Candida auris: Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο των ΜΕΘ

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου εξηγεί στο star.gr γιατί θα μας προβληματίσει

Όλα όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει ευρύτερα γνωστή μία νέα εν δυνάμει παγκόσμια υγειονομική απειλή, που ακούσει στο όνομα Candida auris. Πρόκειται για ένα μύκητα, γνωστό και ως μικρόβιο των ΜΕΘ, για τον οποίο χτυπά καμπανάκι κινδύνου η ιατρική κοινότητα.

«Γνωρίζουμε ότι έχει σοβαρή κλινική πορεία, έχει αντοχή στα αντιμυκητιασικά και αποικίζει το άψυχο περιβάλλον και τους ασθενείς, ενώ δύσκολα εκριζώνεται. Είναι πάρα πολύ μεταδοτικός μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον από άρρωστο, σε άρρωστο», είπε στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου είναι λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην 3η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Σωτηρία

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου

Όπως πρόσθεσε, ο μύκητας έγινε γνωστός πριν από μερικά χρόνια, ενώ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο post- covid και ποια τα συμπτώματά του

Candida auris: «Είναι επικίνδυνο για τη ζωή του αρρώστου όταν θα εκδηλώσει λοίμωξη»

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, ένας άρρωστος μπορεί απλά να αποικιστεί από αυτόν τον μύκητα, όμως όταν συμβεί αυτό, θα έχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει λοίμωξη. 

«Οι σοβαρές λοιμώξεις, μυκηταιμίας δηλαδή, μπορεί να έχουν και πάνω από 50% θνησιμότητα. Είναι λοιπόν από τα παθογόνα που είναι προβληματικά στη διαχείρισή τους με τα αντιμυκητιασικά, αλλά και ως προς το αποτέλεσμα. Είναι επικίνδυνο για τη ζωή του αρρώστου όταν θα εκδηλώσει λοίμωξη. Η μυκηταιμία δημιουργεί μία τέτοια κατάσταση που συνοδεύεται από υψηλή θνησιμότητα», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, η υγειονομική εικόνα του ασθενούς εξαρτάται και από το είδος της λοίμωξης.

νοσοκομείο

ΜΕΘ (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Candida auris: Tα συμπτώματα

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, το κυριότερο σύμπτωμα της λοίξωξης από τον candida auris είναι ο πυρετός, ενώ συνήθως εντοπίζεται στις καλλιέργειες των βιολογικών υλικών. 

«Οι άρρωστοι που έχουν αυτόν τον μύκητα χρειάζεται να συννοσηλεύονται στον ίδιο χώρο και να έχουν κατά το δυνατόν το ίδιο προσωπικό που θα ασχολείται με αυτούς τους ασθενείς, ώστε να μη διασπαρεί σε άλλους, οι οποίοι δεν έχουν αυτό το είδος τον μύκητα», είπε.

ΠΟΥ: Σχεδόν τριπλάσιος ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από την Covid-19

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ξεκαθάρισε, στους υγιείς οργανισμούς δεν προκαλεί νόσο.

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένας ευάλωτος ξενιστής, για να δημιουργηθεί νόσος.

Γιατί προβληματίζει την ιατρική κοινότητα ο Candida auris 

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, στο εγγύς μέλλον αναμένεται να προβληματίσει ο συγκεκριμένος μύκητας καθώς:

  • Aπαιτεί εγρήγορση στη διάγνωσή του 
  • Xρειάζονται ειδικές μέθοδοι για να διαγνωστεί, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα ο ασθενής να μεταδίδει στο περιβάλλον και έτσι να κολλούν και οι διπλανοί άρρωστοι
  • Χρειάζονται πάρα πολύ επίπονα μέτρα πρόληψης της διασποράς.

«Στην παρούσα στιγμή που έχουμε τον covid, τα μέτρα αυτά είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν. 
Χρειάζεται απομόνωση του αρρώστου και παράλληλα, αλλαγή του προστατευτικού εξοπλισμού από άρρωστο σε άρρωστο. Σε μία κλινική που είναι όλοι θετικοί, αν δεν ξέρεις ότι ο άρρωστός σου έχει candida auris, είναι πάρα πολύ εύκολο να τον μεταφέρει από τον έναν, στον άλλον», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top