Εμβόλιο AstraZeneca: Επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί τις θρομβώσεις

Η «ένοχη» πρωτεΐνη που προκαλεί την παρενέργεια του εμβολίου

Εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού - Βίντεο αρχείου AP

Απάντηση στο ερώτημα γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί σπάνιους θρόμβους στο αίμα φαίνεται ότι βρήκε επιστήμονες από τη Σκωτία και τις ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: Ποιος συνδυασμός εμβολίων έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Η επιστημονική ομάδα φέρεται να βρήκε τον μηχανισμό που προκαλεί αυτή τη σπάνια παρενέργεια του εμβολίου: μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η «έλξη» ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγεί σε επικίνδυνους θρόμβους αίματος.

Οι ανησυχίες σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους αίματος διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το εμβόλιο πιστεύεται ότι έσωσε περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από τον κορωνοϊό παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για το γιατί εμφανίζονται δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

AstraZeneca: Πώς οι επιστήμονες έφτασαν στη λύση του «μυστηρίου»

Υπήρχαν δύο αρχικές ενδείξεις για τους ερευνητές που διερεύνησαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος:

  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θρόμβων παρατηρήθηκε μόνο με ορισμένες από τις τεχνολογίες εμβολίων
  • Τα άτομα με θρόμβους είχαν ασυνήθιστα αντισώματα που επιτίθενται σε μια πρωτεΐνη στο αίμα τους που ονομάζεται «παράγοντας τέσσερα αιμοπεταλίων»

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που βρήκαν είναι το έναυσμα αυτού που προκαλεί τις θρομβώσεις και ότι έπονται πολλά βήματα στη συνέχεια.

Το επόμενο στάδιο θεωρείται ότι είναι η «άστοχη ανοσία», αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω έρευνα.

Εκτιμούν, ακόμα, ότι οι θρομβώσεις προκαλούνται όταν ο οργανισμός «μπερδεύει» την πληροφορία που λαμβάνει από το εμβόλιο με αποτέλεσμα να απελευθερώνει αντισώματα στο αίμα, τα οποία συσσωρεύονται προκαλώντας τον σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια σειρά από ατυχή γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι θρόμβοι είναι τόσο σπάνιοι.

Σημειώνεται ότι οι θρόμβοι αυτοί, γνωστοί ως ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία, που προκαλούνται από το εμβόλιο, έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τις σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η θνητότητα από θρόμβωση έπειτα από εμβολιασμό με AstraZeneca κυμαίνεται στο 0,22 ανά εκατομμύριο δόσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top