Το «πλεονέκτημα» του Candida Auris - «Έχει εντοπιστεί στον Ευαγγελισμό»

Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον φονικό μύκητα των ΜΕΘ

Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον μύκητα Candida Auris - Πηγή/βίντεο Σκάι

Συναγερμός έχει σημάνει στην ιατρική κοινότητα για τον μύκητα Candida Auris που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στους χώρους των νοσοκομείων. Πού έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα και ποιο είναι το «πλεονέκτημά» του, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Candida auris: Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο των ΜΕΘ

Για τον φονικό μύκητα Candida Auris, που φέρεται να έχει προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις στα νοσοκομεία, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, ο εν λόγω μύκητας δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη, τονίζοντας ότι το προφίλ του δίνει ένα πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά.

«Για αυτό τον λόγο εμφανίζεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, απειλώντας παράλληλα τους ασθενείς των ΜΕΘ, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές, αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες», ξεκαθάρισε ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.

Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δε θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει.

Candida auris: Ανησυχία για τον φονικό μύκητα - Ποιους προσβάλλει

Μαγιορκίνης για Candida Auris: «Έχει ανιχνευθεί στον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία»

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ο Candida Auris υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί στον Ευαγγελισμό και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Βρίσκεται παντού, απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλά για τους μύκητες, τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους.

«Μπορούν να τον απολυμάνουν.Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζει ιδιαίτερη αντοχή», κατέληξε.

Candida Auris: Αλαλούμ με τους νεκρούς στην Πάτρα

Σαν βόμβα έσκασε τη Δευτέρα η είδηση ότι τρεις-τέσσερις ασθενείς στην Πάτρα κατέληξαν από τον μύκητα Candida Auris. Τη δήλωση έκανε η η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

Candida Auris: Αλαλούμ με τις καταγγελίες για θανάτους στην Πάτρα

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ήρθε η διάψευση από τον Διοικητή της 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Πατρών, Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από τον Candida Auris, τονίζοντας ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top