Candida Auris: Αλαλούμ με τις καταγγελίες για θανάτους στην Πάτρα

Διαψεύδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ: «Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας»

Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου

Αλαλούμ έχει προκύψει με το θέμα της καταγγελίας για τέσσερις θανάτους στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα candida auris.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννας Μαστοράκου, ότι στην Πάτρα έχουν καταγραφεί τέσσερις νεκροί εξαιτίας του φονικού μύκητα candida auris, έρχεται η διάψευση από τον Διοικητή της 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Πατρών, Γιάννη Καρβέλη.

Συναγερμός στην Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris

«Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στην περιοχή από τον μύκητα Candida Auris», είπε ο κ. Καρβέλης. Όπως επισήμανε, από τις διαβεβαιώσεις των γιατρών της νοσοκομείων της περιοχής, κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει από τον φονικό μύκητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων, τα οποία και βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μύκητα candida auris.

Μικρόβια

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία για τον φονικό μύκητα candida auris / Πηγή φωτογραφίας: Pixabay 

Τι είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας για τους θανάτους από Candida Auris

Σύμφωνα με την Άννα Μαστοράκου, ήδη τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα εξαιτίας του συγκεκριμένου μύκητα.

Candida auris: Ανησυχία για τον φονικό μύκητα - Ποιους προσβάλλει

Όπως ανέφερε, ο candida auris εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και, αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή κάποιος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Candida auris: Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο των ΜΕΘ

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά στα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις», δήλωσε. 

ΜΕΘ

Ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και, αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η ίδια είπε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς πρόκειται για σπάνιο μύκητα, ο οποίος, ωστόσο, εάν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Γνωρίζουμε ότι έχει σοβαρή κλινική πορεία, έχει αντοχή στα αντιμυκητιασικά και αποικίζει το άψυχο περιβάλλον και τους ασθενείς, ενώ δύσκολα εκριζώνεται, δήλωσε στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Όπως εξήγησε, ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Σύψας: Είναι στα νοσοκομεία και σκοτώνει κόσμο

O πρώτος που είχε μιλήσει για τον συγκεκριμένο μύκητα ήταν ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Όπως είπε προ ημερών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε ο μύκητας «Candida Auris».

«Στην Ελλάδα είχαμε ευτυχώς ελάχιστα κρούσματα, αλλά αυτός ο μύκητας άπαξ και μολύνει ένα νοσοκομείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκριζωθεί», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top