Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ταξί και φαρμακεία - Τι θα ισχύει στα πλοία

Τι εισηγείται η επιτροπή των ειδικών

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ταξί και φαρμακεία. Τι θα ισχύει στα πλοία - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Καταργείται από σήμερα 1η Ιουνίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα τι θα γίνει με τα πλοία. Ωστόσο, η Επιτροπή που συνεδρίαζε εισηγείται υποχρεωτική χρήση μάσκας στα φαρμακεία, τα πλοία και τα ταξί.

Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η μάσκα στα αεροπλάνα

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε φαρμακεία (από πελάτες και προσωπικό), ταξί (επιβάτες και οδηγοί) και τους εσωτερικούς χώρους των πλοίων εισηγείται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίαζε σήμερα.

Μάσκες τέλος από σήμερα: Σε ποια ΜΜΜ παραμένουν υποχρεωτικές

μάσκα

Συγκεκριμένα, για τα καράβια δίνονται διευκρινίσεις ανάλογα με τον τύπο του πλοίου:

Κρουαζιερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό ανω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Επιβατηγά: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες (επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Μάσκα: Πού παραμένει υποχρεωτική και πού γίνεται ισχυρή σύσταση

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μέλη της επιτροπής τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης έχουν πει κατά καιρούς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top