Κορωνοϊός: Πότε επιστρέφουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα

Τι λένε Πλεύρης και Μαγιορκίνης

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας κορωνοϊού. Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν καθημερινά τους Έλληνες πολίτες που νιώθουν όλο και μεγαλύτερη την κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα. 

Ήδη αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ιταλία αποφάσισαν να άρουν τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. 

«Φρένο» του ΠΟΥ στην άρση μέτρων: Έρχονται και άλλες επικίνδυνες παραλλαγές

Φαίνεται όμως πως και η χώρα μας προσανατολίζεται προς αυτήν την στρατηγική. 

Πλεύρης: «Σταδιακά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Ενδεικτικό του τι μέλλει γενέσθαι αποτελούν τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. 

Κορωνοϊός: Τα επόμενα βήματα για την πλήρη άρση των μέτρων τον Μάρτιο

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Μαγιορκίνης: Πότε θα πετάξουμε τη μάσκα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δε θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Διευκρίνισε όμως πως οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή ανεμβολίαστοι καλό θα είναι να τη φοράνε. 

Μαγιορκίνης: «Αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών και τις επόμενες εβδομάδες»

Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους, σημείωσε πως υπάρχει ακόμα αντίσταση στον εμβολιασμό, ενώ πρόσθεσε ότι για τους εμβολιασμένους θα πρέπει να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών. 

«Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς. Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις», είπε..

Δημόπουλος: «Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε εντελώς διαφορετικά»

Αισιόδοξος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. 

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη πλέον η Όμικρον - Πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό, και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, εξήγησε πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα. 

«Τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλαγές με τις μάσκες και τις αποστάσεις. Είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα», δήλωσε.

Κορωνοϊός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η μάσκα στη ζωή μας; - Ο Γώγος απαντά

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε επίσης, ότι με βάση τα δεδομένα από τα λύματα, ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ επικρατεί η Όμικρον. 

«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε.

Κορωνοϊός: Σχέδιο για Μάρτιο χωρίς μέτρα και κανονικό Πάσχα

Τέλος αναφερόμενος στα πρωτεϊνικά εμβόλια που αναμένονται και στη χώρα μας, εξήγησε πως έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα ότι πρόκειται να πείσουν τους δύσπιστους να εμβολιαστούν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top