Χριστούγεννα: Ποιες είναι οι τιμές για δέντρα, στολίδια και λαμπάκια

Η νέα τάση στα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Όλα όσα είπε ο Σωτήριος Βράκας, ιδιοκτήτης καταστημάτων με εποχιακά είδη

Αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις σε χριστουγεννιάτικα είδη βρίσκεται η αγορά, ενώ όσα προϊόντα εισάγονται, είναι πολύ πιο ακριβά, έως και 70- 80%. Αυτό ανέφερε στο star.gr o Σωτήριος Βράκας, ιδιοκτήτης καταστημάτων με εποχιακά στο Ίλιον και τα Άνω Πατήσια, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην αγορά. 

«Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις και στα στολίδια και τα φωτάκια και όσα είδη έρχονται, έρχονται σε πολύ ανεβασμένες τιμές. Ειδικά στα ογκώδη πράγματα όπως στα δέντρα, οι τιμές έχουν πάρει τα πάνω τους. Ένα δέντρο που πέρυσι είχε 100 ευρώ, φέτος έρχεται με 170 και 180 ευρώ. 

Να φανταστείτε περιμέναμε χριστουγεννιάτικες μπάλες πριν από δύο μήνες και ήρθε εχθές μία ποσότητα, μόλις το 30%. Τα δέντρα… παρότι έρχονται με αυξημένα μεταφορικά, έχουν έρθει τα μισά. Κάποια πράγματα δεν προλαβαίνουν να έρθουν», είπε.

χριστουγεννιάτικα δέντρα έξω από κατάστημα με εποχιακά είδη

Όπως ξεκαθάρισαν άνθρωποι της αγοράς, οι ιδιοκτήτες των εποχιακών καταστημάτων δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις αυξήσεις στα χριστουγεννιάτικα είδη (φωτ. eurokinissi)

Πού οφείλονται οι ανατιμήσεις στα χριστουγεννιάτικα είδη 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγορές, πίσω από τις φουσκωμένες τιμές στα νέο-εισαγόμενα χριστουγεννιάτικα είδη κρύβονται η αύξηση του κόστους μεταφορικών και οι μειωμένες εισαγωγές από την Κίνα, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

«Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η ουσία είναι ότι ό,τι μπαίνει στο λιμάνι έχει το καπέλο των μεταφορικών.  Έχει πενταπλασιαστεί η τιμή στα μεταφορικά από τις ναυτιλιακές, με αποτέλεσμα να δυσανασχετεί και ο κόσμος. Λόγω covid κάποια κοντέινερ έχουν μείνει στα λιμάνια, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανέβει η τιμή του σίδηρου (χρησιμοποιείται στον σκελετό του δέντρου), καθώς και το ενεργειακό κόστος.

Τα εργοστάσια στην Κίνα κάνουν 4ις ώρες την ημέρα παύση, λόγω της ενεργειακής κρίσης και αργούν πολύ οι παραγωγές. Στα μικρά προϊόντα απορροφάται η αύξηση. Στα ογκώδη πράγματα όμως (καθώς ένα κοντέινερ παίρνει μικρές ποσότητες προϊόντων), η αύξηση είναι πολύ- πολύ μεγαλύτερη και αισθητή», εξήγησε ο κ. Βράκας. 

Κορωνοϊός: Δύσκολα τα Χριστούγεννα – Εκατόμβες νεκρών βλέπουν οι ειδικοί

Πόσο κοστίζουν φέτος τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα λαμπιόνια 

Σε αντίθεση με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, πιο μικρή είναι η αύξηση της τιμής στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ στα ίδια επίπεδα ή και λίγο πιο φτηνά, σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να βρει κανείς τα λαμπιόνια. 

«Τα στολίδια ανέβηκαν και αυτά λίγο, αλλά μπορεί κάποιος να στολίσει ένα δέντρο και με μπάλες, που κοστίζουν 4 ευρώ το σετ. Μπορεί να γεμίσει κάποιος το δέντρο του με μπάλες απλές, που φαίνονται σαν γυάλινες κι αν θέλει μπορεί να βάλει και κάποιο γυάλινο στολίδι μπροστά, για να “δείξει” το δέντρο.

Χριστουγεννιάτικες μπάλες και στολίδια

Μικρότερες σε σχέση με τα δέντρα, είναι οι αυξήσεις φέτος στα χριστουγεννιάτικα στολίδια (φωτ.eurokinissi)

Τα λαμπάκια περιέργως, δεν έχουν πάρει αύξηση. Τα 100 λαμπάκια led με το πρόγραμμα είναι στα 8 ευρώ. Μπορώ να πω ότι πέρυσι τα πουλούσαμε 9 και 10 ευρώ», είπε ο κ. Βράκας.

4+1 προορισμοί για μαγικά Χριστούγεννα στην Ελλάδα

«Πιο προσιτά... τα περσινά δέντρα»

Την ίδια ώρα, προκειμένου να κρατήσουν πιο προσιτές τις τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε περσινούς κωδικούς που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμοι στα καταστήματά τους.

«Ευτυχώς έχουμε κάποιους κωδικούς με περσινές εισαγωγές. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να προωθούμε αυτά τα προϊόντα για να είναι πιο προσιτά στον κόσμο, γιατί τα καινούργια είναι πολύ- πολύ ανεβασμένα. Προσπαθούμε να προωθούμε κάποια δέντρα περσινά που είναι “βατά” στην τιμή. Πχ. βρίσκεις ένα δέντρο με ύψος 1,80m στα 65 ευρώ και ένα άλλο με ύψος 2,10m στα 95 ευρώ. Μιλάμε για καλά δέντρα, ωραία, πυκνά», είπε ο κ. Βράκας.

στολισμένο δέντρο

«Μπορεί κάποιος να πάρει ένα περσινό δέντρο, να πάρει ένα σετ με μπάλες και λαμπάκια και να στολίσει», είπε ο κ. Βράκας (φωτ. eurokinissi).

«Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά υπάρχουν χριστουγεννιάτικα δέντρα για όλα τα βαλάντια», ανέφερε από την πλευρά του ο Μάνος Ψωμαδάκης, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση με εποχιακά είδη στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο star.gr, εξήγησε ότι η τιμή τους εξαρτάται από το ύψος και την ποιότητά του κάθε δέντρου.

«Ένα δέντρο μπορεί να ξεκινάει από τα 50 ευρώ και να φτάνει ακόμη και τα 350 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Όλα όσα είπε ο Μάνος Ψωμαδάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με εποχιακά είδη

«Μας επισκέπτονται κυρίως για τα συμπληρώματα»

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμαδάκη, ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα κυρίως για τα «συμπληρώματα», προκειμένου δηλαδή να συμπληρώσει με νέα στολίδια τα υπάρχοντα ή να αντικαταστήσει όσα έχουν φθαρεί από την περσινή χρονιά.

Ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί έλατα, χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπιόνια (φωτ. eurokinissi)

«Δε θα ‘ρθει εύκολα δηλαδή κάποιος να σου πει θέλω ένα δέντρο στολισμένο. Θα έρθει ο ένας να πάρει λαμπάκια, ο άλλος κάποιες μπάλες ή στολίδια... Συμπληρώνουν με βάση τα περσινά που έχουν ήδη στο σπίτι. Υπάρχουν στολίδια που έχουν χαλάσει, που έχουν σπάσει ή που τα βαρέθηκαν και θέλουν να ανανεώσουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο budget. Εξαρτάται τι του λείπει του καθενός», εξήγησε.

Κορωνοϊός: «Το κακό σενάριο μιλά για 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκέμβρη»

Τι επιλέγουν οι καταναλωτές για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση 

Εν όψει των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον κ. Ψωμαδάκη υπάρχουν οι πελάτες, οι οποίοι ζητούν τα παραδοσιακά χρώματα και σχέδια, υπάρχουν όμως και αυτοί που αναζητούν κάτι πιο ξεχωριστό και μοντέρνο για να στολίσουν το σπίτι τους. 

«Κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν στολίδια σε κόκκινο χρώμα και αγιοβασίληδες. Από εκεί και ύστερα υπάρχουν και οι τάσεις. Φέτος τάση είναι το μπλε και το μαύρο χρώμα στα στολίδια. Οι νέοι (σε ηλικία) πελάτες κοιτάζουν περισσότερο τις τάσεις», σημείωσε.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά ξεκίνησε ο κόσμος να προμηθεύεται χριστουγεννιάτικα για το σπίτι του (eurokinissi)

«Η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά»

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στα καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών.

«Ο κόσμος έρχεται ευδιάθετος. Η σεζόν κανονικά ξεκίνα γύρω στις 15 του μηνός, αλλά φέτος η κίνηση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές», είπε ο κ. Ψωμαδάκης.

Οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και δέντρα τηρώντας τα αυστηρά επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της σεζόν (φωτ. αρχείου eurokinissi)

«Ο κόσμος μπορεί να φοβάται μήπως μας κλείσουν, μήπως κλείσουν τα καταστήματα (lockdown). Ίσως γι’ αυτό έρχεται πιο νωρίς και κάνει τις αγορές του» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βράκας.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κίνησης στα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα, η οποία θα κορυφωθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. 

Ζωηρό, το ενδιαφέρον του κόσμου για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και δέντρα, αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες (eurokinissi)

«Μετά μειώνεται λίγο η προσέλευση,  καθώς στη συνέχεια ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για ρούχα και τέτοια πράγματα. Ο τζίρος για την ώρα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η σεζόν για να κάνουμε το τελικό  αποτέλεσμα. Πάντως, σε σχέση με πέρυσι είναι περισσότερος ο κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται να στολίσει», σημείωσε στο star.gr ο κ. Ψωμαδάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top