Μάσκες τέλος από σήμερα: Σε ποια ΜΜΜ παραμένουν υποχρεωτικές

Πού καταργούνται οι μάσκες και πού πρέπει να τις φοράμε

Τι λένε οι πολίτες για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους; Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Μάσκες τέλος από σήμερα, 1η Ιουνίου. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη φοράμε στα μέσα μεταφοράς, που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις, τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Καταργείται από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, αλλά και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο παραμένει  η σύσταση για χρήση της, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους πολίτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κορωνοϊός: Τέταρτη δόση από Σεπτέμβριο «βλέπει» ο Πλεύρης

Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα, 1/6/2022, έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. 

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες αλλά και όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Πλεύρης: Πιθανή επαναφορά μέτρων από Σεπτέμβριο αν υπάρξει έξαρση κορωνοϊού

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. 

Μάσκα: Πού πρέπει να συνεχίσουμε να τη φοράμε

Η υποχρεωτικότητα παραμένει σε: 

  • Νοσοκομεία
  • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Μάσκα: Χρήση με σύνεση, ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δε θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό, ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας λόγω της πανδημίας.

Θάνος Πλεύρης: Όσα ανακοίνωσε για την κατάργηση της μάσκας

Στο ίδιο μήκος κύματος και μέλη της επιτροπής τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. 

Όπως, επίσης, έχουν πει κατά καιρούς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή τον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

Μάσκα: Τι θα ισχύσει για τα πλοία

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η Επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. 

Εισήγηση Επιτροπής: Την 1η Ιουνίου πετάμε τις μάσκες

«Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα», είχε τονίσει ο Θάνος Πλεύρης σε προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη.

Καταργείται η μάσκα - Τι θα ισχύει σε καταστήματα, σούπερμαρκετ και ΜΜΜ

«Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση», είχε πει ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αντιθέτως, στα αστικού τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις και μπορεί να υπάρχει παραπάνω κόσμος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top