Αυξήθηκαν οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα έλατα

Πόσο κοστίζει το πιο φθηνό φυσικό έλατο

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Γιωρούδης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Ακριβότερα έως και 20- 30% πωλούνται φέτος τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που αύξησε την τιμή των μεταφορικών. 

«Δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να ανέβουν τα μεροκάματα. Αυξήθηκαν πετρέλαιο και βενζίνη... είμαστε μακριά και από την Αθήνα, οπότε τα φορτηγά ανέβασαν το κόμιστρο. Λογικό είναι να συμπαρασύρει αυτό και την τιμή του ελάτου», σημείωσε μιλώντας στο star.gr ο ελατοπαραγωγός, Γιώργος Γιωρούδης.

Ο κ. Γιωρούδης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, πήρε τη θέση του πατέρα του στην υπαίθρια αγορά στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα

Ο κ. Γιωρούδης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, πήρε τη θέση του πατέρα του στην υπαίθρια αγορά στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα

Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο, ο ίδιος κατεβάζει με φορτηγό τα δέντρα του από τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, το χωριό όπου το 95% των κατοίκων απασχολείται με την παραγωγή ελάτου, και πιάνει το πόστο του στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα. 

Φέτος, όπως είπε, η κίνηση στην αγορά ελάτου ξεκίνησε πιο νωρίς, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στον κλάδο για τη φετινή σεζόν.  

Οι κάτοικοι του Ταξιάρχη τροφοδοτούν επί σειρά δεκαετιών την ελληνική αγορά με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το 75% μαλιστα των χριστουγεννιάτικων ελάτων προέρχεται από τον Χολομώντα στην Χαλκιδική. 

«Την περσινή χρονιά κόπηκαν περίπου 26.000 δέντρα στον Χολομώντα, ενώ μέχρι στιγμής, για τις πρώτες ημέρες, κόπηκαν περισσότερα από 17.000- 18.000 δέντρα. Σιγά-σιγά αρχίζουν να ετοιμάζουν και τα υπόλοιπα. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις 28.000 φέτος», συμπλήρωσε.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Ποιες είναι φέτος οι τιμές για τα φυσικά έλατα

Πόσο κοστίζει φέτος το φυσικό έλατο

Από τα Τζουμέρκα, φέρνει τα δικά του χριστουγεννιάτικα έλατα ο Δημήτρης Σάτος. Πιστός στο ραντεβού του τα τελευταία 26 χρόνια, τέτοιες μέρες πουλάει τα δέντρα του στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Βουλιαγμένης. Όπως είπε στο star.gr, κάθε χρόνο προσπαθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές.

«Παρότι ανέβηκαν τα πάντα, εμείς κρατάμε σταθερές τιμές. Το πιο φθηνό δέντρο μπορεί να ξεκινάει από τα 15 ευρώ, με ύψος 1,5 μέτρο και να φτάνει έως και τα 100 ευρώ, περίπου στα 4- 4μιση μέτρα.

Επί 26 χρόνια ο κ. Σάτος πουλάει έλατα από τα Τζουμέρκα

Επί 26 χρόνια ο κ. Σάτος πουλάει έλατα από τα Τζουμέρκα

Αν και το κόστος φέτος είναι μεγαλύτερο, εμείς έχουμε να κάνουμε με πελάτες γνωστούς, οι οποίοι έρχονται χρόνια, οπότε προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, για να προσελκύσουμε τον κόσμο. Προσπαθούμε να έχουμε μία σχέση φιλική και ανθρώπινη μαζί τους», σημείωσε..

Oι top χειμερινοί προορισμοί για να περάσετε τις γιορτές

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ότι υπάρχουν έλατα για όλα τα «βαλάντια».

Θέλουμε να «πιάσουμε» όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών. Υπάρχουν δέντρα και με 20 και με 30 και με 40 ευρώ, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος και το πόσο πυκνά είναι.

Όλα όσα είπε ο κ. Σάτος για την αγορά χριστουγεννιάτικου φυσικού ελάτου 

Όλα όσα είπε ο κ. Σάτος για την αγορά χριστουγεννιάτικου φυσικού ελάτου 

Τι έλατο επιλέγει η ελληνική οικογένεια

Σύμφωνα με τον κ. Γιωρούδη, η κίνηση στην αγορά του χριστουγεννιάτικου ελάτου κορυφώνεται από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 του μηνός, ενώ είναι πιο αυξημένη τα Σαββατοκύριακα και αφού έχουν καταβληθεί οι μισθοί, οι συντάξεις και τα δώρα.

«Τις καθημερινές πουλάω 15- 20 δέντρα, ενώ τα Σαββατοκύριακα, ανάλογα, 50- 100 έλατα…», είπε ο ίδιος. 

Χριστούγεννα: Ποιες είναι οι τιμές για δέντρα, στολίδια και λαμπάκια

Όπως ανέφεραν στο star.gr παράγοντες της αγοράς, ο κόσμος προτιμάει τα μικρά έλατα, με ύψος γύρω στα 2 με 2,5 μέτρα, προκειμένου να μπορεί να τα μεταφέρει με το ΙΧ του στο σπίτι του. 

Πώληση ελάτων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη - φωτογραφία Eurokinissi

Πώληση ελάτων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη - φωτογραφία Eurokinissi

Στην περίπτωση που το δέντρο είναι μεγαλύτερο και δε χωράει στο αυτοκίνητο, τότε κάποιοι πωλητές προκειμένου να διευκολυνθούν και να μείνουν ικανοποιημένοι οι πελάτες τους, αναλαμβάνουν και τη μεταφορά στο σπίτι τους.

«Εμείς έχουμε αυτοκίνητο που τα πηγαίνει και κάνει παράδοση στο σπίτι χωρίς χρέωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top