Σκάνδαλο: Stars του Hollywοod "αγόραζαν" θέσεις σε ελίτ πανεπιστήμια

Έδιναν χρήματα για να μπουν τα παιδιά τους στο Yale και το Stanford

Ένα τεράστιο σκάνδαλο μεγατόνων έσκασε στις ΗΠΑ και συντάραξε την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς αποκαλύφθηκε ότι γόνοι πλούσιων οικογενειών έμπαιναν στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων αστέρες του Hollywood και επιχειρηματίες. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν σε βάρος τους κατηγορίες για δωροδοκία, ώστε να εξασφαλίσουν στα βλαστάρια τους μια θέση στα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ. 

Επικεφαλής της απάτης θεωρείται ο 58χρονος Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, ο οποίος φέρεται να έβγαλε με την κομπίνα αυτή τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια. 

Ο Ουίλιαμ "Ρικ" Σίνγκερ φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της απάτης με τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ - φωτογραφία: AP Images

Μέσω του δικτύου Edge College & Career Network, ο Σίνγκερ φρόντιζε ώστε να δίνουν άλλοι τις εξετάσεις στη θέση των υποψήφιων που τον είχαν δωροδοκήσει. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίαζε, ψευδώς, τους πελάτες του ως εξαιρετικούς αθλητές ακόμα και αν εκείνοι δεν είχαν καμία ενασχόληση με τον αθλητισμό.   

Σύμφωνα με τους New York Times, συνολικά 33 βαθύπλουτοι γονείς αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για δωροδοκία, ενώ στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται επόπτες – ελεγκτές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πήραν εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή φοιτητών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις σε πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, το Γέιλ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. 

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και οι ηθοποιοί, Lori Loughlin και Felicity Huffman, ένας σχεδιαστής ρούχων και κορυφαίος δικηγόρος που δεν κατονομάζονται.    

Η Φελίσιτι Χάφμαν κατηγορείται πως έδωσε 15.000 δολάρια σε φιλανθρωπική οργάνωση - «φάντασμα», ώστε να πλαστογραφηθούν τα αποτελέσματα στο SAT τεστ της κόρης της. Μάλιστα, σύμφωνα με την δικογραφία, υπάρχει ηχογραφημένη συνομιλία της, όπου συζητά το θέμα με έναν συνεργάτη της.

Η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν φέρεται να έδωσε 15.000 δολάρια ώστε να πλαστογραφηθούν οι απολυτήριες εξετάσεις της κόρης της - φωτογραφία: AP Images

Στη δικογραφία αναφέρεται και ο σύζυγός της, επίσης ηθοποιός Γουίλιαμ Μέισι, χωρίς να έχουν απαγγελθεί πάντως κατηγορίες εις βάρος του.

Η Λόρι Λάφλιν και ο σύζυγός της, σχεδιαστής μόδας Μάσιμο Τζιανούλι, έδωσαν συνολικά 500.000 δολάρια ώστε να μπουν οι δύο κόρες τους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ως αθλήτριες, αν και καμία από τις δύο δεν ασχολήθηκε ποτέ με κάποιο σπορ.

Η Λόρι Λάφλιν (δεξιά) φέρεται να έδωσε 500.000 δολάρια για να μπουν οι κόρες της στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια - φωτογραφία: AP Images

Πρόκειται για το εκτενέστερο και πιο βαρύ κατηγορητήριο παρόμοιας υπόθεσης, με 50 κατηγορούμενους σε έξι διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και την εμπλοκή συνολικά 200 ατόμων σε όλη τη χώρα.    

Ο Σίνγκερ σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του συνεργάζεται ήδη με τις αρχές και έχει συμφωνήσει να παραδεχθεί την ενοχή του για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top