Φωτιά πλοίο: «Ζήσαμε έναν εφιάλτη» - Οικογένεις με μωρά στη θάλασσα

«Ξύπνησαν» μνήμες από το Norman Atlantic σε οδηγό που ναυάγησε ξανά

To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star με τις μαρτυρίες των επιζώντων από το φλεγόμενο πλοίο/ (18/2/22)

«Ζήσαμε έναν εφιάλτη» λένε οι επιβάτες που κατάφεραν να διασωθούν από το φλεγόμενο πλοίο στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Ανάμεσά τους τραυματίες, γυναίκες και μικρά παιδιά στα πορτ μπεμπέ έφτασαν στο λιμάνι του νησιού. 

Φωτιά πλοίο: Διασώθηκαν οι δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ από την ΕΜΑΚ

Ήταν 278 άνθρωποι, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά που έζησαν τον τρόμο. Τυλιγμένοι σε ισοθερμικές κουβέρτες κοιτούν ασφαλείς πλέον το πλοίο να φλέγεται και δεν πιστεύουν πως κατάφεραν να σωθούν. 

«Άκουσα τις σειρήνες και τα σήματα Μορς και ντύθηκε. Υπακούσαμε στις εντολές του πληρώματος, κατεβήκαμε με τις βάρκες, γίναμε δυο ομάδες σε δυο βάρκες. Όσο ψύχραιμος και να είσαι, δεν μπορείς να τα βάλεις με τη φωτιά!» δηλώνει οδηγός φορτηγού στο Star. 

Φωτιά πλοίο: Τρεις Έλληνες ανάμεσα στους αγνοούμενους

Έλληνες ψαράδες επιχείρησαν με αυταπάρνηση για να σώσουν τους ναυαγούς. 

«Κόλαση. Μας είπαν να κάνουμε επιχείρηση έρευνας. Περίπου δυο χιλιόμετρα από το πλοίο γυρίζαμε να ψάχνουμε για κόσμο, μήπως βρούμε κανέναν με σωσίβιο στην θάλασσα» δηλώνει συγκλονισμένος ένας ψαράς. 

Στην Κέρκυρα οι διασωθέντες – Ανάμεσά τους οικογένειες με μωρά

Εφιαλτικές στιγμές μέσα στο φλεγόμενο καράβι έζησαν τρεις οικογένειες που ταξίδευαν μαζί με τα παιδάκια τους. 

Με τα μωρά στην αγκαλιά και σε πορτ μπεμπέ και τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους οι επιβάτες που διασώθηκαν από το Euroferry Olympia φτάνουν στο λιμάνι της Κέρκυρας. 

Με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, οι διασωθέντες έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στο λιμάνι της Κέρκυρας. 

«Έβλεπες μόνο καπνούς» - Επιβάτης του πλοίου στην Κέρκυρα μιλά στο star.gr

Ένα βρέφος δύο μηνών μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, ενώ δέκα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. 

Στο λιμάνι της Κέρκυρας στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών. Κουβέρτες, νερά και χυμοί μοιράστηκαν στους διασωθέντες σε αίθουσα προσωρινής διαμονής, ενώ έγιναν και ράπιντ τεστ. 

Νωρίς το μεσημέρι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. 

«Ξύπνησαν» μνήμες από το Ναυάγιο του Norman Atlantic

Δεν πρόκειται δυστυχώς για το πρώτο ναυτικό ατύχημα που συμβαίνει κοντά στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Νωπές παραμένουν οι μνήμες όσων επέζησαν από το τραγικό ναυάγιο στο Norman Atlantic οκτώ χρόνια πριν. 

Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 2014, όταν λίγο μετά τις έξι το πρωί ξέσπασε φωτιά στο Norman Atlantic. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα με 427 επιβάτες και 56 μέλη πλήρωμα. Οι πρώτες φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από το κατάστρωμα των αυτοκινήτων και ενώ το πλοίο έπλεε 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κέρκυρας. 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους. 

Η επιχείρηση διάσωσης  κράτησε 36 ώρες, καθώς στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία. Οι εικόνες με τους επιβάτες στρυμωγμένους στο κατάστρωμα να περιμένουν βοήθεια εξ ουρανού συγκλονίζουν ακόμα. 

Ο κύριος Επαμεινώνδας Πιπέρης, οδηγός φορτηγού, που σήμερα ταξίδευε με το Euroferry Olympia, όπως αποκαλύπτει στο Star, γλιτώνει για δεύτερη φορά.    

«Σήμερα ήταν πιο συντονισμένο το πλήρωμα και φύγαμε πιο γρήγορα, σήμερα είχε καλό καιρόσ τότε είχε κακοκαιρία μεγάλη,  υπήρχε μεγάλος πανικός» σχολίασε ο ίδιος. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top