Κορωνοϊός: Τα επόμενα βήματα για την πλήρη άρση των μέτρων τον Μάρτιο

Πρόσω ολοταχώς για επιστροφή στην κανονικότητα

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Μήνας επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι ο Μάρτιος, όπως όλα δείχνουν.

Με την πανδημία να είναι σε συνεχή αποκλιμάκωση, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήμα για τη χαλάρωση των μέτρων μέχρι την πλήρη άρση τους.

Οι ειδικοί, βέβαια, εμφανίζονται ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία της πανδημίας ή να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, μετά την Όμικρον.

Κορωνοϊός: Σχέδιο για Μάρτιο χωρίς μέτρα και κανονικό Πάσχα

Ωστόσο, τα σχέδια επί χάρτου οδηγούν σε σχεδόν πλήρη χαλάρωση των μέτρων τον Μάιο (με εξαίρεση τη μάσκα) και σε «κανονικό» Πάσχα για πρώτη φορά ξανά μετά το 2019.

Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, βέβαια, θα αφορά μόνο όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, δηλαδή όσους έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Για τους ανεμβολίαστους ή για όσους από 18 ετών και άνω έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις θα ισχύουν οι απαγορεύσεις που υπάρχουν και σήμερα.

Πλήρης χαλάρωση τον Μάρτιο

Μετά την απελευθέρωση του αριθμού των ατόμων στην εστίαση και τη διασκέδαση, φαίνεται πως οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν «πράσινο» φως την επόμενη εβδομάδα για την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα, η οποία θα φτάσει το 40%-50%.

Η απαγόρευση των όρθιων σε μπαρ και νυκτερινά κέντρα, εάν πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν την καλή πορεία τους, αναμένεται να αρθεί από τον Μάρτιο, ενώ όλα δείχνουν ότι θα απελευθερωθεί και ο αριθμός των πελατών στα εμπορικά καταστήματα.

Μαγιορκίνης: «Αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών και τις επόμενες εβδομάδες»

Όσον αφορά τη μάσκα, θα καταργηθεί η υποχρέωση να τη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο η παντελής κατάργησή της μάλλον θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί και οι εκτιμήσεις λένε πως θα αργήσει ακόμη να συμβεί αυτό.

Τελευταίο μέτρο οι απαγορεύσεις για τις Απόκριες

Η απαγόρευση και φέτος των καρναβαλικών εκδηλώσεων, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, θα είναι πιθανότατα το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Χωρίς υποχρέωση αρνητικού τεστ οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

«Παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι», εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

Απόκριες: «Όχι» στις παρελάσεις, «ίσως» για καρναβαλικές εκδηλώσεις

Με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, οι πληροφορίες λένε πως κάποια αποκριάτικα δρώμενα, με χαμηλό επιδημιολογικό ρίσκο, πιθανόν να επιτραπούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top