Ακρίβεια: Τιμή... γκουρμέ πιάτου το σουβλάκι - κοντεύει τα 4 ευρώ!

Την άνοδο έχει πάρει και το ψωμί - εκτός από τα καύσιμα

Στα ύψη ανεβάζει την τιμή του ψωμιού το ράλι στις τιμές των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - Δελτίο Star

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των αγαθών και των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε απόγνωση.

Σουβλάκι από… χρυσάφι: Έφτασε τα 3,5 ευρώ το τυλιχτό!

Το μπαράζ ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο με καταναλωτές και ιδιοκτήτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα οι τιμές της βενζίνης που ξεφεύγουν ιδιαίτερα στα νησιά, φέρνουν νέα μέτρα για να υπάρξει συγκράτηση. 

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αναπόφευκτα οδηγούν σε ένα ράλι ανόδου χωρίς τέλος, λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης

Αύξηση έως και 40% έχει πάρει το σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη - πλησιάζει τα 4 ευρώ

Σε είδος πολυτελείας κοντεύουν να μετεξελιχθούν το σουβλάκι και ο γύρος, μετά τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές.

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων έχει φτάσει σε ύψη που θα φάνταζαν αδιανόητα μέχρι πριν από μερικούς μήνες, καθώς ένα τυλιχτό – ή «πιτόγυρο», όπως συχνά αποκαλείται – κοντεύει να αγγίξει τα 4 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αναπόφευκτα οδηγούν σε ένα ράλι ανόδου χωρίς τέλος, λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης. Τον Μάρτιο η τιμή βρισκόταν στα 2,80 ενώ τον Μάϊο έφτασε στα 3,90 με αύξηση 40%. 

  • Το σουβλάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε έως 0,50 ευρώ. Το 2021 είχε 1,70 - 1,80 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 2 - 2,20 ευρώ.
  • Το σουβλάκι – πίτα ή πιτόγυρο ακρίβυνε έως 1,10 ευρώ μέσα έναν χρόνο. Το 2021 είχε 2,40- 2,60 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 2,80 – 3,90 ευρώ.

Ακρίβεια και στο ψωμί: πόσο αυξήθηκε η τιμή του

Όπως αναφέρει ιδιοκτήτης αρτοποιείου, το τσουβάλι για το αλεύρι κοστίζει τώρα 22 ευρώ, από 17 ευρώ, που κόστιζε πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, σε φούρνο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Mega, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 ευρώ

•    Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50 ευρώ

•    Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 ευρώ

•    Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 ευρώ

•    Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 ευρώ

Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν ψωμί, κουλούρι και τσουρέκι

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των αγαθών και των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε απόγνωση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εισαγόμενη η κρίση

Πάντως για άλλη μια φορά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε την ακρίβεια σε εξωγενείς παράγοντες. «Είναι, λοιπόν, μια κρίση η οποία είναι πρωτίστως εισαγόμενη. Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την πραγματικότητα». Με την πίεση της κατάστασης, βέβαια και με την απειλή του πολιτικού κόστους επανέφερε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε μερικά τρόφιμα.

Παγκόσμιο ντόμινο ακρίβειας και κίνδυνος πείνας για Ευρώπη – Αφρική   

«Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα -γιατί αυτό με ρωτήσατε- είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας. Έχει κόστος. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν -το τονίζω, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα- εάν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή. Διότι αυτό μας ενδιαφέρει, να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο».

Το μπαράζ ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο με καταναλωτές και ιδιοκτήτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Γεωργιάδης: «Πιθανό να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι»

«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ. Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50», εξήγησε ο υπουργός. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top