Παγώνη για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε κρούσματα» - Η οδηγία για τους γονείς

«Δε γίνεται ακόμα να πετάξουμε τις μάσκες», λέει για τον κορωνοϊό

«Δεν χρειάζεται πανικός», λέει η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά. Δηλώνει πως θα υπάρξουν κρούσματα και στην Ελλάδα και δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς. Όσο για τον κορωνοϊό, τονίζει πως δε γίνεται ακόμα να πετάξουμε τις μάσκες. 

Για την παγκόσμια έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μίλησε σήμερα η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ηπατίτιδα: Πληροφορίες για κρούσμα σε βρέφος 14 μηνών στο Ηράκλειο Κρήτης

«Δεν χρειάζεται πανικός. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα. Όσον αφορά το παιδάκι των 14 μηνών που είναι στην Κρήτη, οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν είναι αρνητικές. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν περιμένουμε περαιτέρω έλεγχο του παιδιού», είπε αρχικά η Ματίνα Παγώνη. 

Χάρτης με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως

Χάρτης με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως/ Πηγή Daily Mail

Εξήγησε πως τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Ευρώπη, λιγότερο στην Αμερική και περισσότερο στην Αγγλία, ενώ έδωσε και μία γενική οδηγία για τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς. 

Αυτό που έχει σημασία να προσέξουν οι γονείς είναι, αν το παιδί τους έχει γαστρεντερικά ενοχλήματα, δηλαδή εμετό και διάρροια, πριν φτάσει στο να κάνει ίκτερο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους

Όσον αφορά το θέμα των μεταμοσχεύσεων, η κυρία Παγώνη είπε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μεταμόσχευση ήπατος σε παιδί, όμως «μέχρι να φτάσουμε εκεί είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ήδη από το υπουργείο Υγείας έχει γίνει συνεννόηση με δύο κέντρα στη Ρώμη και το Παλέρμο που αν χρειαστεί οτιδήποτε θα μπορεί να γίνει μεταφορά ασθενούς για μεταμόσχευση». 

O Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 20 ερωτήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Πάντως, η ίδια τονίζει πως σε όλο τον κόσμο μέχρι τώρα έχουν χρειαστεί μόνο 10 παιδιά να κάνουν μεταμόσχευση: «Θα έχουμε κρούσματα. Δε μπορεί να μην έχουμε και εμείς στην Ελλάδα, αλλά θα είναι ελεγχόμενα. Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος την οποία γνωρίζει πολύ καλά η επιστημονική κοινότητα γιατί αντιμετωπίζουμε περιστατικά κάθε χρόνο». 

Παγώνη για χαλάρωση μέτρων: «Δεν είναι δυνατόν να διώξουμε τις μάσκες»

Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε και στη χαλάρωση των μέτρων που ξεκίνησε από σήμερα στη χώρα μας με την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. 

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα καταργούνται από την 1η Μαΐου

«Θα έχουμε καλό καλοκαίρι. Έχουμε κινητικότητα στους εξωτερικούς χώρους οπότε έχουμε μειωμένη μεταδοτικότητα. Αν προσέξουμε και έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και είναι εδώ με τις υποπαραλλαγές του, και φοράμε την μάσκα όταν χρειαστεί, νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά». 

Όσο για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, η Ματίνα Παγώνη είπε πως είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο: «Καταλαβαίνετε ότι με τριψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι θα φύγουν οι μάσκες».

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top