Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο

Πώς κάνετε την αίτηση απαλλαγής από τον εμβολιασμό

Το ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου για την έναρξη επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (12/1/22)

Ξεκινά από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι είχαν εμβολιαστεί αλλά πλέον έχουν περάσει επτά μήνες, δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. 

Έφτασε η ώρα του προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών  

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο των 100 ευρώ

Όσοι έχουν κανονίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό έχουν εξαιρεθεί από το πρόστιμο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες που δεν μπορούν πραγματικά να εμβολιαστούν. Το υπουργείο Υγείας ορίζει στο emvolio.gov.gr αναλυτικά τους λόγους απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και είναι οι εξής: 

• Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
• Διαγνωσµένη αλλεργία
• Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
• Ιστορικό θροµβοπενίας 
• Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Το σχέδιο απόλυσης –Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά

Όσα άτομα μπορούν να αποδείξουν πως ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και κατ’ επέκτασιν το πρόστιμο. 

Πώς κάνετε την αίτηση για απαλλαγή από το πρόστιμο των ανεμβολίαστων

H απόφαση για την απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού παίρνεται από τις τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δε µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οριστικό: 7μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους 18-59 ετών 

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

• Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:
• Όνοµα και επώνυµο
• Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
• Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
• Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
• Ο λόγος εξαίρεσης

Επίσης, ο αιτών θα πρέπει να επισυνάπτει την ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 200.000 ραντεβού από πολίτες άνω των 60

Χρονοδιάγραμμα αίτησης απάλλαγης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εµβολιασµό για ιατρικούς λόγους προς τις αρµόδιες υγειονοµικές επιτροπές θα γίνεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.
• Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσµίας επτά (7) ηµερολογιακών ηµερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.
• Κατά το χρονικό διάστηµα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρµόδια υγειονοµική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειάς του εµβολιασµού.
• Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιµο. Ο θεράπων ιατρός τηρεί σε ειδικό αρχείο τις απαντήσεις των αρµόδιων υγειονοµικών επιτροπών, στο οποίο έχει πρόσβαση και ο αιτών.

Κατ΄οίκον εμβολιασμοί: Η λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των γιατρών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top