα τη γλώσσα από την τηλεόραση και από τους ανθρώπους. Είχα μία γειτόνισσα με την οποία μιλούσαμε κάθε μέρα και αυτό με βοήθησε πάρα πολύ», είπε.

Η Αρεζού μαζί με την Αϊλίν, η οποία είναι 5μιση ετών. Ο πατέρας της Αρεζού στο Αφγανιστάν έφτιαχνε χαλιά, ενώ αυτή την περίοδο μεγαλώνει τις δύο κόρες του στο σπίτι. Η μητέρα της εργάζεται για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Όπως πρόσθεσε, η αρχή ήταν δύσκολη και στην Ελλάδα.  

«Όλοι οι άνθρωποι έλεγαν ότι τα ελληνικά είναι πολύ δύσκολα για να τα μάθεις. Εγώ μπόρεσα να τη μάθω τη γλώσσα. 
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι άνθρωποι έχουν μία γλώσσα, που είναι η γλώσσα της καρδιάς. Κι αν δε γνωρίζεις μία γλώσσα, μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα της καρδιάς και να καταλαβαίνεις», είπε.

Ο μαθητής που πήρε υποτροφία από το Yale μιλά στο star.gr

Η συγκινητική επιστολή στους Έλληνες δασκάλους της

Μετά την αποφοίτησή της πέρυσι από την Στ’ τάξη του δημοτικού, η Αρεζού είχε στείλει μία συγκινητική επιστολή στους δασκάλους της, με την οποία τους ευχαριστούσε για τη στήριξη και τη βοήθεια που της παρείχαν.

«Ήθελα να γράψω τι χώρα είναι η Ελλάδα και πόσο ευχαριστημένη είμαι με τους δασκάλους που με βοήθησαν πολύ να μάθω ελληνικά. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και τους ευχαριστώ όλους και το 15ο Δημοτικό Σχολείο και το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης», είπε.

Η ευχαριστήρια επιστολή που έστειλε η Αρεζού στους δασκάλους της

«Στο Αφγανιστάν τα κορίτσια είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα αγόρια»

Αναφερόμενη για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα της, η Αρεζού σημείωσε ότι για τη μέση οικογένεια, η εκπαίδευση των παιδιών έρχτεται σε δεύτερη μοίρα, ενώ προτεραιότητα είναι η οικογένεια. 

«Στο Αφγανιστάν από όπου έρχομαι, τα κορίτσια βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τα αγόρια. Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται πολύ για την εκπαίδευση. Το όνειρο των γονιών είναι να έχουν ένα καλό σπίτι, να είναι καλά οικονομικά, αλλά δεν είναι η εκπαίδευση. 

Οι γονείς λένε για να είσαι καλό παιδί πρέπει να κάνεις οικογένεια και όταν το παιδί μεγαλώνει πρέπει να ακούει την οικογένεια. Αυτό όμως δεν είναι δίκαιο γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση, είτε είμαστε αγόρια, είτε είμαστε κορίτσια, είτε είμαστε από άλλη χώρα...όλοι  έχουμε τα ίδια δικαιώματα, να διαβάζουμε βιβλία και να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top