Γραβιέρα Νάξου: Γιατί είναι προς εξαφάνιση στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του νησιού - Ποια μέτρα στήριξης ζητούν

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Καμπανάκι κινδύνου για τη γραβιέρα Νάξου, η οποία αποτελεί ΠΟΠ προϊόν, αλλά και για την ελληνική κτηνοτροφία γενικότερα, χτυπούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Σύμφωνα με τους ίδιους, μια σειρά από ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά έχουν οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής, τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχει μία σχετική έλλειψη της γραβιέρας Νάξου στην αγορά και ειδικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, λόγω της μείωσης της πρώτης ύλης στο νησί», είπε στο star.gr o Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου.

Γραβιέρα Νάξου

Η γραβιέρα Νάξου, είναι ΠΟΠ προϊόν, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Όπως εξήγησε, καθημερινά παράγονται 8 τόνοι λιγότερο γάλα, ποσότητα η οποία μεταφράζεται σε μείον 750 κιλά γραβιέρας ημερησίως.

«Το τυρί που παράγεται στο νησί, η γραβιέρα Νάξου είναι ΠΟΠ. Γίνεται από 80% αγελαδινό και 20% αιγοπρόβειο γάλα, μόνο από τη Νάξο και αυτό η Πολιτεία πρέπει να το προστατεύσει. Δεν μπορούμε να πάρουμε δηλ. γάλα από αλλού, ούτε από τα γύρω νησιά, ούτε από την υπόλοιπη Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Άδεια καρότσια στις λαϊκές αγορές και στις γειτονιές

Γραβιέρα Νάξου: Πάνω από 30% αναμένεται η πτώση της παραγωγής

Κάθε χρόνο η Νάξος παράγει περίπου 1.250 τόνους ΠΟΠ τυρί και άλλους 250 τόνους σε διάφορους άλλους κωδικούς.

«Φέτος, εκτίμησή μας είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με μία πτώση μεγαλύτερη από 30% στη συνολική παραγωγή», ανέφερε ο κ. Καπούνης, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.

Γραβιέρα Νάξος - παραγωγική διαδικασία

Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι στη Νάξο

Συγκεκριμένα:

  • Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί

«Δεν μπορεί ο τόνος του καλαμποκιού τον περασμένο Σεπτέμβριο να πληρώθηκε στον παραγωγό 200 και 205 ευρώ και μετά από 5 μήνες να έφτασε στα 400 ευρώ. Η αύξηση της τιμής του καλαμποκιού και της σόγιας, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μειώνουν τις πόσοτητες στο σιτηρέσιο των ζώων τους, με αποτέλεσμα να παράγουν αυτά λιγότερες ποσότητες γάλακτος και οι παραγωγοί μειωμένες ποσότητες τυριού».

  • Αυξήθηκε η τιμή των καυσίμων

«Το πετρέλαιο σήμερα έχει 2,20 ευρώ το λίτρο για τον παραγωγό που θέλει να πάει να καλλιεργήσει». 

Γάλα με το οποίο φτιάχνεται η γραβιέρα Νάξου

Η γραβιέρα Νάξου είναι ΠΟΠ. Γίνεται από 80% αγελαδινό και 20% αιγοπρόβειο γάλα, μόνο από τη Νάξο 
  • Αυξήθηκε η τιμή των λιπασμάτων

«Ο τόνος στα λιπάσματα έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 650- 700 ευρώ» 

παραγωγή γραβιέρας

  • Αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος

«Ένας παραγωγός που έβγαζε νερό με δική του γεώτρηση και χρειαζόταν 7- 8 ευρώ την ώρα για ρεύμα, σήμερα πληρώνει 28- 30 ευρώ την ώρα».

  • Αυξήθηκε η τιμή των αναλώσιμων

Ο κτηνοτρόφος δεν βγαίνει πια και δεν φταίει μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24/02.

«Σφάχτηκαν πάνω από 300 αγελάδες και 30.000 αιγοπρόβατα»

Την ίδια ώρα, οι ανατιμήσεις σε μια σειρά από πρώτες ύλες έχει ως συνέπεια τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα που δεν παράγουν πολύ γάλα, για να μειώσουν το κόστος συντήρησης του κοπαδιού. 

Στην ορεινή Νάξο έχουν σφαχτεί και σφάζονται καθημερινά πάρα πολλά ζώα, αγελάδες και αιγοπρόβατα. Σφάχτηκαν πάνω από 300 αγελάδες και 30.000 αιγοπρόβατα.

Φρένο στις εξαγωγές της γραβιέρας Νάξου

Η γραβιέρα Νάξου, αποτελεί ένα δημοφιλές στο εξωτερικό ΠΟΠ προϊόν, με εξαγωγές σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σουηδία, Αυστραλία, Πολωνία, Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεδομένης της κατάστασης όμως που επικρατεί φέτος, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να βάλουν φρένο στις εξαγωγές και να επικεντρωθούν στην τοπική αγορά. 

«Αυτές τις εξαγωγές δεν μπορούμε να τις στηρίξουμε πια. Έχουμε σταματήσει κάποια πράγματα. Έχουμε περιορίσει τις εξαγωγές, έχουμε περιορίσει ή και μηδενίσει κάποιους κωδικούς που απευθύνονταν στον ντόπιο πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερη γραβιέρα και να μειώσουμε τις ελλείψεις στα ράφια», σημείωσε ο κ. Καπούνης.

Δημήτρης Καπούνης

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν γίνει ενέργειες από τον ΕΑΣ προκειμένου να στηριχτεί ο κτηνοτρόφος του νησιού.

«Έχουμε φέρει περίπου 100 αγελάδες και τις έχουμε δώσει στον κτηνοτρόφο με 5ετή εξόφληση το κάθε ζώο. Έχουμε πιστώσει τις καρτέλες των παραγωγών σε ζωοτροφές για να μη ψοφίσουν τα ζώα τους, κινούμενοι σε απαγορευτικά όρια. Από τα 1,8 εκ που ήταν πιστωμένοι όλοι οι παραγωγοί της Ένωσης Νάξου, έχουμε ξεπεράσει σήμερα τα 3,2 εκ. και πάμε για τα 4 εκ. ευρώ. Έχει βάλει πλάτη η Ένωση Νάξου, στον κτηνοτρόφο» ανέφερε.

Ακρίβεια: Τιμή... γκουρμέ πιάτου το σουβλάκι - κοντεύει τα 4 ευρώ!

«Η Πολιτεία δεν είναι κοντά μας»

Την ίδια ώρα, ο κ. Καπούνης υπογράμμισε ότι θα πρέπει και η Πολιτεία από την πλευρά της να λάβει μέτρα για την προστασία του παραγωγού και εν γένει της ελληνικής κτηνοτροφίας. 

«Η Πολιτεία δεν είναι κοντά μας. Αν δεν κάνει κάτι η Πολιτεία, τότε θα μειωθεί περαιτέρω το ζωικό κεφάλαιο. Μιλάω και με άλλους προέδρους και στην Κρήτη και στη Β. Ελλάδα», είπε.

Γραβιέρα Νάξου, πώς γίνεται η παραγωγή της

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο η Πολιτεία πρέπει να δει:  

  • Το ρεύματ του παραγωγού
  • Το ΦΠΑ των ζωοτροφών
  • Την φορολογία παραγωγού  
  • Το πετρέλαιο του παραγωγού 
  • Τα μεταφορικά

Γραβιέρα Νάξου

«Αυτή τη στιγμή ο κτηνοτρόφος πληρώνει γενικά τεράστια ποσά. Ένα φορτηγό για να πάει από τη Λειβαδιά στη Θήβα μπορεί να χρειάζεται 3 ευρώ στον τόνο. Εδώ όμως για να έρθει θέλει 60 ευρώ τον τόνο. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά. Εδώ είμαστε νησιωτικές περιοχές και χρειάζεται πλοίο. Υπάρχει κόστος στα μεταφορικά. Τα εισιτήρια έχουν πάει 4 φορές πάνω. Μία νταλίκα ερχόταν εδώ με 600 ευρώ και τώρα το κόστος φτάνει με 1.400 ευρώ», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top