Εμβόλιο: «Η τρίτη δόση αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των αντισωμάτων»

Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα εμβόλια

Στη μετάλλαξη Όμικρον, την πορεία των εμβολιασμών και την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Ξεκινάει ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Αρχίζοντας, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε τα τρία βασικά ερωτήματα που προβληματίζουν τους ειδικούς και που οι απαντήσεις τους θα διαφωτίσουν την επιστημονική κοινότητα για τη νέα παραλλαγή του ιού:

  • Πόσο μεταδοτική είναι η νέα παραλλαγή
  • Πόσο ικανή είναι να ανακάμπτει την ανοσία και τα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια
  • Πόσο επιβαρυντική είναι στην κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με αυτή τη μετάλλαξη (διασωληνώσεις και θάνατοι)

Κορωνοϊός: «Αναμνηστικές δόσεις κάθε 9 -12 μήνες»

Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου που αναγνωρίστηκε η παραλλαγή Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα τους επόμενους μήνες και περισσότερα από μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτήν.

Εμβόλιο: «Εξαιρετικά απίθανο να μην είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια»

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τάχθηκε υπέρ της εκτίμησης του συμβούλου της προεδρίας των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι: «Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε ως αισιόδοξο».

Εμβόλιο AstraZeneca: Επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί τις θρομβώσεις

«Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε, τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη», πρόσθεσε.

«Η βράχυνση του τρόπου χορήγησης της τρίτης δόσης συμβάλλει στη μέγιστη προστασία από τη μετάλλαξη. Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε μια μεγάλη μελέτη για τα εμβόλια του κορωνοϊού και την τρίτη δόση που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

«Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Όμικρον είναι απόλυτη αναγκαιότητα», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top