Μ. Θεοδωράκης: Έδινε οδηγίες για την κηδεία του σε συμβολαιογραφική πράξη

Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου για την ταφή του

Το ρεπορτάζ της Ελπίδας Κατσαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις του ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη/ (6/9/21)

Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα του ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη. 

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης είχε δηλώσει πως η τελευταία του επιθυμία είναι να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου είναι θαμμένοι και οι γονείς του. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αφήσει συμβολαιογραφικό έγγραφο που έδινε συγκεκριμένες εντολές για τα όσα θέλει να γίνουν μετά τον θάνατό του. 

Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για το τελευταίο αντίο

Το έγγραφο είχε ολοκληρωθεί από τις 16 Ιανουαρίου του 2020, και αναφέρει μεταξύ άλλων πως υπάρχει ήδη τάφος στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας για τον σκοπό της ταφής του. 

Επίσης, με το ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών δήλωνε ότι ο ίδιος «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Μάλιστα όπως ανέφερε ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Κυδωνίας «έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Μίκης Θεοδωράκης λαϊκό προσκύνημα

Φίλοι και συγγενείς του Μίκη Θεοδωράκη στο λαϊκό προσκύνημα/ eurokinissi

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελπίδας Κατσαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Μίκης Θεοδωράκης ήθελε έναν λιτό τάφο, χωρίς σταυρό, τον οποίο του σχεδίασαν και τον ενέκρινε το 2009. 

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του, τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο, το οποίο αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που διεξήχθη σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με εκπρόσωπο συγκεκριμένου γραφείου τελετών προκειμένου αυτό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του.

Μίκης Θεοδωράκης: Νέο μπλόκο με το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την ταφή

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης ζητά επίσης να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με το συγκεκριμένο γραφείο. Όπως, μάλιστα, αναφέρει σε περίπτωση, που η συνεργασία των δυο εκτελεστών με το συγκεκριμένο γραφείο «για λόγους αντικειμενικούς δεν είναι δυνατή», αυτοί (οι εκτελεστές) μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο γραφείο τελετών κατά την ελεύθερη κρίση τους.

Θρίλερ με την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη – Πότε αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον τόπο ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη με τα μέλη της οικογένειάς του να δηλώνουν ότι συναινούν στον να γίνει η ταφή του στο Γαλατά Χανιών. Ωστόσο, η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη,  δήλωσε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της τελετής και το οποίο η ίδια είχε επιλέξει προ μηνών.

Μίκης Θεοδωράκης: Το όνομά του θα δοθεί σε δρόμο της Αθήνας

Μίκης Θεοδωράκης λαϊκό προσκύνημα

Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη με τραγούδια και χειροκροτήματα στο λαϊκό προσκύνημα/ eurokinissi

Την Μαργαρίτα Θεοδωράκη εκπροσωπεί ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος δήλωσε: «Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο». 

Η οριστική απόφαση για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη αναμένεται να εκδοθεί αύριο, Τρίτη, ενώ η κηδεία του αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 9/9.

Στο λαϊκό προσκύνημα ο εγγονός του Θεοδωράκη- «Άνθρωπος για όλο τον κόσμο»

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη 

Πλήθος κόσμου ήρθε σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να  αποτίσει φόρο τιμής στον θρυλικό συνθέτη, του οποίου η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. 

Μίκης Θεοδωράκης λαϊκό προσκύνημα

Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη με τραγούδια και χειροκροτήματα στο λαϊκό προσκύνημα/ eurokinissi

Συγκινημένοι όλοι έφεραν λουλούδια για τον μεγάλο καλλιτέχνη, ενώ πολλοί τραγουδούσαν τα σημαντικότερα έργα του. 

Μέσα στον ιερό ναό επιτρέπονται 10 άτομα, ενώ όλοι οφείλουν να φορούν μάσκες. Αύριο το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα διαρκέσει έως τις 19:00 και την Τετάρτη (8/9) από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top