Συναγερμός στην Κρήτη: Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris

Σε καραντίνα ο ασθενής - Τι λέει στο star.gr ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Τι είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης για το κρούσμα Candida Auris που εντοπίστηκε σε ασθενή - star.gr/ Ανέστης Συμεωνίδης

Συναγερμός σήμανε στο ΠΑΓΝΗ μετά τον εντοπισμό κρούσματος του Candida Auris. Τα πρώτα στοιχεία για την υγεία του ασθενή.

Μύκητας Candida Auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά τον εντοπισμό κρούσματος του φονικού μύκητα Candida Auris  σε ασθενή που νοσηλεύεται σε κλινική του νοσοκομείου.

Το «πλεονέκτημα» του Candida Auris - «Έχει εντοπιστεί στον Ευαγγελισμό»

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 63χρονο ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ από άλλο νοσοκομείο για νοσηλεία και εξειδικεύμενες εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια τυχαίου εργαστηριακού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι είναι κρούσμα της συγκεκριμένης νόσου.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο star.gr εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Ελήφθησαν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία, τόσο του ιδίου του ασθενούς, όσο και για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο 64χρονος τέθηκε σε καραντίνα και είναι καλά στην υγεία του», είπε και ξεκαθάρισε ότι ο ασθενής δε νοσηλεύεται εξαιτίας του μύκητα, αλλά λόγω άλλης ασθένειας.

Τόνισε, δε, ότι πιθανό να ελεγχθεί και το άλλο νοσοκομείο από το οποίο μεταφέρθηκε ο ασθενής στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διασπορά του Candida Auris.

Candida auris

Candida auris: Τι είναι, πού τον συναντάμε και πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Ο Candida auris, πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009. Όμως, αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, αλλά δεν μπορούσε να αναγνωριστεί με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα.

Σύμφωνα με την κ. Βελεγράκη ,ο μύκητας Candida auris βρίσκεται σε νοσοκομειακούς χώρους αλλά και στην κοινότητα.

Την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα μυκητολογικά εργαστήρια κάνουν ακόμη ευκολότερη την ταυτοποίηση του μύκητα. Αυτό έχει συνεισφέρει στην αύξηση της συχνότητάς του, που παρατηρείται τελευταία.

Δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση μελέτες από το Εργαστήριο Ερευνητικής Μυκητολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καταδεικνύουν ότι οι κλώνοι Candida auris, που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα προέρχονται από την Ινδία και ακολουθούν αυτοί από την Αυστρία και το Κουβέιτ.

Candida auris: Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας Candida auris

Το παθογόνο συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν, αναφέρει η κ. Βελεγράκη. Κάποια στελέχη Candida auris εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεγάλη αύξηση ή σοβαρή έξαρση των μυκητιάσεων που οφείλονται σε Candida auris.

Candida auris: Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των κανόνων υγεινής είναι πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, συνιστάται να:

  • Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, με σαπούνι και νερό και ακολούθως με αλκοολούχο διάλυμα, ιδίως πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
  • Απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας με αλκοολούχο διάλυμα, εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
  • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά τις επιφάνειες των χώρων όπου ζούμε και εργαζόμαστε.
  • Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το χλώριο είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του Candida uris.
  • Χώροι φροντίδας βρεφών, παιδιών και υπερηλίκων, καθώς και ασθενών, όπως τα νοσοκομεία, οφείλουν να ακολουθούν τα ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης.

Εφόσον διαγνωσθεί μυκητίαση με Candida auris σε μη νοσηλευόμενο ασθενή, θα πρέπει να γίνει πλήρης και ακριβής ταυτοποίηση του μύκητα, καθώς και αντιμυκητόγραμμα, το οποίο δείχνει την ευαισθησία του μύκητα στα διαθέσιμα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

 

Ρεπορτάζ: Aνέστης Συμεωνίδης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top