Καιρός: Νέες ψυχρές εισβολές φέρνουν χιόνια και στην Αττική

Πολικός αεροχείμαρρος καταφτάνει από τον Καναδά

Πολικό ψύχος αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους γι’ αυτό θα ευθύνεται πολικός αεροχείμαρρος από τον Καναδά, ο οποίος κατευθύνεται ολοταχώς προς την Ελλάδα.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Το κρύο παραμένει τσουχτερό και σήμερα, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο. 

Η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία «Διομήδης», αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. 

Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες, ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο να είναι η εντονότερη, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Καιρός: Χιόνια και στην Αττική

Χθες έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. 

Το διήμερο, Τρίτη και Τετάρτη, θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Από το Σάββατο ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

Καιρός: Αεροχείμαρρος φτάνει από τον Καναδά και φέρνει πολικό ψύχος

Αιτία της νέας ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένεται είναι ένας αεροχείμαρρος, ο οποίος βρίσκεται δέκα χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. 

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Ο καιρός σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα τοπικά θα αυξηθούν και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά λίγα χιόνια. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί στην κεντρική Μακεδονία 5 και από τις βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα βόρεια βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή. Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 18-01-2022

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα το πρωί, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο βορειοδυτικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 14 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top