Ο μαθητής που πήρε υποτροφία από το Yale μιλά στο star.gr

«Κοιτάζουν προσωπικότητες, όχι μόνο βαθμούς για την υποτροφία στο Yale»

Όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο οποίος έγινε δεκτός στο Yale

Πιο ζωντανό από ποτέ είναι το αμερικανικό όνειρο για έναν 17χρονο μαθητή από την Καλαμαριά. Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος έγινε δεκτός με υποτροφία, που καλύπτει το 97% των διδάκτρων, στην πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Υale στις ΗΠΑ και πλέον βλέπει το δρόμο ανοικτό μπροστά του, για να εκπληρώσει τον στόχο του και να γίνει μηχανικός στη Formula 1.  

«Γνώριζα ότι αν γίνεις δεκτός, εμφανίζεται στην πλατφόρμα του πανεπιστημίου ένα βίντεο που σε συγχαίρει, δεν περίμενα όμως να το δω. Η ιστοσελίδα άργησε λίγο ανοίξει. Όταν είδα ότι μαύρισε η οθόνη μου και ετοιμάζεται να φορτώσει βίντεο καταχάρηκα και άρχισα να φωνάζω», είπε στο star.gr o νεαρός μαθητής από τη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας τον ενθουσιασμό που ένιωσε τη στιγμή που πληροφορήθηκε την εισαγωγή του σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.

O 17χρονος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος έγινε δεκτός στο Yale με υποτροφία

Όπως πρόσθεσε, το βίντεο έδειχνε τα μπουλντόγκ που είναι η μασκότ του Yale, το μήνυμα έλεγε “welcome class 2025” και από πίσω ακουγόταν το σύνθημα «We are Yale».

Μαθητής από τη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτός στο Yale με υποτροφία 97%

Το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό 

Όπως εξομολογήθηκε ο 17χρονος μαθητής δέχθηκε ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον κάλεσε για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή σταδιοδρομία.

«Έπαθα ένα σοκ και έμεινα, όταν τον άκουσα να μου λέει “Κωνσταντίνε συγχαρητήρια”. Ο ίδιος είχε φοιτήσει στην Αμερική, σχολιάσαμε λίγο τη διαδικασία με τις αιτήσεις και μου είπε ότι πιστεύει πως το Υale είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο για τους undergraduate students», είπε.

Μασκότ του Yale αποτελούν τα μπουλντόκ (φωτογραφία unsplash)

Η υποτροφία που θα κάνει το όνειρο του Κωνσταντίνου πραγματικότητα

«Πρόκειται για μία οικονομική βοήθεια, η οποία είναι σαν υποτροφία. Στην προσφέρουν γιατί ουσιαστικά θέλουν να είσαι στη σχολή τους, αφού διαφορετικά δε θα μπορέσεις να πας. Μάλιστα, μου έδωσαν λίγο καλύτερη από αυτή που ζητούσα. Επίσης μου προσφέρουν ασφάλεια υγείας και κάποια χρήματα για να ξοδέψω την πρώτη χρονιά», είπε αναφορικά με την υποτροφία που κέρδισε, ο κ. Μαρκόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, τα δίδακτρα στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Αμερικής, ανέρχονται σε 78.000 δολάρια ανά έτος, ενώ σ' αυτά υπολογίζονται επιπλέον δέκα χιλιάδες δολάρια για τα προσωπικά έξοδα των πρωτοετών.

«Στο Yale, όλοι οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές μένουν υποχρεωτικά σε οικοτροφεία. Η συντριπτική πλειοψηφία μένει με συγκάτοικους, οι οποίοι λογικά θα είναι ξένοι», πρόσθεσε.

Ισπανία: Μαθητές κάνουν μάθημα στην παραλία με μάσκες και αποστάσεις

Προετοιμαζόταν τρία χρόνια για αυτή τη στιγμή

Όπως είναι γνωστό καμία επιτυχία δεν έρχεται μόνη της και σίγουρα δεν είναι τυχαία. Ο νεαρός μαθητής ανέφερε, ότι ήθελε από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου ακόμη, να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αμερικής και γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε την προετοιμασία του πολύ νωρίτερα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολούθησα το πρόγραμμα Study USA στο σχολείο μου, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Δεν είχα συγκεκριμένο όνειρο να σπουδάσω στο Υale, αλλά ήθελα να φύγω στην Αμερική και να σπουδάσω σε ένα καλό πανεπιστήμιο», είπε.

Όπως εξήγησε, η προετοιμασία έχει να κάνει τόσο με τη διαδικασία των αιτήσεων αυτή καθαυτή, όσο και με την ομαλότερη προσαρμογή των μαθητών στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης, που έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία από το ελληνικό.

Σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα που παρακολούθησε στο WPI, στην Αμερική

«Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ευκαιριών»

Ερωτώμενος σχετικά με την επιλογή του να φοιτήσει σε ξένο πανεπιστήμιο, ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ακαδημαϊκού επιπέδου.  

«Θεωρώ ότι το επίπεδο στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλό, όσον αφορά στην πλειοψηφία των καθηγητών, απλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ευκαιριών. Στην Αμερική εταιρείες, όπως η Google, η Microsoft, η Apple, η Tesla, επιλέγουν κόσμο για να εργαστεί γι’ αυτές μέσα από το πανεπιστήμιο, όσο είναι ακόμη φοιτητές», είπε.

Πανελλαδικές 2021: Καθορίστηκαν οι συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Όπως εξήγησε, η εμπειρία που αποκομίζουν οι φοιτητές αυτοί είναι πολύτιμη, καθώς ήδη όσο είναι στο πανεπιστήμιο έχουν συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με τους καλύτερους καθηγητές παγκοσμίως και με νομπελίστες.

«Δηλαδή, δε χρειάζεται να αποφοιτήσεις και να περιμένεις και 5 χρόνια ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία», σημείωσε.

Με τους συνεργάτες του στην ομάδα «F1 in schools», μπροστά από το κεντρικό κτήριο του σχολείου του

«Οι γονείς μου λένε να μη γυρίσω πίσω στην Ελλάδα» 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επιστρέψει μετά τις σπουδές του στην πατρίδα, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι ιδανικά θα το επιθυμούσε, ωστόσο κάτι τέτοιο δε φαίνεται πολύ πιθανό. 

«Δε θα ήθελα να ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου και να χαθώ, αλλά όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα... Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς αυτές είναι πολύ λίγες», σημείωσε.

Βάσεις 2020: Η σχολή με τα μόλις 616 μόρια- Αρκούσε να γράψεις το όνομά σου

Ερωτώμενος για τη γνώμη των γονιών του, είπε ότι όσο κι αν δεν τους αρέσει, έχουν και αυτοί την ίδια άποψη. 

Μου λένε "έκανες το πρώτο βήμα και αφού φεύγεις, μη γυρίσεις γιατί θα χαραμιστείς και αν γυρίσεις θα βρεις μια δουλειά που δε θα σου πληρώνει αυτά που αξίζεις ή μπορεί να μην είναι πάνω στο αντικείμενο που σου αρέσει και να μη σε ευχαριστεί".

«Τα μαθήματα που του στέρησαν το απόλυτο άριστα»

Αριστούχος μαθητής ο κ. Μαρκόπουλος, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης από το Yale, δε σκοπεύει όπως είπε να πάρει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Έβγαλα 19,6. Δεν είναι ο βαθμός που θα περίμενες από κάποιον που θα πάει στο Yale. Ενδεχομένως να περίμενες 20 άντε 19,9, αλλά παραμένει ένας πάρα πολύ καλός βαθμός.

Όπως εξήγησε, το απόλυτα άριστα χάθηκε στις λεπτομέρειες στο μάθημα των Αρχαίων, της Γλώσσας και τη Χημείας.

Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη (ΜΡΔ). Ο κ. Μαρκόπουλος σε συνέδριο προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών, όπου του απονεμήθηκε εύφημος μνεία στην επιτροπή στην οποία μετείχε

«Κοιτάζουν προσωπικότητες για να σε επιλέξουν στο Yale»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλοί βαθμοί δεν αποτελούν απαραίτητα το εισιτήριο για να μπει κανείς στο πανεπιστήμιου του Yale. 

«Ουσιαστικά από το πανεπιστήμιο βλέπουν προσωπικότητες. Σίγουρα βλέπουν τους βαθμούς σου, αλλά αξιολογούν και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχεις, τις συστατικές επιστολές, κάποιες εκθέσεις που γράφεις για τον εαυτό σου. Οπότε είναι η συνολική εικόνα του υποψηφίου που μετράει για την εισαγωγή σου», είπε.

Πανελλαδικές: Διατροφικές συμβουλές για super απόδοση στο star.gr

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ξεκίνησε από μικρός να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες τον ευχαριστούσαν και παράλληλα καλλιεργούσαν πολύπλευρα το χαρακτήρα του. Όπως πρόσθεσε, σήμερα ο ίδιος συμμετέχει «πραγματικά παντού».

«Είμαι στο «F1 in schools», ένα διαγωνισμό με την ομάδα Veloct του σχολείου μου, είμαι μέλος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, είμαι στο Peace Jam, ένα club εθελοντισμού που έχουμε στο σχολείο, αναγνωρισμένο από 14 νομπελίστες και υποψήφιους για Νόμπελ. Συμμετέχω στην σχολική ομάδα ποδοσφαίρου, στο club κινηματογράφο. Μου δόθηκε η δυνατότητα από το σχολείο να συμμετέχω σε πάρα πολλά προγράμματα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος συμμετέχει με την ομάδα Veloct που ανήκει στο κλαμπ της ρομποτικής του σχολείου του, για το διαγωνισμό «F1 in schools»

Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν ένιωσε να στερείται κάτι τα τελευταία χρόνια, πάρα μόνο τον ύπνο του. 

«Πάντα είχα φορτωμένο πρόγραμμα. Πολλές φορές δεν κοιμόμουν, αλλά τα προλάβαινα όλα και το σχολείο και τις διαφορές δραστηριότητες και να βγω έξω με τους φίλους μου ή να πάω κάποια εκδρομή. Δε μου έλειψε κάτι... Αν μου έλειψε ένα πράγμα, αυτό θα ήταν ο ύπνος», είπε.

Σκάνδαλο: Stars του Hollywοod "αγόραζαν" θέσεις σε ελίτ πανεπιστήμια

«Ξεκίνησαν από τώρα οι παραγγελίες από την Αμερική»

Αν και ανυπομονεί να μπει ο Αύγουστος για να ετοιμάσει τις βαλίτσες του, ο κ. Μαρκόπουλος παραδέχτηκε ότι στην Αμερική θα του λείψουν πολύ οι συγγενείς και οι φίλοι που αφήνει πίσω. 

«Πραγματικά έβλεπα τους φίλους μου πόσο χαρούμενοι ήταν από τη μία για εμένα που θα φύγω και από την άλλη στεναχωριόντουσαν γι’ αυτό. Αυτή η εικόνα έχει αποτυπωθεί πάρα πολύ έντονα στο μυαλό μου και θα μου λείψουν πάρα πολύ», σημείωσε.

Όπως είπε στο star.gr ο κ. Μαρκόπουλος, θα του λείψουν οι φίλοι του στην Αμερική

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε χαριτολογώντας, ότι τα τελευταία 24ωρα γίνεται αποδέκτης δεκάδων παραγγελιών από καθηγητές, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι του ζητούν πράγματα και δώρα από την Αμερική. 

«Η μικρή μου αδερφή έχει εμμονή με τα φούτερ, οπότε μου ζήτησε να της φέρω όσο περισσότερα μπορώ, όσα χωράνε στη βαλίτσα μου. Η άλλη μου αδερφή, μού ζήτησε να κάνουμε roadtrip σε όλη την Αμερική», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top